Terug naar macOS Catalina: nieuwe apps, iTunes verdwijnt en iPad als tweede scherm
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Catalina: nieuwe apps, iTunes verdwijnt en iPad als tweede scherm

Door Koen van Ekeren3 juni 2019 21:083 min. leestijd5

De nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem is vernoemd naar een rotsachtig eiland voor de kust van Californië: macOS Catalina! Apple presenteerde de software zojuist tijdens de WWDC-keynote. De Mac krijgt er interessante verbeteringen bij – waaronder de mogelijkheid om je iPad te gebruiken als een tweede scherm.

macOS Catalina

macOS 10.15

macOS 10.15 Catalina betekent het einde van iTunes. Daarvoor in de plaats komen Apple Music, Podcasts en de TV-app. Daarnaast neemt Finder voortaan de taak over om je iPhone te updaten of te backuppen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Naast het vleugje iOS gooit Apple wat typische iOS-functies in de mix. Schermtijd komt bijvoorbeeld naar macOS, een functie die eerder enkel bedoeld was om iPhone of iPad-verslaving tegen te gaan.

‘Zoek mijn’

Bovendien krijgt de Mac de app ‘Find My’ (in het Nederlands waarschijnlijk ‘Zoek mijn’), een combinatie van Zoek mijn Vrienden en Zoek mijn iPhone. Het is beschikbaar op zowel macOS als iOS. Interessant is dat het hiermee mogelijk is om verloren of gestolen apparaten terug te vinden – zelfs als ze offline zijn. Dit doet het apparaat door het zenden van zogeheten bluetooth-beacons.

Wanneer de Mac in de slaapstand staat, kan het nog steeds energiezuinige bluetooth-signalen verzenden, die worden opgepikt door een ander apparaat dat zich in de buurt bevindt. Dus als iemand een iPhone, iPad of Mac heeft en zich in het bereik van je Mac bevindt, zal het de locatie traceren en doorgeven.

iPad als tweede scherm

Heb je naast je Mac een iPad? Dan kun je hem gebruiken als een tweede scherm. Apple introduceert namelijk ‘Sidecar’, waarmee je vensters van je Mac kunt verplaatsen naar je iPad. En je kunt met je Apple Pencil tekenen op de iPad, waarmee je hem gebruikt als een soort Wacom-tablet.

Verder is het vanaf macOS 10.15 mogelijk om de Mac vrijwel volledig met de stem te bedienen; ideaal voor mensen met een fysieke beperking. Met de stem is het niet alleen mogelijk om apps te openen, maar je kunt bijvoorbeeld ook scrollen of zoomen.

Met ‘Project Catalyst’ maakt macOS Catalina het ontwikkelaars bovendien eenvoudiger om iPad-apps naar de Mac over te zetten. Hierdoor zien we in de toekomst vaker iOS-apps ook op de Mac verschijnen.

Opvallend is overigens dat Opdrachten (nog) niet zijn opwachting maakt bij de Mac. Dit was wel de verwachting. Automator blijft voorlopig dus de app voor het maken van takenreeksen in macOS.

macOS Catalina installeren

Dit najaar is macOS Catalina voor iedereen te downloaden. Een releasedatum is nog niet bekend, maar dat zal medio september zijn. In de zomer wordt het besturingssysteem alvast volop getest door ontwikkelaars. Daarnaast is macOS Catalina binnenkort ook te downloaden voor publieke testers.

Meer weten over macOS Catalina?
Bekijk dit dossier
iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Michiel Schaap
Lezer
Michiel Schaap

Te begrijpen dat ITunes een keer zou worden aangepast aan wat de concurrenten doen. Maar waar laat ik mijn eigen CD verzameling die nu draait op MAC, iPod, iPad met iTunes. Allemaal eigen CD’s die zo op het systeem gezet zijn. Moet dat nu allemaal via een betaald abonnement op Apple Music? Hopen dat Apple dat goed gaat oplossen want dat is toch wel een reden om Apple-fan te zijn.

Wim van der Klein
Lezer
Wim van der Klein

App betalingen doe ik via iTunes , hoe gaat dat straks dan weer?

Bert
Lezer
Bert

Eindelijk een muis in huis ga gelijk voer voor hem halen

Bert
Lezer
Bert

Werd wel eens tijd ben er wel blij mee