Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

iOS 16 release date: wanneer komt de update voor je iPhone uit?

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
iOS 16 achtergrond en lgo


Lees verder na de advertentie

Begin deze zomer heeft Apple iOS 16 aangekondigd, de grote iPhone-update van dit jaar. Met grote nieuwe functies als een vergrendelscherm met unieke achtergronden, widgets nieuwe stijl en nog veel meer. Maar wanneer is de iOS 16 release date? Je leest het hier.

iOS 16 aankondiging

Ieder jaar brengt Apple een grote update uit voor de iPhone en iPod touch, en dit jaar is dat iOS 16. Daarnaast brengt Apple een speciale update uit voor de iPad, genaamd iPadOS 16 , met extra functies voor het grotere scherm van de tablet.

De nieuwste versie van iOS is zoals altijd aangekondigd tijdens de WWDC, Apple’s jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars. Op de eerste dag van de WWDC 2022 , maandag 6 juni 2022, was er een Apple-event om 19:00 Nederlandse tijd waarin de aankondiging van iOS 16 plaatsvond.

iOS 16 release date


kooptip

De aankondiging van iOS 16 was dus op 6 juni, inmiddels zijn we bijna drie maanden verder en naderen we de officiële release. Apple beloofde dat iOS 16 ‘dit najaar’ verschijnt, maar dat is natuurlijk een nogal rekbaar begrip.

Apple houdt zich doorgaans aan een redelijk voorspelbaar schema, en daardoor kunnen we een goede voorspelling doen van wanneer iOS 16 uitkomt. Doorgaans vindt het Apple-event plaats in de tweede week van september, en de iOS update verschijnt dan een week daarna, doorgaans op maandag. Maar … Dit jaar gaat het misschien anders dan anders!

iOS 16 release eerder dan normaal?

Steeds meer goed ingelichte Apple-insiders menen dat Apple het event dit jaar een week eerder organiseert. De meest genoemde datum is woensdag 7 september. Dat heeft volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo alles te maken met de recessie: Het risico op een wereldwijde recessie neemt nog steeds toe en is onvoorspelbaar. Door de iPhone zo snel mogelijk aan te kondigen (en dus uit te leveren) wordt de impact van dat risico op de vraag mogelijk beperkt.’

Op de iPhone 14 is iOS 16 al geïnstalleerd en Apple zal het op alle toestellen gelijk willen trekken. Kortom, als de iPhone 14 een week eerder te koop is, verwachten we ook iOS 16 wat eerder. De iOS 16 release dat is waarschijnlijk maandag 12 september, om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Let wel op: alleen de iPhone 8 en nieuwer krijgen iOS 16 ondersteuning. Heb je een iPhone 7 of ouder, dan kun je de update helaas niet downloaden.

iPadOS 16 komt juist later!

De nieuwe update voor de iPad, iPadOS, verschijnt gewoonlijk tegelijk met de nieuwe iOS-versie. Maar het lijkt erop dat dat dit jaar anders is. Volgens de laatste geruchten heeft iPadOS 16 vertraging opgelopen. De grote update voor je iPad verschijnt mogelijk pas in oktober. In die maand verschijnt waarschijnlijk ook de grote Mac-update van dit jaar: macOS Ventura.

Tegelijk met iOS mag je nog wat andere updates verwachten: tvOS 16 voor de Apple TV en watchOS 9 voor de Apple Watch.

iOS 16 verwachte features

Wat kun je zoal verwachten van iOS 16? Een hele hoop: notificaties worden een stuk efficiënter, de Focusmodus wordt uitgebreider, het toegangsscherm krijgt een compleet nieuw design met interactieve widgets, en nog veel meer. Zien hoe dat eruitziet? Lees meer in ons iOS 16 overzicht , inclusief alle functies die zijn aangekondigd! Hetzelfde geldt voor de aankomende update voor iPadOS: bekijk het iPadOS 16 overzicht om te zien wat je kunt verwachten.

kooptip

Op de hoogte blijven over de iOS 16 release date?

Wil je alles weten over iOS 16 zodra de update is aangekondigd? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: