Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Aan de slag met iOS 16.2: de laatste grote update van dit jaar

Aan de slag met iOS 16.2
iOS 16
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
Freeform
1

Nieuwe app: Freeform

Freeform is een compleet nieuwe app die ook naar je iPad en Mac komt. Apple noemt Freeform een ‘digitaal canvas’. Je kunt het gebruiken als een digitaal whiteboard, waar je helemaal zelf invulling aan kunt geven. Je kunt erop tekenen en schrijven, maar dat is pas het begin.

Onderaan in het scherm vind je diverse knoppen om allerlei elementen toe te voegen aan je canvas. Post-its, illustraties uit de vormenbibliotheek, tekstblokken met getypte tekst en foto’s, andere documenten, url’s. Je geeft dus helemaal zelf invulling aan jouw canvas. Meer over freeform lees je in het artikel: Freeform: deze nieuwe Apple-app komt dit jaar nog naar je iPhone, iPad & Mac.

Apple Music Sing
2

Karaoke met Apple Music Sing

Heb je een abonnement op Apple Music? En een iPhone 11 of nieuwer? Zing dan nu de longen uit je lijf het Apple Music Sing! Je hoort het goed: Apple goes karaoke! Zo werkt het:

  • Open Apple Music en speel een leuke meezinger.

  • Tik op het liedje onderaan in het scherm voor een schermvullende weergave.

  • Tik op de tekstballon linksonder voor de songstekst.

  • Tik rechts op de microfoon en houd je vinger even op het scherm – zo bepaal je het volume van de vocalen.

  • Brul mee.

De tekst beweegt nu mee, zodat je weet welke woorden je moet zingen. Het is nog niet helemaal perfect: het werkt nog niet bij alle nummers. Bij sommige nummers zie je hele zinnen in plaats van woorden oplichten.

Widgets voor iOS 16.2
3

Twee nieuwe widgets

Ze zijn nieuw sinds iOS 16: de widgets in het vergrendelscherm. In iOS 16.2 voegt Apple twee nieuwe widgets toe.

  • Slaap: krijg snel toegang tot je slaapprofiel.

  • Medicijnen: bekijk reminders en je schema voor wat betreft medicijn-inname.

Om de widgets toe te voegen, houd je het vergrendelscherm langer ingedrukt, en tik je op ‘Pas aan’. Tik daarna op het widget-blok onder de klok en kies de widgets. Let op: de widget voor Medicijnen vind je onder Gezondheid.

iOS 16.2 AirDrop
4

Nieuwe AirDrop-optie

AirDrop heeft een nieuwe optie om aan te geven welke mensen bij jou in de buurt je zomaar bestanden mogen sturen. Naast ‘aan’, ‘uit’ en ‘alleen contacten’, kun je nu ook AirDrop aanzetten voor ‘iedereen gedurende 10 minuten’. Dit kun je aangeven via onder meer de Instellingen:

  • Open de app Instellingen.

  • Tik op Algemeen.

  • Tik op ‘Iedereen gedurende 10 minuten’.

iPhone 14 Pro always-on
5

Always-on nieuwe stijl

De iPhone 14 Pro (Max) is de eerste iPhone met een always-on scherm. En zoals heel vaak met de eerste generatie van nieuwe technieken, kan daar nog het een en ander aan verbeterd worden. Dat doet Apple in 16.2.

Er zijn nu twee nieuwe schakelaars. Met de eerste geef je aan of de wallpaper zichtbaar moet blijven in deze weergave. Met de tweede geef je aan of de notificaties zichtbaar moeten zijn. Zo heb je minder het gevoel dat je iPhone aan staat. Je vindt de nieuwe opties hier:

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op ‘Scherm en helderheid’.
 • Tik op ‘Altijd ingeschakeld’.
 • Zet de schakelaars naar wens om.

iOS 16.2 rapid security response
6

Rapid Security Response

Als er een beveiligingslek is, moet Apple altijd een compleet nieuwe tussentijdse update van iOS uitrollen. Met de nieuwe functie Rapid Security Response gaat het allemaal een stuk sneller. Hiermee wordt een lek snel gedicht zonder dat er een compleet nieuwe update voor nodig is. Je kunt zo’n Rapid Security ook automatisch laten installeren via ‘Instellingen>Algemeen>Software-update>Automatische updates’. Zet hier de schakelaar bij ‘Beveiligingsmaatregelen en systeembestanden’ aan.