Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad Air 2 of MacBook Air: Welke moet je hebben?

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
Header iPad vs MacBook


Lees verder na de advertentie

Je zou denken dat de keuze tussen een iPad Air 2 en een MacBook Air een van de makkelijkste ter wereld is. De eerste is immers een tablet, de tweede een laptop. Op de tablet ben je vooral aan het consumeren: filmpjes kijken op de bank, even naar iets zoeken op internet of de foto’s van je laatste vakantie showen aan vrienden. Met een laptop gaat dat allemaal wat minder handig en omslachtiger, maar in plaats daarvan kun je wel goed werken, dankzij een krachtiger besturingssysteem en het toetsenbord.

iPad Air vs. MacBook Air

Zo zwart-wit als wij het nu schetsen, is het verschil tussen de iPad Air 2 en MacBook Air echter al lang niet meer. In zijn begindagen was de iPad wel minder krachtig dan de MacBook, maar in de vijf jaar sinds de eerste iPad is er een hoop veranderd. De iPad heeft een geweldig beeldscherm gekregen, de processor zit op desktopniveau en veel apps die voorheen alleen op de Mac beschikbaar waren, zijn ook in de App Store verkrijgbaar.

Voor mensen die op zoek zijn naar een licht apparaat met compacte afmetingen is de keuze hierdoor steeds moeilijker geworden. Ook wij twijfelden: iPad Air 2 of MacBook Air? Hoog tijd voor een grondige vergelijking. Hierin gaan de twee het in twee categorieën tegen elkaar opnemen: techniek en software. Elk onderwerp is opgedeeld in kleine brokjes, maar leidt tot één winnaar.

Techniek

Processor

In de iPad Air 2 zit een A8X-processor – een snellere variant van de chip uit de iPhone 6 en 6 Plus. Hij heeft drie kernen met een kloksnelheid van 1,5 GHz hebben. Het bijzondere aan deze chip is dat het een van de weinige ARM-processors voor de consumentenmarkt is die gebruikmaakt van 64-bit. Daarnaast is de A8X-processor ook nog eens zeer energiezuinig. En als klein extraatje heeft de iPad nog de M8-bewegingscoprocessor voor je sportieve activiteiten.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De MacBook Air heeft in de standaarduitvoering een 64-bit Core i5-processor van Intel. Deze heeft twee kernen van 1,4 GHz. Dat is dus een kern en 100 MHz minder dan bij de iPad. Je zou dus kunnen zeggen dat de MacBook Air trager is, ware het niet dat de Core i5 van de MacBook nog een trucje kan uithalen. Dankzij TurboBoost kan hij zichzelf overklokken tot 2,7 GHz – dat is dan weer iets sneller dan de iPad. Dat merk je dan weer terug aan het energieverbruik, dat zelfs met de gewone snelheid hoger uitvalt dan bij een iPad Air 2. Op het onderdeel processor kunnen we daarom geen duidelijke winnaar vaststellen.

Remise

Processor

Beeldscherm

Het beeldscherm is wellicht de grootste troef van de iPad Air 2. Het display herbergt 2048 x 1536 pixels; dat zijn meer dan drie miljoen pixels op een scherm met een diagonaal van van 9,7 inch (24,6 cm). Dat komt neer op 264 pixels per inch waardoor je de afzonderlijke beeldpunten nauwelijks nog kunt waarnemen.

In vergelijking met het scherm van de iPad Air 2 zijn de 1366 x 768 pixels van de 11,6-inch MacBook Air wat magertjes. Dat komt neer op 135 pixels per inch en dat verschil zie je in de praktijk vrij duidelijk. Alleen de beeldverhouding van 16:9 is op de MacBook Air iets meer van deze tijd. Apple, wanneer komt de Retina MacBook Air? Want tot die tijd is het scherm van de iPad stukken beter.

Winnaar: iPad Air 2

Lagen display iPad

Opslag

De iPad Air 2 is verkrijgbaar in meerdere varianten met verschillende hoeveelheden opslag. De kleinste variant heeft slechts 16 GB, waarvan het besturingssysteem ook nog eens zo’n 4 GB van afsnoept. Blijven er 12 GB over voor apps, games, muziek, films en documenten – dat is niet bijster veel. Gelukkig vergroot je voor 100 euro de opslagcapaciteit, tot maximaal 128 GB.

Bij de MacBook Air begint de opslagcapaciteit pas bij 128 GB. Voor 200 euro verdubbel je die opslag naar 256 GB, voor 512 GB betaal daar nog 300 euro bovenop. In tegenstelling tot veel andere upgrades voor maatwerk bij Apple is dit zeker niet te duur. In deze categorie wint de MacBook Air met grote afstand.

