Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Let op: deze nieuwe functie in iOS 16.2 moet je níét activeren (update)

Auteur: Ward Edema
2 reacties
iOS 16.2 nieuwe functie


Lees verder na de advertentie

Update 22-12: Apple heeft de nieuwe architectuur voor Woning ingetrokken wegens klachten van gebruikers over vastlopende smart home-apparaten. Dit betekent dat het voorlopig niet meer mogelijk is om je woning bij te werken. 


iOS 16.2 is eindelijk uit, maar er zit een nieuwe functie in die je niet zomaar moet activeren. Hier moet je op letten.

iOS 16.2 nieuwe functie

Apple heeft met iOS 16.2 een nogal forse tussentijdse update uitgebracht. Zo is er een totaal nieuwe app, Freeform, waarmee je live met vrienden en familie kunt brainstormen op een leeg canvas. Ook heeft Apple Music nu een nieuwe Sing-functie, die van een groot deel van je muziekbibliotheek een heuse karaoke maakt. Kortom: het is niet zomaar een beveiligingsupdate!

Maar er zit ook een nieuwe functie in iOS 16.2 – én iPadOS 16.2, watchOS 9.2 en macOS 13.1 – waar je mee uit moet kijken. Dit heeft te maken met de app Woning, waarmee je je (HomeKit) smart home-apparaten aanstuurt. Activeer je de nieuwe functie, dan kun je zomaar eens de controle verliezen over je lampen, thermostaat, slimme stekkers en meer.

Hier moet je op letten


kooptip

Maar wat is die nieuwe functie dan? Het gaat om een ‘nieuwe onderliggende architectuur’ voor Woning. Dat wil zeggen: een flinke wijziging voor de code, die ervoor moet zorgen dat de Woning-app sneller en efficiënter werkt. Het probleem van deze architectuur is dat hij niet backwards compatible is. Zet je je woning over, dan kunnen Apple-apparaten die je nog niet hebt bijgewerkt je smart home-apparatuur niet meer bedienen.

Apple Woning upgrade

Je zult vanzelf een melding ontvangen over de nieuwe architectuur wanneer je bijgewerkt bent naar iOS 16.2, maar je kunt de bewuste functie ook zelf vinden in de Woning-app. Tik in de app op de bol met de drie puntjes rechtsboven, en ga naar ‘Woninginstellingen’. Scrol hier naar beneden, en selecteer ‘Software-update’. Je ziet hier bovenaan een melding: ‘Upgrade voor Woning beschikbaar’. Wanneer je op ‘Meer informatie’ en ‘Ga door’ tikt, zie je welke Apple-apparaten je nog moet bijwerken om ze met de nieuwe architectuur te laten werken. Tik dus niet op ‘Werk toch bij’: je verliest dan op al die apparaten de controle over je smart home.

Wanneer mag ik de functie wél activeren?

Zodra je al je apparaten hebt bijgewerkt naar versie 16.2, of in het geval van de Mac naar 13.1 en voor de Apple Watch naar 9.2, ben je klaar om de nieuwe architectuur toe te passen. Kan een apparaat de nieuwste update niet aan omdat hij niet meer ondersteund wordt? Dan is het extra belangrijk om gewoon op de oude architectuur van Woning te blijven hangen. Zo kun je ook met je oudere apparaat je slimme woning blijven bedienen.

Meer over iOS 16.2

Wil je meer lezen over iOS 16.2? Bekijk dan onze andere artikelen:

En wil je ook in de toekomst meer tips ontvangen voor je iPhone, iPad, Mac en Apple TV? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!