Terug naar iCreate Q&A 21 mei – Lees alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A 21 mei – Lees alle vragen terug

Door Redactie iCreate20 mei 2021 16:001 min. leestijd81

De Q&A is weer voorbij – wij beantwoorden de laatste openstaande vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden nog eens rustig teruglezen. Q&A gemist? Geen probleem! Binnenkort doen we het nog eens. Wil je dan een seintje krijgen, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Ongeveer een keer per maand gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag vindt er weer een iCreate Q&A plaats. Stel je vraag als reactie onder aan dit bericht en je krijgt vandaag nog antwoord.

iCreate Q&A mei 2021

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! We beantwoorden ze vrijdag live tijdens de Q&A. Tot 16.00 uur kun je een vraag stellen. Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 129! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Redactie iCreate

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

Voor de Q&A 21 mei: op de Iphone staat in de Opdrachten galerie onder het thema “Toegankelijkheid” de opdracht voor “Contact op beginscherm”. In de omschrijving staat “neem eenvoudig contact op via een foto op het beginscherm”. De opdracht is gemakkelijk te installeren, maar hoe krijg ik een foto erbij? Met IOS14.0 lukte mij dat wel, maar nu met IOS14.5 lukt me dat niet meer.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Paul, daar hebben we een uitgebreide workshop over waarin we stap voor stap uitleggen hoe je dat doet. Net gecontroleerd, deze methode werkt nog steeds in iOS 14.5. Hier staat de workshop: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/contactpersoon-op-beginscherm-iphone/

Paul
Lezer
Paul

Hi Sven, bedankt voor de snelle reactie. Deze methode werkt prima, merk ik nu.
Ik had een ander vertrekpunt genomen binnen Opdrachten. Volgens de omschrijving daarvan zou het ook moeten lukken, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Ik ga de beschrijving uit de workshop bewaren 👍

Y G
Lezer
Y G

Ik had begrepen dat bij de laatste update van de iPad bij het opstarten het appeltje zou meedraaien als je hem horizontaal houdt,maar er gebeurt helemaal niets bij mij.Hoe zit dat?Hetzelfde geldt voor de widgets die je zou kunnen verhuizen naar een andere plek op het thuisscherm,er gebeurt niets.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Y G! Ik zou dit even zelf moeten checken op mijn eigen iPad, maar volgens mij kreeg je dat gedraaide appeltje alleen als je ook een toetsenbord, zoals het Magic Keyboard, op je iPad had aangesloten. De widgets op de iPad kun je alleen verplaatsen in de zijbalk, deze zijn nog niet toe te voegen aan je beginscherm (in tegenstelling tot op de iPhone). Laten we hopen dat Apple dit misschien in iPadOS 15 gaat toevoegen.

Etienne
Lezer
Etienne

Beste, ik heb een vraag over iMovie..
Bij media .. zie ik in de navigatiekolom bij iMoviebibliotheek een onvolledige lijst aangemaakte filmpjes..
Bij projecten.. zie ik al mijn aangemaakte filmpjes..
Hoe kan in de navigatiekolom alle titels van al mijn filmpjes zien?
Dankjewel.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Etienne, volgens mij is het niet mogelijk om alle films in de navigatiekolom weer te geven. Zo zit iMovie niet in elkaar. Je opent altijd één project en ziet de bijbehorende media en de bibliotheken in de navigatiekolom. Het is niet mogelijk om meerdere projecten in aan de zijbalk toe te voegen. Helaas 😔

Etienne
Lezer
Etienne

Dag Sven, Misschien heb ik de vraag niet goed gesteld? .. ik bedoel dus wel degelijk de gebeurtenissen in de zijbalk.. Via Weergave.. Sorteer gebeurtenissen op.. Naam.. Nieuw.. Het is deze kolom welke ik bedoel.. Daar zie ik een onvolledige lijst.. Hoe zou dit kunnen komen?
Veel dank.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Ah, nu snap ik je probleem… alleen… ik krijg het niet gereproduceerd 😅 Bij mij staan er altijd alle gebeurtenissen en bibliotheken in de zijbalk. Het enige wat je zou kunnen proberen is om de oude iMovie-bieb te verwijderen en opnieuw op te bouwen. Maar dat is natuurlijk behoorlijk wat werk, en je verliest hierbij sowieso was gegevens.

