Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Deze iOS 17.5-functie kun je beter niet activeren (en wij deden het wel)

Auteur: Laura Grootaarts
4 reacties
Reparatiestatus

Deze week is iOS 17.5 verschenen. Met allerlei nieuwe functies die je direct uit wilt proberen. Maar ook een functie die je voorlopig nog maar beter even links kunt laten liggen – hadden wij dat maar eerder geweten.

Lees verder na de advertentie

Altijd op de hoogte van nieuwe Apple-updates? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Nieuwe reparatiemodus

Met iOS 17.5 krijgt de iPhone een nieuwe reparatiemodus, en dat klinkt op zich goed. Als je iPhone gerepareerd moet worden en naar Apple wordt opgestuurd, was het tot voor kort verplicht om ‘Zoek mijn’ uit te schakelen. Het uitschakelen van ‘Zoek mijn’ betekent echter ook dat het activeringsslot wordt gedeactiveerd, waardoor je iPhone niet meer aan je Apple ID gekoppeld is en niet traceerbaar via de ‘Zoek mijn‘-app. Dit maakte je smartphone kwetsbaar voor diefstal.

kooptip

Gelukkig brengt iOS 17.5 een oplossing in de vorm van de nieuwe ‘Repair State’ functie. Als je iPhone gerepareerd moet worden, hoef je nu slechts deze functie te activeren. ‘Zoek mijn’ en het activeringsslot blijven actief, waardoor je toestel volledig functioneel en traceerbaar blijft. In de ‘Zoek mijn’-app verschijnt een stethoscoop-icoontje bij je toestel, wat aangeeft dat je iPhone in de ‘Repair State’-modus staat.

Maar hoe verwijder je die?

Reparatiestatus

In het kader van ‘onderzoeksjournalistiek’ en screenshots voor op onze website, besloot ondergetekende de reparatiestatus te activeren. Dat doe je via de Zoek mijn-app op het betreffende apparaat. Tot dusver alles goed.

Maar hoe haal je de functie er vervolgens weer vanaf? Joost mag het weten.

Een rondje op internet belooft weinig goeds.

Eigenlijk geldt nog steeds wat tijdens de bèta’s ook al het geval was. Of zoals mijn collega (tijdens mijn vakantie!) al schreef: ‘Heb je iOS 17.5 bèta 4 geïnstalleerd, dan raden we aan om de functie voor nu te negeren. Het lijkt er namelijk op dat je de Repair State momenteel niet zelf kunt uitschakelen. Mogelijk heeft Apple dit expres gedaan, en kunnen alleen geautoriseerde reparateurs een iPhone ontdoen van deze functie.’

En nu?

Daar zitten we dan, met een iPhone die in reparatiestatus verkeert – en die overigens helemaal geen reparatie nodig heeft. Je zou verwachten dat Apple na de bètafase meer uitleg zou gaan geven hierover, maar het blijft nog altijd stil. Geen enkele manier om de nieuwe functie te deactiveren. Een waarschuwing bij het activeren ervan was wel op zijn plaats geweest.

Op zich is er trouwens niet heel veel aan de hand. Zoals je in het screenshot kunt lezen, is de iPhone in reparatiemodus nog steeds volledig functioneel. Je merkt er ook weinig van: je ziet het alleen als je in de Zoek mijn-app aan het rommelen bent. Toch is het irritant. Zoals een rode badge bij Berichten die hardnekkig een 1’tje blijft aangeven, terwijl je alles gelezen hebt. En ja: het confronteert me steeds met het feit dat dit ‘een beetje dom’ was.

Voor nu zit er niets anders op dan te wachten op een update of verdere communicatie van Apple over hoe de ‘Repair State’ te verwijderen is. Ondertussen is het advies simpel: activeer deze modus alleen als het absoluut noodzakelijk is. Mocht iemand dé tip hebben om de reparatiestatus zonder al te veel gedoe te verwijderen: laat het ons weten!