Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iPadOS

iPadOS: een nieuw besturingssysteem voor de iPad

Auteur: Sven Lamers
7 reacties
iPadOS


Lees verder na de advertentie

Wie had er vanavond nog een ‘nieuw’ besturingssysteem verwacht? Wij niet in ieder geval, maar Apple heeft zonet tijdens de WWDC 2019 iPadOS onthuld. De nieuwe iOS-versie voor de iPad bevat zo veel nieuwe functies en veranderingen ten opzichte van de iPhone-versie … Apple moest hem gewoon een eigen naam geven. Dit moet je weten over iPadOS.

iPadOS-homescreen en -multitasking

Op het thuisscherm van iPad staan nu meer icoontjes dan vroeger. En wanneer je het Berichtencentrum opent, blijven de icoontjes allemaal in beeld – ze schuiven alleen wat dichter op elkaar.

Ook het multitasking is nu beter aan de mogelijkheden van de iPad aangepast. Zo kun je nu twee keer dezelfde apps naast elkaar openen. Twee notities tegelijkertijd open? Geen probleem. Twee Word-documenten? Ook geen probleem, want apps van derden worden ook ondersteund.

Bestanden, Safari, Lettertypes


kooptip

De app Bestanden krijgt een grote make-over in iPadOS. De nieuwe kolomweergave doet denken aan Finder, daarnaast is het mogelijk om usb-sticks op de iPad aan te sluiten en deze als schijf in Bestanden te openen. En nog zo een ‘eindelijk’-momentje: je kunt hele mappen delen vanuit Bestanden.

Ook Safari gaat meer lijken op zijn grote broer van macOS. In plaats van een mobiele versie van websites, toont Safari voortaan de desktop-versie. Dat is perfect voor ingewikkelde web-applicaties zoals WordPress en Google Docs. Daarnaast krijgt Safari op de iPad een downloadbeheer en meer dan dertig nieuwe sneltoetsen.

Leuk voor apps als Pages: de App Store bevat voortaan lettertypes die je in iPadOS kunt installeren. Dit was hard nodig voor mensen die creatief werk met de iPad willen doen. O ja, en om acties ongedaan te maken tijdens, veeg je gewoon met drie vingers op het scherm. Geen iPad schudden meer dus.

Apple Pencil in iPadOS

In iPadOS wordt de Apple Pencil nog krachtiger en nuttiger. Ten eerste heeft reageert die sneller. Je hebt nog maar 9 ms vertraging bij het tekenen. Daarnaast kun je met de Pencil nu in elke app annotaties toevoegen.

Alle highlights van de keynote

Wil je alles weten over iPadOS en ben je geïnteresseerd in de overige highlights van de keynote? Sluit dan nu een abonnement af: het eerstvolgende nummer staat in het teken van de WWDC-keynote! Naar de shop.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!