Etienne
Lezer
Etienne

Dankjewel Sven, Ik zal daar niet aan beginnen.. Het lijkt mij inderdaad te veel werk..

Chris
Lezer
Chris

In uitgave 127 van iCreate staat beschreven hoe je met een Apple Watch je iMac kunt ontgrendelen. Het vinkje “Use your Apple Watch to unlock apps and your Mac” (ik gebruik engels als taal) staat aangevinkt maar helaas, van inloggen is geen sprake. Ik heb het idee dat er meer bij komt kijken maar wat?
Overigens staat on die tip (nr 5) een foto van een iPhone waarvan ik me afvraag wat die te maken heeft met het onderwerp “Ontgrendel je Mac”?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Chris, er zijn inderdaad nog wat extra voorwaarden waar je Watch (en iMac) aan moeten voldoen:

– Wifi en bluetooth zijn geactiveerd op je Mac
– Je bent op al je apparaten ingelogd met dezelfde Apple ID
– Je hebt twee-factor-authenticatie ingesteld voor je Apple ID
– Je gebruikt een wachtwoord voor je Apple Watch

Mocht het nog niet werken, dan wil het uit- en inschakelen van je apparaten het probleem nog wel eens verhelpen.

Johan de Vries
Lezer
Johan de Vries

Goedemorgen redactie,
mijn vrouw en ik vormen een gezin in de Apple Cloud. Maar zij kan nu niet alle foto’s zien. Is er een manier om alle foto’s in Foto’s te delen en niet via Gedeelde Albums ? Ik zou willen dat zij alles kan zien, want ik voeg vanaf een scans ook allerlei oude foto’s toe. Heb dat niet kunnen vinden, lijkt erop dat je alleen albums kunt delen.
Dank voor de reactie !

De Fiets
Lezer
De Fiets

Met mijn gezin vorm ik ook een ‘iCloud gezin’ maar ik ken geen andere manier om elkaars foto’s te zien dan via gedeelde albums.
Vind ik opzicht niet erg, want de eindeloze stroom selfies van mijn kinderen geloof ik wel. Ik zie ze liever reallife 😉

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Johan, foto’s worden standaard niet meegenomen bij Delen met gezin. Je enige mogelijkheid is dus om het gedeelde gezinsalbum te gebruiken. Mogelijk is het een alternatief om de foto’s in de app van Google Foto’s te bewaren, en op beide iPhones met hetzelfde Google-account in te loggen.

Marc
Lezer
Marc

Nu Craig Federighi bekend heeft gemaakt dat op iMac teveel malware vertoeft, hoe kunnen wij daar best mee omgaan en hebben wij een programma daarvoor nodig om ons te beschermen ,?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Marc, de beste tip die we kunnen geven is om geen programma’s van derden te installeren, maar alleen via de App Store. Staat de app daar niet in en moet je deze wel buiten de App Store om installeren, dan is een Google-zoekopdracht altijd handig om te checken of het programma en de ontwikkelaar te vertrouwen is.

Daarnaast kunnen we het programma RansomWhere? aanbevelen: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/ransomware-mac-beschermen/
Dit beschermt ook tegen malware. (Ironisch genoeg moet je deze app buiten de App Store installeren.)

De Fiets
Lezer
De Fiets

Persoonlijk zou ik zoeken via bijvoorbeeld Duck duck go. Als je je zorgen maakt om privacy..

Etienne
Lezer
Etienne

Beste, een vraagje over foto’s.
Hoe komt het dat een RAW foto (genomen met iPhone 12 Pro) bij het mailen veel minder zwaar wordt?
Voorbeeld.. originele foto = 38,1 MB.. en bij het doormailen op de werkelijke grootte wordt de foto 9,5 MB..
Daardoor is er allicht veel detailverlies?
Dank.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey! Bij het mailen wordt een RAW-foto automatisch omgezet naar JPG en krijg je dus een beetje kwaliteitsverlies. Een betere mogelijkheid is om de RAW-foto eerst in de app Bestanden te bewaren. Hiervoor selecteer je hem in de Foto’s-app, tik je op de Deel-knop en kies je ‘Bewaar in Bestanden’. Vanuit de app Bestanden kun je dan echt het bestand versturen via Mail.

Etienne
Lezer
Etienne

Dankjewel Sven! Zie je hierboven ook nog mijn vraag ivm iMovie aub.

Maria Schuiten
Lezer
Maria Schuiten

Graag wil ik op mijn iPad de zwarte balk wijzigen in de witte, het heeft met privacyinstellingen te maken, maar ik weet niet hoe?
vriendelijke groet, Maria.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Maria, ik weet zo gauw niet over welke zwarte balk je het hebt. Bedoel je dat je een zwarte adresbalk in Safari hebt? Dan ben je aan het internetten in de privé-modus. Tik op het tabbladen-icoon (de twee afgeronde vierkantjes) en ‘Privé’ om weer terug te gaan naar de vertrouwde witte adresbalk.

Ria Scheelen
Lezer
Ria Scheelen

Ik synchroniseer mijn emails tussen mijn iMac, MacBook Air, iPad en iPhone. Dat werkt perfect, behalve voor sommige gemarkeerde emails: die willen niet verschijnen op de iPad en iPhone. Er ontbreken er een 6-tal (geel of groen gemarkeerd). Enig idee hoe dit kan?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poeh, dat zijn altijd lastige vragen om op afstand te beantwoorden. Een aantal zaken die je kunt proberen: verplaats de mailtjes naar een andere map waarvan je zeker weet dat-ie op al je apparaten volledig gesynchroniseerd wordt. of verwijder je mail-accounts op je iPad en iPhone en voeg ze opnieuw toe. Dat lost in de meeste gevallen sowieso alle synchronisatie-problemen op.

Monique
Lezer
Monique

Wanneer komt de in het voorjaar beloofde nieuwe iPad mini?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Tja, daar wachten wij ook nog op. Er waren geruchten dat de iPad mini in het voorjaar zou verschijnen, maar beloofd heeft Apple dat natuurlijk niet 😉 We denken echter wel dat die nog gaat komen, maar waarschijnlijk pas in het najaar.

Monique
Lezer
Monique

Dank je, dan moet ik gewoon afwachten.

Jan vd Driessche
Lezer
Jan vd Driessche

Mijn dochter en ik hebben hetzelfde Apple ID. Haar gebelde telefoonnummers komen bij mij in de Recent lijst en omgekeerd. Is er een manier om dat te stoppen? Liever niet met ‘Delen met gezin’

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nou, het gemakkelijkst is het natuurlijk om een nieuw Apple ID voor je dochter aan te maken. Om nog steeds aankopen uit de App Store te delen, kun je nog steeds met het gedeelde Apple ID inloggen (via Instellingen>[je Apple ID]>Media en aankopen’). Het App Store-account mag verschillen van het Apple ID op de iPhone. Als alternatief laat je alles zoals het is, en schakelt op beide iPhones ‘iCloud Drive’ uit (via Instellingen>[je Apple ID]>iCloud>iCloud Drive’). Je recente oproepen worden namelijk via iCloud Drive op alle apparaten gesynchroniseerd. En andere mogelijkheid is er niet, omdat Apple er niet vanuit gaat… Lees meer »

Hans van Gorp
Lezer
Hans van Gorp

Beste redactie, in Icreate 128 staat het onderwerp “haal meer uit de accu van je Macbook”. Bij tip 6 staat: “Power nap uit” maar in het genoemde scherm “systeemvoorkeuren>Batterij>Batterij” staat bij mij niet de mogelijkheid om dat aan te vinken zoals op jullie schermafbeeldingen bij 1 en 6. Ik zie alleen maar de schermafbeeldingen zoals bij nr. 9 en de opengeklapte MacBook. Ik heb een M1 MacBook air.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

De optie ‘Power Nap’ blijkt er niet te zijn voor M1 MacBooks; dat wisten we nog niet. Dat is op zich niet heel vreemd: de M1 is een zeer efficiënte chipset. Hierdoor kan je MacBook Air permanent gegevens op blijven halen, terwijl hij nauwelijks stroom verbruikt.

Hans van Gorp
Lezer
Hans van Gorp

Dank voor het antwoord. M1 is dus een goede koop!

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Zeker! Ik heb ook de M1 MacBook Air, erg blij mee.

Tom Leijdekkers
Lezer
Tom Leijdekkers

Hoe kun je windows op een apple produkt draaien. Ik wil een schaakprogramma, Fritz 17, die alleen onder Windows draait, op mijn iPad, iMac, iPhone kunnen draaien. Hoe moet ik dat bewerkstelligen?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Tom, op de iPad en iPhone gaat het niet lukken om een Windows-app te draaien. Voor de Mac zou je kunnen kijken naar iets als Parallels Desktop: https://www.icreatemagazine.nl/review/parallels-desktop-14-review/
Hiermee simuleer je Windows op je Mac, waardoor je Windows-programma’s kunt draaien.

sybers jan
Lezer
sybers jan

Wat heb je nodig om weldra naar de Lossless music van Apple te kunnen luisteren?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Sybers Jan, om lossless te kunnen luisteren heb je een bedrade koptelefoon nodig. Wil je high-res lossless, dan heb je daarnaast ook nog een externe geluidskaart nodig. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar ons artikel: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/airpods-lossless-apple-music/

Jos W
Lezer
Jos W

Als ik mijn niet-Apple bluetooth-oortjes aan mijn iPhone 12 Pro koppel dan is het volume veel te luid. Het verschil tussen helemaal uit en het eerste streepje is veel te groot waarbij het geluid op het eerste streepje al onaangenaam hard is. Dit probleem lijkt al vele jaren te bestaan maar tot nu toe zijn er geen goede oplossingen voorhanden. Sommigen adviseren om de equalizers te proberen, maar dat helpt niet of nauwelijks. Hebben jullie een advies?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat probleem ken ik! Ik luister best wel vaak ’s nachts naar podcasts en muziek (ook op de laagste volumestand), en ik kan je vertellen dat er tussen verschillende bluetooth-oortjes echt enorme verschillen zijn qua laagst mogelijk volume. Je weet waarschijnlijk dat je het volume op de iPhone nog iets nauwkeuriger kunt aanpassen door in het Bedieningspaneel wat harder op de volumebalk rechts te tikken, maar dat levert vaak ook niet het gewenste resultaat op. Lang verhaal kort: het ligt aan je bluetooth-oortjes die gewoon niet zachter kunnen…

Jos W
Lezer
Jos W

Dankjewel. Welke volumebalk rechts bedoel je? Ik ken alleen de knoppen aan de zijkant (links).

De opmerking dat het aan de bluetooth-oortjes ligt is wel erg kort door de bocht. Als dat zo was dan zou ik ze ook niet op andere apparaten kunnen gebruiken zoals op mijn pc of de televisie, maar daar heb ik dat probleem helemaal niet.

jan
Lezer
jan

Op welke apparaten kan je binnenkort naar Lossless music luisteren? Heb je speciale apparatuur of programma’s nodig?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Jan, deze vraag heb ik hierboven beantwoord. Kort gezegd, om lossless te kunnen luisteren heb je een bedrade koptelefoon nodig. Wil je high-res lossless, dan heb je daarnaast ook nog een externe geluidskaart nodig. Voor meer informatie verwijs ik je graag naar ons artikel: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/airpods-lossless-apple-music/

M.K.
Lezer
M.K.

Hoi,
Ik heb een vraag over muziek. Ik heb oude cd’s omgezet naar mp3 en op een externe schijf gezet. Als ik ze nu open met m’n iPad Pro kan ik de muziek wel beluisteren maar dan moet ik iedere keer opnieuw het volgende nummer aanklikken. Is er een app die mijn muziek (van m’n externe schijf) achter elkaar afspeelt of is er een mogelijkheid om de muziek in de muziek app van de iPad te zetten zonder gebruik te maken van de laptop?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

There’s an app for that! Readdle is een bestandsbeheerder met een geïntegreerde muziekspeler: https://apps.apple.com/nl/app/documents-files-pdf-browser/id364901807

Daniel van Aggelen
Lezer
Daniel van Aggelen

Sinds de laatste OS-update staat er een map Verplaatste onderdelen op mijn scherm. In de map staat een PDF met uitleg wat dat zijn en een map configuratie. In die map is een map Private, in die map een map Etc. en daarin uiteindelijk het bestand group.system_default met als datum 1 januari 2020 om 09.00 uur.
Ik heb geen idee wat ik hiermee moet. Graag – als het kan – jullie advies. Dank.