Winnaar: MacBook Air

Flashgeheugen

Batterij

Je zou denken dat de iPad Air 2 het qua accu niet tegen de MacBook Air zou kunnen opnemen. De MacBook is immers aanzienlijk groter dan de iPad en dus past er ook een grotere batterij in. Als je naar de cijfers van de batterij in beide apparaten kijkt, lijkt dit ook te kloppen: de accu van de (11-inch) MacBook heeft 38 wattuur, die van de iPad Air 2 27,3. Toch is het verschil heel anders dan je op basis van deze cijfers zou verwachten. Zo kun je met de tablet zo’n tien uur draadloos internetten, terwijl de laptop dan na 9 uur al leeg is. En daar komt dus nog eens bij dat de iPad weliswaar een kleiner, maar door zijn resolutie veel meer stroom vretend display heeft. De oorzaak is echter snel gevonden: de processor van de iPad gaat zo zuinig om met zijn energie dat hij uit minder wattuur meer gebruiksduur haalt. Een duidelijke winnaar dus: de iPad Air 2.

Winnaar: iPad Air 2

Draadloze voorzieningen

Bij de draadloze voorzieningen zijn er maar minimale verschillen tussen de twee apparaten. Beide beschikken over een wifi-ac- en een bluetooth 4.0-module. Maar als je de 4G-versie van de iPad koopt, heb je in feite overal snel internet. Daar je zit je dan met je MacBook Air met snel wifi, zonder wifi-netwerk in de buurt. Op de iPad blijf je dan dankzij 4G snel internetten. Deze categorie wint de iPad Air 2.

Winnaar: iPad Air 2

Grafische kaart

Een vergelijking tussen de grafische kaart in de iPad Air 2 en de MacBook Air is lastig omdat er geen benchmarks (vergelijkende tests) zijn die op beide apparaten draaien. In de iPad Air 2 zit een PowerVR GXA6850, in de MacBook Air een Intel 5000 HD Graphics. Het enige vergelijkingsmateriaal dat we hebben, is het aantal GFLOPS dat de kaarten kunnen berekenen. Deze eenheid staat voor de pure rekenkracht van een chip, maar is helaas niet representatief voor de daadwerkelijke prestaties in bijvoorbeeld games. Qua GFLOPS maakt de MacBook Air gehakt van de iPad: de Intel HD stopt bij 640 GPFLOPS, de PowerVR-chip bereikt 230. Toch is het wederom knap wat ontwikkelaars met de grafische kaart van de iPad Air 2 op het scherm kunnen toveren. Want om heel eerlijk te zijn merk je het verschil tussen de twee kaarten op geen enkel moment. Daarom houden we het in deze categorie, net als bij de processor, op een remise.

Remise

Toetsenbord

Deze categorie van onze technische vergelijking wint de MacBook Air, zonder twijfel. De laptop heeft een echt toetsenbord van volledig formaat en met achtergrondverlichting. Daar kan de iPad Air 2 met zijn schermtoetsenbord niet tegenop. Er zijn weliswaar voldoende toetsenborden voor de iPad beschikbaar, vaak in combinatie met een hoesje, maar ook deze werken vaak niet perfect. iOS is gewoon niet geoptimaliseerd voor het gebruik met een toetsenbord en zo blijf je vaak op het scherm tikken. Voor korte tekstjes, zoals een mailtje, voldoet een iPad Air 2 en als je sporadisch een tekstje moet schrijven kun je er prima een apart toetsenbord bij nemen. Maar als je regelmatig teksten moet typen, is de MacBook Air de betere keus.

Winnaar: MacBook Air

Toetsenbord MacBook Air

Software

Foto’s

Apple-apparaten worden over het algemeen gezien als perfecte werkpaarden voor fotografen. Dat komt natuurlijk door hun betrouwbaarheid, maar daarnaast ook door de beschikbare software. Hoe verschillen de iPad Air 2 en MacBook Air op dat gebied? Minder dan je zou denken. Op allebei draait nu nog iPhoto, Apple’s fotobeheerder die tegenwoordig gratis is. Naast het beheren van je foto’s doe je met iPhoto ook uitgebreide bewerkingen. Dat gaat op de iPad zelfs beter dan op de Mac. Selecteer een penseel en verf met je vinger op het scherm – veel handiger dan met muis of trackpad. Bovendien is het op een iPad veel mooier om foto’s aan andere mensen te laten zien. Het scherm is groot genoeg en heeft zelfs een hogere resolutie dan dat van de MacBook en de veeggebaren om naar de volgende foto te gaan, voelen erg natuurlijk aan. Een ander foto-pluspunt voor de iPad Air 2: je maakt er gemakkelijk nieuwe foto’s mee. Probeer dat maar met de FaceTime-camera van de MacBook Air. En ten slotte staan er in de App Store van de iPad duizenden foto-apps, voor elk specifiek doeleind minimaal één.

Winnaar: iPad Air 2

Camera iPad

Muziek

Om naar muziek te luisteren, heb je op de iPad de app Muziek, op de MacBook het programma iTunes. Beide applicaties werken prima, maar de de MacBook Air heeft het grote voordeel van meer opslag. Muzieknummers nemen meer ruimte in beslag dan foto’s en een 16 GB iPad Air 2 loopt met een paar albums in goede kwaliteit al snel vol. Ook als je zelf muziek wilt maken, ben je beter af met de MacBook Air. Het is erg leuk om met de instrumenten uit de iOS-versie van GarageBand te spelen, maar pas met echte aangesloten instrumenten haal je het volle potentieel uit GarageBand. En dat gaat met de Apple’s laptop gewoonweg makkelijker dan met de iPad Air 2. Daarnaast heeft de MacBook Air nog toegang tot Apple’s professionele muziekstudio Logic, dat veel meer mogelijkheden biedt. Er mogen nog zo veel goede muziek-apps in de App Store staan, op muziekgebied kan de iPad nog niet op tegen de MacBook Air.

