Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple’s AirPods ondersteunen geen ‘lossless’ weergave in Apple Music

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple heeft gisteren een aantal vernieuwingen aangekondigd voor zijn muziekdienst Apple Music. Binnenkort krijg je bij het standaardabonnement – zonder aanvullende kosten – ondersteuning voor ruimtelijk geluid (Spatial Audio) en Dolby Atmos. Ook komen er twee opties voor hogere geluidskwaliteit (‘Lossless’ en ‘Hi-Res Lossless’). Maar het is belangrijk om de kleine lettertjes te lezen. Want niet alle functies werken met alle apparaten en hoofdtelefoons.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Wat houdt Apple Music Lossless nu in?

Volgens Apple’s definities staat ‘Lossless’ voor cd-kwaliteit, van 16-bit 44.1kHz weergave tot 24-bit 48kHz, terwijl ‘Hi-Res Lossless’ tot 24-bit 192kHz levert. Maak je geen zorgen als je met deze getallen niet zo veel kunt – het betekent simpelweg dat muziek in grotere bestanden komt met veel minder compressie. Dat verhoogt de geluidskwaliteit, mits je speakers of hoofdtelefoons hebt die goed genoeg zijn om het verschil ook echt te horen.

Geen lossless op de AirPods

Wat audio-experts al meteen riepen, heeft Apple nu zelf bevestigd. De AirPods Pro en AirPods Max ondersteunen namelijk helemaal geen ‘lossless’ weergave. Beide premium hoofdtelefoons van Apple gebruiken de AAC-codec via bluetooth als ze met een iPhone verbonden zijn. Dat betekent dat ze niet de volledige kwaliteit van de Apple Music ‘Lossless’ bestanden kunnen ontvangen. Die worden namelijk als ALAC (Apple Lossless Audio Codec) gecodeerd. Zelfs gebruik je een 3,5mm-naar-Lightning-verloopstuk voor de AirPods Max, krijg je geen Lossless-kwaliteit. Je hebt er per se een ouderwetse bedrade

Wel Spatial Audio


kooptip

Wat deze AirPods wel kunnen ontvangen, zijn de nieuwe Dolby Atmos ‘Spatial Audio’-versies van songs, die een ruimtelijk effect aan tracks toevoegen. Dat lijstje met ondersteunde apparaten is echter nog een stuk langer, want alle hoodfdtelefoons met een Apple H1- of W1-chip ondersteunen Spatial Audio. Dat zijn de AirPods (behalve de allereerste), AirPods Pro, AirPods Max, BeatsX, Beats Solo3 Wireless, Beats Studio3, Powerbeats3 Wireless, Beats Flex, Powerbeats Pro, en Beats Solo Pro.

Hoe dan luisteren?

We hadden stiekem gehoopt dat Apple een geheime bluetooth-functie kon inschakelen om een hogere geluidskwaliteit via bluetooth mogelijk te maken voor zijn premium-hoofdtelefoons. De iPhone 12 en AirPods Max ondersteunen namelijk al Bluetooth 5.0, dat theoretisch in staat is tot geluidsoverdracht in cd-kwaliteit. Maar helaas, hier was de wens vader van de gedachte. En we veronderstellen ook alvast dat het bij de aanstaande AirPods 3 hetzelfde verhaal zal zijn.

Het roept wel vragen op over wat de beste opties zijn om muziek van hogere kwaliteit te beluisteren. Voor ‘Lossless’ heb je volgens Apple sowieso een ouderwetse bedrade hoofdtelefoon nodig. Daarnaast heeft Apple heeft al laten weten dat voor het beluisteren van ‘Hi-Res Lossless’ tracks nog extra hardware zoals een externe DAC nodig is. Hier zullen we binnenkort nog wat meer op ingaan.