Daniel

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Beste Daniel, deze vraag hebben we al heel vaak voorbij zien komen de laatste tijd. We hebben het goed onderzocht en je mag de map Verplaatste onderdelen op je bureaublad gewoon verwijderen. Geen verdere actie nodig. 😊

Daniel van Aggelen
Lezer
Daniel van Aggelen

Hartelijk dank. Daniel

Hans van Gorp
Lezer
Hans van Gorp

Die vraag had ik ook. Dank je wel Sven

Nico
Lezer
Nico

Ik heb nu een 27″ iMac (late 2013) en wil eigenlijk wel een nieuwe. Maar wil eigenlijk niet naar de kleinere schermgrootte van 24″. Zou er wellicht dit jaar nog een nieuwe 27″ (of groter) iMac komen.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar heb vanochtend nog een artikel over geschreven: https://www.icreatemagazine.nl/nieuws/grote-imac-release-later/ En in het volgende nummer van iCreate (#129) hebben we overigens ook een groot Mac-koopadvies 😉

Luc Huyse
Lezer
Luc Huyse

Zijn er nog Mac Mini’s te koop van de generatie juist voor de M1, de huidige nieuwe? Ik denk dat dat de vierde generatie is, de donker grijze.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Ja, er is nog een Mac mini met de oude configuratie: https://www.apple.com/nl/shop/buy-mac/mac-mini
Die is alleen duurder en slechter dan de M1 Mac mini, dus tenzij je echt afhankelijk bent van Windows (wat op de M1 nog lastig stabiel te simuleren is) zouden we deze niet adviseren.

Luc Huyse
Lezer
Luc Huyse

Bedankt voor je reply. Is het niet zo dat je bij de oude Mac mini gemakkelijk ram kunt bijstellen terwijl dat totaal onmogelijk is bij de nieuwe? En dat (nog) niet alle programma’s draaien op de nieuwe?

Erik pieters
Lezer
Erik pieters

Beste, mijn echtgenote en ik hebben elk onze iphone8 met elk zijn Apple ID. Onze Agenda wordt gesynchroniseerd op de beide toestellen, wat zeer praktisch is. Nu zouden wij dit ook willen voor onze contacten. Als ik een adres aanpas zou dit bij mijn echtgenote dan ook aangepast zijn enz… Is dit mogelijk?
Mvg
Erik

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar hebben we een tijdje terug een workshop over geschreven, zie https://www.icreatemagazine.nl/workshop/iphone-contacten-delen-met-gezin/. Kort door de bocht maak je een nieuw, gedeeld Apple ID aan dat uitsluitend gebruikt wordt om contactpersonen te synchroniseren.

B. Filbry
Lezer
B. Filbry

Is het raadzaam bij aankoop nwe iMac24 16GB w.geheugen en 512GB opslag te nemen om langer plezier vd mac te hebben? Is deze op den duur langer goed bruikbaar? Of kan je net zo goed met minder GB genoegen nemen wanneer je ‘m alleen gebruikt voor mail, internet, foto’s en eigen oude video-opnames bekijken?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Kiezen voor 512 GB is wel iets wat je kunt overwegen, zeker als je nog jaren met de iMac vooruit wilt. Een werkgeheugen van 8 GB is voor alledaagse taken zoals mailen en internetten meer dan voldoende, dus upgraden naar 16 GB is niet nodig. In de volgende iCreate (op 15 juni in de winkels) vind je een uitgebreid Mac-koopadvies, waarin we de nieuwste iMac ook meenemen.

Rob Muntz
Lezer
Rob Muntz

Ik ben in het bezit van een iMac, een iPad pro en een iPhone. Het gebeurt vaak dat de Mac het afsluiten verhindert ‘omdat er nog een bewerking op een iOS apparaat plaatsvindt’. Ik kan niet nagaan welke van de twee het betreft. Maar als ik beide afsluit blijft het bericht en de weigering af te sluiten bestaan en rest mij slechts het ingedrukt houden van de aan- en uitknop.
Hoe kan dit?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Rob, het eerste wat te binnen schiet is dat je misschien je iPad en iPhone automatisch synchroniseert met je Mac? Als dit proces bezig is dan weerhoudt dit de Mac van uitschakelen. Je kunt dit uitschakelen door in de Finder navigatiebalk naar de iPad en iPhone te gaan en onder het tabblad Algemeen de optie ‘Synchroniseer automatisch wanneer deze […] wordt aangesloten’ uit te vinken.