Winnaar: MacBook Air

Video

In de softwarecategorie Video hebben beide apparaten toegang tot de iTunes Store om filmpjes te downloaden, zijn er voor beide systemen tientallen multimediaprogramma’s en -apps beschikbaar om welk formaat dan ook af te spelen. De iPad heeft het voordeel van de hogere resolutie van het scherm, maar de MacBook Air heeft de geschiktere beeldverhouding (16:9) voor films. De iPad Air 2 is wel veel lichter dan de MacBook, zodat je films ook fijn op de bank kunt kijken. De MacBook blijft dan weer beter staan; anderhalf uur je iPad vasthouden is ook weer niet ideaal. Voor het bewerken van films is de MacBook echter net wat meer geschikt. Het bewerken an sich gaat op beide apparaten prima, maar het importeren van videomateriaal op de iPad is een stuk lastiger dan op de Mac. En alleen je zelfgemaakte filmpjes bewerken is niet voldoende.

Winnaar: iPad Air 2 (kijken), MacBook Air (monteren)

Video MacBook Air

Kantoortaken

Als je aan mensen vraagt wat ze met hun nieuwe computer willen doen, zal het antwoord vaak ‘alledaagse kantoordingen’ zijn: teksten typen, presentaties bekijken of berekeningen doen op een spreadsheet. Gelukkig is Apple’s kantoorsuite iWork zowel op de iPad Air 2 als de MacBook Air beschikbaar (evenals Microsoft Office). Met Pages, Keynote en Numbers werk je op beide apparaten met documenten, presentaties en spreadsheets. Qua functies verschillen de tablet- en laptopversies nauwelijks, maar op de MacBook Air werkt het dankzij het ingebouwde toetsenbord allemaal wat fijner.

Winnaar: MacBook Air

Games

De Mac is nooit ontworpen als gamemachine. Daarom is het geen verrassing dat de iPad in de categorie gemakkelijk games wint. Natuurlijk is de iPad ook niet alleen ontworpen om te gamen, maar de App Store staat boordevol leuke games, vaak gratis of voor slechts een paar euro. Ondanks de slechtere grafische kaart zien spellen er op de iPad Air 2 geweldig uit, vaak beter dan op de MacBook. Dat is te danken aan de goede optimalisatie aan het systeem: terwijl games voor de Mac aan veel verschillende configuraties moeten worden aangepast, zijn dat er voor de iPad veel minder. Wil je gamen, haal dan een iPad.

Winnaar: iPad Air 2

Games iPad

Internet

Een van de hoofdtaken van tablets en ultramobiele laptops is uiteraard internetten. De iPad Air 2 lijkt hiervoor specifiek ontworpen: surfen op de tablet gaat ontzettend fijn. Je tikt en veegt je razendsnel door het wereldwijde web en je krijgt overal dezelfde gebruikservaring als je gewend bent van een computer. In een directe vergelijking voelt surfen op de MacBook Air vreemd en ouderwets aan. Sites worden misschien een paar millisecondes sneller geladen, maar dat gevoel van snelheid wordt tenietgedaan doordat je voortdurend de muiscursor ergens naartoe moet bewegen. In het verleden kon je nog zeggen dat je op de MacBook wel het volledige internet kreeg en op de iPad niet, omdat die geen Flash ondersteunt, maar inmiddels zijn vrijwel alle grotere sites aangepast om ook zonder Flash te werken. Als je met name wilt surfen, ga je voor de iPad Air 2.

Winnaar: iPad Air 2

Conclusie

Beide apparaten hebben sterke en minder sterke punten. Zo heeft de iPad een veel beter scherm, maar heeft de MacBook een ingebouwd toetsenbord. De technische vergelijking van de iPad Air 2 en de MacBook Air eindigt daarom erg krap met een nipte overwinning van 6 tegen 5 punten. Ook aan de softwarekant wint de iPad het net van de MacBook Air. Alleen voor kantoorwerkzaamheden en in de categorie muziek is de MacBook Air beter, voor video’s zijn beide apparaten even goed en alle andere categorieën wint de iPad Air 2. Hierdoor komen we uit op vier punten voor de iPad Air 2 en drie voor de MacBook Air. Samengeteld wint de iPad Air 2 onze vergelijking met 10 – 8.

Maar zoals altijd geldt dat je moet afwegen welke categorieën voor jou belangrijker zijn. Moet je veel teksten typen, dan weegt dat toetsenbord van de MacBook Air waarschijnlijk toch zwaarder dan games en 4G-internet. In onze zwart-witvergelijking is de iPad Air 2 het beste mobiele apparaat, maar biedt MacBook Air iets meer mogelijkheden.