Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Air M3 vervangt je kachel: M3-chip wordt loeiheet

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air M3 heet

De MacBook Air M3 is uit, en uit de eerste tests blijkt dat hij behoorlijk heet is. En dan niet in figuurlijke zin.

Lees verder na de advertentie

MacBook Air M3 heet

De MacBook Air heeft sinds de overstap naar Apple’s eigen chips in 2020 geen ventilator meer. Dat betekent dat je muisstil kunt werken, en niet op hoeft te letten of je MacBook wel genoeg lucht krijgt. Maar het heeft ook een flink nadeel: oplopende temperaturen.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Hoewel het model met de M1-chip nog efficiënt genoeg was om relatief koel te blijven, was dat met de snellere MacBook Air met M2-chip al een ander verhaal. En ook de nieuwe MacBook Air M3 stelt op dit vlak teleur, zo blijkt uit tests van YouTube-kanaal Max Tech.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

M3 wordt 114ºC

In de test, waarbij de 15-inch Air aan het werk gezet werd met twee zware benchmark-apps, werd de heetste core van de M3-chip maar liefst 114ºC. Om schade te voorkomen, ging de Air uit zichzelf een ’thermal throttle’ toepassen. Dit betekent dat de chip trager wordt gemaakt om de temperatuur in bedwang te houden. Toch bleef de M3-chip hangen op zo’n 100ºC bij zwaardere programma’s.

Nu betekent dit niet dat de MacBook Air M3 je huid doet smelten als je hem gebruikt: de hitte van de chip wordt namelijk verdeeld over het aluminium chassis. Het heetste punt van de behuizing was volgens Max Tech zo’n 46ºC. Dat is oncomfortabel op je schoot, maar niet schadelijk – pas bij zo’n 60ºC wordt het gevaarlijk.

MacBook mét koeling

Wil je alles uit de M3-chip halen, dan is de behuizing van de Air daar dus niet echt geschikt voor. Alleen bij de MacBook Pro met M3-chip kan de processor echt zijn warmte kwijt, dankzij de aanwezigheid van een ventilator. Heb je dus zware programma’s die je gedurende een langere periode wilt draaien, dan kun je beter voor een Pro gaan. Bij lichtere taken zul je echter geen last hebben van de hete M3-chip in de Air – en laat dat model nou net voor dat soort taken ontworpen zijn.