Geert
Lezer
Geert

Ik heb mijn oude iMac opgeschoond omdat ik een nieuwe wil gaan kopen. Als ik nu de opslag bekijk via “over deze Mac….” geeft hij aan dat ik 747 GB van 999 GB beschikbaar heb. Tel ik echter de kleurenbalkjes bij elkaar op dan kom ik op een gebruik van 447 GB. Waar zit dit verschil in? Ik kan een gedeelte verklaren uit de iCloud opslag die niet fysiek op de iMac staat. Maar hoe verklaar ik het restverschil van ruim 100GB. Ik vraag dit omdat ik twijfel tussen een 512GB en 1TB.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Dat is vreemd, doorgaans klopt de berekening en zou je geen verschil moeten zien. In ieder geval denk ik dat je kunt vertrouwen op de 747 GB die je nog beschikbaar zou hebben.

Geert
Lezer
Geert

Bedankt Koen.

Leenaerts Jozef
Lezer
Leenaerts Jozef

Hallo een Q&A over “opdrachten”:
Ik heb met “woning” een (verrassend goed werkend) huisalarm aan mekaar geregen en gebruik enkele opdrachten om de status op te vragen van een stel “woning” accessoires.
Op zich werken deze wel maar soms hangt aan elk “toon melding” bericht een OK label dat dient bevestigd voor de volgende stap volgt en soms volgen alle meldingen vlotjes na mekaar op het scherm.
Idee hoe dit vlot te laten lopen?
PS: zonder OK-bevestiging is meestal wanneer de phone in “niet storen” mode staat; kan dat oorzaak zijn?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

We hebben onlangs een trucje ontdekt waarmee je de meldingen van Opdrachten kunt uitschakelen. In ‘Instellingen>Berichtgeving’ is Opdrachten nergens te bekennen, maar het staat wel in ‘Schermtijd’. Tik daar eerst op ‘Bekijk alle activiteit’ onder de weekgrafiek. Scrol naar beneden naar ‘Meldingen’. Hier zie je de apps met de meeste meldingen. Als Opdrachten ontbreekt, gebruik je de onderste knop om alle apps te tonen. Ga nu een week terug met de pijl linksboven en dan terug naar de huidige week. Nu verschijnt er, net als bij alle andere apps, een kleine pijl rechts bij Opdrachten. Tik erop voor extra opties… Lees meer »

Chris
Lezer
Chris

Hoe heeft Apple z’n muziek (en ander media) eigenlijk georganiseerd?
Wat zou de hoofd (top) directory moeten zijn: Music of Media?
En waar komen audioboeken terecht?
Ik vraag me eigenlijk af of Apple er over heeft nagedacht want ik vind het een zootje 🙂

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Chris, je kunt inderdaad wel stellen dat de mappenstructuur van van Muziek/iTunes een zootje is … Voor je muziekbestanden moet je bij ‘Music/Media’ zijn. Audioboeken staan in – hou je vast – ‘[gebruikersmap]/Bibliotheek/Containers/com.apple.BKAgentService/Data/Documents/iBooks/Books’ 😅 Hier vind je overigens geen bestanden die je gemakkelijk kunt gebruiken of kopiëren.

Chris
Lezer
Chris

@Terry: Hmm, geen bemoedigend antwoord maar daar kun je niks aan doen 🙂
Als ik nu van voor af aan zou willen beginnen, maak ik dan de volgende structuur aan?
[gebruikersmap]/Music/[artist]/[album]/(mp3’s of m4a’s)

Of zou een andere structuur de voorkeur hebben?
Zo ja, waarom?

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Dat zou dan [gebruikersmap]/Music/(Music) Media/[artist]/[album]/(mp3’s of m4a’s) zijn. Maar persoonlijk zou ik alles naar/in Muziek slepen en (vrijwel) de hele muziekbibliotheek komt netjes in de juiste mappen terecht. Zorg dan wel dat je in de Voorkeuren van Muziek op het tabblad Bestanden de optie ‘Werk map ‘Music Media’ bij’ aangevinkt is.

Rob
Lezer
Rob

Beste, hoe kan ik op m’n iPhone SE 2020 met IOS 14.5 een sms versturen.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Op een iPhone stuur je sms’jes via de Berichten-app. Als de ander ook een iPhone heeft, stuurt Apple overigens een iMessage. Hierbij wordt het bericht via wifi of je mobiele databundel verzonden. Heeft de ontvanger geen iPhone, dan wordt het een sms. iMessages herken je aan de blauwe tekstballon; bij sms’jes hebben tekstballonnen een groene kleur.

