Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iOS 18 krijgt totaal vernieuwde zoekfunctie (en die is erg slim)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iOS 18 vernieuwde zoekfunctie

Met iOS 18 krijgt de iPhone een vernieuwde versie van de zoekfunctie, en daarmee wordt het nog gemakkelijker om informatie en bestanden op te zoeken. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws, zoals over iOS 18? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Spotlight

Spotlight is de slimme zoekfunctie van de iPhone, iPad en Mac. Je spoort er zowat alle documenten, foto’s, bestanden en meer snel mee op. Dat kan op het internet en in de App Store, maar ook op je toestel zelf. Op deze manier hoef je niet door een zoekmachine of een app als Finder of Bestanden te ploeteren om het gewenste resultaat te vinden.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Op je iPhone of iPad veeg je op het thuisscherm naar beneden om de functie op te roepen, op de Mac druk je de toetsen Command en spatie tegelijk in. Vervolgens typ je een steekwoord in – je toestel zoekt direct naar mogelijke opties. Het is dan alleen nog een kwestie van je gewenste resultaat aantikken.

iOS 18: vernieuwde zoekfunctie

Met iOS 18 komt er een vernieuwde versie van deze zoekfunctie, zo luidt een nieuw bericht van het Amerikaanse Bloomberg. Volgens hen wordt Spotlight namelijk naar een hoger niveau getild. Zo zou Apple op het moment van schrijven overwegen om een grote taalmodel (Large Language Model) te gebruiken, wat betekent dat Spotlight in iOS 18 wordt aangedreven door AI. Onduidelijk is nog wel of de vernieuwde versie ook naar iPadOS en macOS komt.

Het voordeel van zo’n taalmodel is dat Spotlight hiermee complexere taken kan uitvoeren en ingewikkeldere vragen kan beantwoorden. Ook zou hij dieper in apps kunnen duiken, zodat je direct bepaalde functies kunt in- of uitschakelen – nog voordat je een app opent. De huidige versie van Spotlight heeft hier nogal moeite mee, dus met de extra AI-functies lijkt deze zoekfunctie wat meer op geavanceerdere alternatieven zoals Alfred.

Meer over iOS 18

iOS 18 is het volgende besturingssysteem voor de iPhone – en het belooft behoorlijk vernieuwend te worden. Zo krijgt iOS naar verluidt een compleet nieuw design, en wordt het een gigantische AI-update. Er gaan zelfs geruchten dat iOS 18 ‘de grootste iPhone-update ooit‘ wordt.

Overigens duurt het nog wel even voordat je iOS 18 kunt downloaden en installeren. Het aankomende besturingssysteem wordt namelijk pas in juni onthuld, middels een uitgebreide presentatie tijdens de jaarlijkse WWDC. Vervolgens brengt Apple allerlei bèta’s uit om de software te testen, waarna gebruikers hem in oktober pas zelf kunnen downloaden. Tot die tijd moeten we genoegen nemen met alle geruchten!