Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iMessage ontwijkt nieuwe EU-wet (en dat is slecht nieuws)

Auteur: Ward Edema
2 reacties
iMessage EU-wet

iMessage hoeft zich niet te houden aan een nieuwe EU-wet die Apple’s chatdienst grondig had kunnen veranderen – en dat is geen goed nieuws.

Lees verder na de advertentie

iMessage ontwijkt EU-wet

Voor je iPhone is het de meest ingrijpende EU-wet tot nu toe: de Digital Markets Act (DMA). Vanaf 7 maart bepaalt deze wet dat appwinkels van derden toegestaan moeten worden, dat je de vrijheid hebt om andere browsers te kiezen, en dat de NFC-chip van je iPhone opengesteld wordt voor alternatieve betaalmethodes. Al die veranderingen komen al in iOS 17.4 – maar de EU wou nóg een grote wijziging erdoorheen drukken.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Dit heeft te maken met de Berichten-app, waarin de chatdienst iMessage schuilt. De EU wil dat chatapps zoals Berichten kunnen samenwerken met andere chatdiensten. Oftewel: dat je via Berichten ook een chatbericht kunt sturen naar iemand die alleen WhatsApp heeft. Dat klinkt handig – maar Apple heeft deze verandering nu succesvol tegengehouden.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

‘iMessage is te klein’

Volgens Apple is iMessage, en dus de Berichten-app, te klein in de EU om onder nieuwe wet te vallen. En daar gaat de Europese Commissie nu in mee. Ook de zoekmachine Bing en webbrowser Edge zijn uitgesloten van de nieuwe regelgeving, omdat ze in vergelijking met Google en Chrome maar weinig gebruikers hebben.

Ik ben hier berichten

Dat Berichten blijft zoals het is, is voor Apple goed nieuws. De exclusieve functies van iMessage blijven exclusief, en er hoeven geen complexe stappen ondernomen te worden om de Berichten-app aan te passen. Maar voor de eindgebruiker is dit toch een beetje balen. Berichten werkt eenmaal erg prettig: de app zit op (bijna) al je Apple-apparaten, en is eenvoudig aan te sturen met Siri. Als je ermee ook chats naar WhatsApp kon sturen, zou het nog de enige chatapp zijn die je nodig hebt. Maar dat zit er dus nu niet meer in.

WhatsApp is wél aan de beurt

Overigens valt WhatsApp wegens zijn immense populariteit in de EU wél onder de nieuwe wet. Vanaf 7 maart zal het daardoor mogelijk zijn om via WhatsApp ook chatberichten te sturen naar andere chatapps, zoals Facebook Messenger en Telegram. Dat scheelt toch weer een paar apps.