Chris
Lezer
Chris

Ik heb een MacBook Pro (Retina, 15inch, Late 2013) die ik vorig jaar bewust niet heb ge-upgrade naar Big Sur vanwege problemen met die installatie. Ik draai dus nog Catalina, versie 10.15.7.
Wat is de status van die Big Sur installatie problemen eigenlijk?
Kan ik nu met een gerust hart mijn MacBook Pro upgraden naar Big Sur?

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Met tussentijdse updates heeft Apple de ergste problemen van Big Sur opgelost. Je kunt dus gerust upgraden. Bij dit soort grote updates is het wel slim om vooraf te back-uppen.

Tania
Lezer
Tania

Hoe exporteer ik de 8000 foto’s vanop mijn iPhone SE (nieuwe generatie) naar Lightroom Classic op iMac? Ze zitten verspreid over meerdere albums. Er zitten ook een paar video’s tussen. Wat gebeurt er daar mee? Volgende stap: op welke manier zorg ik voor een lege fotobibliotheek op mijn iPhone na de export naar Lightroom in de veronderstelling dat alles veilig is overgezet zonder gegevensverlies? Laatste stap: hoe kan ik dan mijn lievelingsfoto’s vanuit Lightroom en geëxporteerde video’s terug overzetten naar mijn iPhone? Ik heb geen flauw idee of dit eigenlijk wel kan maar zo’n workflow leek me wel handig.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hey Tania! Dat is bijna materiaal voor een complete feature in ons tijdschrijft 😉 Maar ik probeer het toch met een beknopte uitleg. Ik denk dat de gemakkelijkste weg iCloud-foto’s is. Je schakelt deze functie tijdelijk in op je Mac en op je iPhone SE (eventueel heb je nog iCloud-opslag nodig – een keer 1 of 3 euro voor één maand met 50 of 200 GB). Als je hele fotobieb op de Mac gesynchroniseerd is, importeer je in Lightroom Classic je Apple Foto’s-bibliotheek. Op die manier worden ook al je albums en video’s automatisch meegenomen. Vervolgens schakel je iCloud-foto’s weer… Lees meer »

Jeroen
Lezer
Jeroen

Bij mijn iMac heb ik een numeriek toetsenbord gekocht omdat ik vaak met cijfers werk. Dit toetsenbord heeft een aantal extra functie toetsen en ik ben benieuwd hoe ik deze kan configureren. Dit lukt mij nu niet.

Terry Stooker
Beheerder
Terry Stooker

Beste Jeroen, dit stel je in via ‘Systeemvoorkeuren>Toetsenbord>Toetscombinaties’. Hier vind je alle standaard-opties die je aan een sneltoets kunt koppelen. Bij ‘Apps’ kun je overigens door middel van het plusje voor elke gewenste menu-optie een sneltoets aanmaken. Selecteer de optie en klik nogmaals op de weergegeven sneltoets of ‘geen’. Druk nu de gewenste toets in (bijvoorbeeld F13 t/m F19) en voortaan voer je hier de gewenste actie mee uit.

Ronald Westerveld
Lezer
Ronald Westerveld

Ik heb een Macbook pro 13 inch 2020 four thunderbolt 3 port.
Wil ik printen na mijn laserprinter Lexmark ms 312 dn geeft hij aan filter en print niet?
Met usb snoer verbonden met elkaar.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, maar de printer heeft wel ooit gewerkt? Heb je recent geüpdatet naar macOS Big Sur? Heb je de printer al verwijderd (via ‘Systeemvoorkeuren>Printers) en opnieuw toegevoegd? Heb je al contact opgenomen met de support van Lexmark en is de printer misschien echt stuk? Je merkt het al aan mijn vragen: dit zou echt van alles kunnen zijn 😉

Geert
Lezer
Geert

Ik heb delen met gezin in geschakeld. Mijn dochter heeft een iPad en een oude iPhone. Wanneer haar iPad aan de max. schermtijd zit kan ze nog verder op haar iPhone. Hoe kan ik deze combineren, zodat haar schermtijd opgeteld wordt? Ze is met hetzelfde account op beide devices ingelogd.

Koen van Ekeren
Beheerder
Koen van Ekeren

Het is vreemd dat ze verder kan op de iPhone, want Apple telt dit standaard bij elkaar op. Dit is geloof ik ook niet uit te schakelen. Heeft je dochter op zowel de iPhone als iPad de recentste software-versie?