Terug naar iPadOS: een nieuw besturingssysteem voor de iPad
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPadOS: een nieuw besturingssysteem voor de iPad

Door Sven Lamers3 juni 2019 20:242 min. leestijd7

Wie had er vanavond nog een ‘nieuw’ besturingssysteem verwacht? Wij niet in ieder geval, maar Apple heeft zonet tijdens de WWDC 2019 iPadOS onthuld. De nieuwe iOS-versie voor de iPad bevat zo veel nieuwe functies en veranderingen ten opzichte van de iPhone-versie … Apple moest hem gewoon een eigen naam geven. Dit moet je weten over iPadOS.

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

iPadOS

iPadOS-homescreen en -multitasking

Op het thuisscherm van iPad staan nu meer icoontjes dan vroeger. En wanneer je het Berichtencentrum opent, blijven de icoontjes allemaal in beeld – ze schuiven alleen wat dichter op elkaar.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Ook het multitasking is nu beter aan de mogelijkheden van de iPad aangepast. Zo kun je nu twee keer dezelfde apps naast elkaar openen. Twee notities tegelijkertijd open? Geen probleem. Twee Word-documenten? Ook geen probleem, want apps van derden worden ook ondersteund.

Bestanden, Safari, Lettertypes

De app Bestanden krijgt een grote make-over in iPadOS. De nieuwe kolomweergave doet denken aan Finder, daarnaast is het mogelijk om usb-sticks op de iPad aan te sluiten en deze als schijf in Bestanden te openen. En nog zo een ‘eindelijk’-momentje: je kunt hele mappen delen vanuit Bestanden.

Ook Safari gaat meer lijken op zijn grote broer van macOS. In plaats van een mobiele versie van websites, toont Safari voortaan de desktop-versie. Dat is perfect voor ingewikkelde web-applicaties zoals WordPress en Google Docs. Daarnaast krijgt Safari op de iPad een downloadbeheer en meer dan dertig nieuwe sneltoetsen.

Leuk voor apps als Pages: de App Store bevat voortaan lettertypes die je in iPadOS kunt installeren. Dit was hard nodig voor mensen die creatief werk met de iPad willen doen. O ja, en om acties ongedaan te maken tijdens, veeg je gewoon met drie vingers op het scherm. Geen iPad schudden meer dus.

Apple Pencil in iPadOS

In iPadOS wordt de Apple Pencil nog krachtiger en nuttiger. Ten eerste heeft reageert die sneller. Je hebt nog maar 9 ms vertraging bij het tekenen. Daarnaast kun je met de Pencil nu in elke app annotaties toevoegen.

Meer weten over iPadOS?
Bekijk dit dossier

Alle highlights van de keynote

Wil je alles weten over iPadOS en ben je geïnteresseerd in de overige highlights van de keynote? Sluit dan nu een abonnement af: het eerstvolgende nummer staat in het teken van de WWDC-keynote! Naar de shop.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPadOS
Bekijk dit dossier

7
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
marco
Lezer
marco

Weer geen muisondersteuning voor de ipad ????

Bart
Lezer
Bart

Was ook mijn eerste reactie

Leen vanneste
Lezer
Leen vanneste

Waarom geen itsme op iPad? En welke iPad is nu het beste? Groetjes

Peter
Lezer
Peter

Waarom kan ik geen isme installeren op mijn iPad Air 2,met een download 15,5

Ward Edema
Beheerder
Ward Edema

Dag Peter,

Wanneer je iPad helemaal up-to-date is en het niet lukt om een app te installeren, is de bewuste app meestal alleen geschikt voor de iPhone. Dit kan een ontwikkelaar forceren – een goed voorbeeld hiervan is WhatsApp. Bij de app ItsMe (ik neem aan dat je die bedoelt) staat ook specifiek in de App Store onder het kopje ‘Compatibiliteit’ alleen ‘iPhone’.