Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iOS 13 onthuld: sneller, met donkere modus en nog veel meer!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iOS 13 thuisscherm


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist iOS 13 aangekondigd tijdens de WWDC-keynote. Wat voor nieuwe mogelijkheden krijgt je iPhone hiermee? Wanneer kun je gaan updaten? Dit is wat we nu weten over het nieuwe besturingssysteem!

Ook dit jaar besteedt Apple weer veel aandacht aan kwaliteit, stabiliteit en snelheid. Face ID wordt sneller, apps starten twee keer sneller op en app-updates gaan 60 procent sneller. Maar dit jaar zijn er ook volop nieuwe functies! Bijzonder detail: iOS 13 is voor de iPhone, de iPad krijgt een eigen besturingssysteem: iPadOS.

Donkere modus

We weten zo snel niet hoelang er al geruchten zijn over een donkere modus, maar daar is-ie dan: een donkere modus voor iOS! De donkere modus ziet er chic uit, maar is in de avondoren ook stukken fijner voor je ogen. Alle apps van Apple hebben een grondige make-over ondergaan.

https://youtu.be/E5Jg4Wm9b7o

Veegtoetsenbord


kooptip

Typen op een digitaal toetsenbord op je iPhon: het blijft behelpen. Apple doet er wel alles aan om het fijner te maken. Voor iOS 13 komt er eindelijk een veegtoetsenbord. Zulke toetsenborden zijn op Android al gemeengoed, en ook via de App Store zijn er al verschillende beschikbaar.

Herinneringen

De app Herinneringen ben je misschien bijna vergeten, terwijl hij zo handig is. Daar kan met iOS weleens verandering in komen, want de app heeft een metamorfose ondergaan. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met typen, en je iPhone raadt al waaraan je herinnerd wilt worden.

Sign in with Apple

Je kent het wel: inloggen met Facebook, bijvoorbeeld om een account aan te maken bij een webwinkel. Voortaan kun je ook inloggen met je Apple ID. En dat is een stuk privacy-vriendelijker: zo genereert Apple voor ieder account dat je aanmaakt een compleet anoniem mailadres, zodat die gegevens niet op straat komen te liggen.

Zoek mijn …

iOS 13 krijgt een nieuwe app: een combinatie van Zoek mijn Vrienden en Zoek mijn iPhone. Het is beschikbaar op zowel macOS Catalina als iOS. Interessant is dat het hiermee mogelijk is om verloren of gestolen apparaten terug te vinden – zelfs als ze offline zijn. Eerdere geruchten over deze nieuwe app spraken ook over een Tile-achtige tracker waarmee je alles terug kunt vinden. Hierover is niet meer gesproken, maar het zou heel goed kunnen dat Apple ons hier meer over vertelt in de september-keynote.

Cycle

Het werd al even aangestipt tijdens de sneakpreview van watchOS, eerder deze avond: in de Gezondheid-app krijgen vrouwen eindelijk de mogelijkheid om hun menstruatiecyclus bij te houden. Fijn dat je hiervoor niet meer bent aangewezen op apps van externe partijen die onduidelijke dingen doen met je gegevens.

Berichten

https://youtu.be/3x7_w9Oz8lQ

Memoji waren misschien de leukste gimmick van iOS 12, en in iOS 13 maakt Apple het nog bonter. Je kunt je memoji tot in detail personaliseren. Make-up, sieraden – tot en met AirPods aan toe. Ook komt er een nieuw menu om sticker-versies van animoji’s en memoji’s te versturen. Je vindt ze in je toetsenbord, net zo gemakkelijk als het emoji-toetsenbord.

Foto’s

Je krijgt nog meer mogelijkheden om je foto’s te bewerken, direct op je iPhone! De complete interface is aangepast: ruisonderdrukking, vignettering en nog veel meer pas je direct vanuit de app toe. Ook door je foto’s bladeren wordt heel anders – de sortering van de foto’s is veel intuïtiever en oogt een stuk geordender. En … eindelijk kun je video’s roteren op je iPhone!

HomeKit Secure Video

Steeds meer mensen hebben een beveiligingcamera in huis. Woning krijgt met iOS 13 een betere integratie met beveiligingscamera’s. De beelden worden lokaal versleuteld, en pas daarna versleuteld en wel geüpload naar iCloud. En zelfs Apple heeft de sleutel niet. HomeKit komt ook naar routers, wat de beveiliging van al je slimme apparaten ten goede komt.

Wanneer kun je iOS 13 downloaden?

iOS 13 is straks gratis voor iedereen met een geschikte iPhone te downloaden. Wanneer? Dat duurt nog wel even: medio september is het zover, wanneer ook de nieuwe iPhone 2019 in de winkels ligt. Het nieuwe besturingssysteem is er bij aankoop al op geïnstalleerd.. Toch kun je binnenkort al aan de slag met iOS 13, want gedurende de hele zomer wordt er getest met het nieuwe besturingssysteem. Vanavond kunnen mensen met een ontwikkelaarsaccount al aan de slag met de bèta-versie, later kan iedereen deze software uitproberen. Als het zover is, lees je dat natuurlijk op onze website.

Conclusie

13 een ongeluksgetal? Niet als het gaat om iOS, want er staan ons een aantal mooie nieuw functies te wachten die een verrijking vormen voor je iPhone. Wij zijn vooral te spreken over de donkere modus (maar wat heeft het lang geduurd voordat het zover was), het inloggen met je Apple ID en de uitgebreide mogelijkheden om je foto’s te bewerken. De grootste verrassing is nog wel dat de iPad voortaan een eigen besturingssysteem heeft, iPadOS.

Alle highlights van de keynote

Wil je alles weten over iOS 13 en ben je geïnteresseerd in de overige highlights van de keynote? Sluit dan nu een abonnement af: het eerstvolgende nummer staat in het teken van de WWDC-keynote! Naar de shop.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!