Terug naar Grote iMac met Apple-chip komt véél later dan verwacht
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Grote iMac met Apple-chip komt véél later dan verwacht

Door Sven Lamers21 mei 2021 11:153 min. leestijd2

Wie een iMac met M1-chip van Apple wil, kan op dit moment alleen maar de 24-inch iMac kiezen. Een opvolger van de 27-inch iMac staat op de planning, maar komt volgens een nieuw rapport later dan verwacht. En daar is een goede reden voor.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste iPhone-nieuws en andere Apple-ontwikkelingen? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

iMac 2021 prijs

Grote iMac komt later

Heb je de nieuwe iMac M1 nog niet besteld omdat je het 24-inch scherm niet groot genoeg vindt? Dan moet je waarschijnlijk nog een beetje geduld hebben voor een model met 27-inch of meer. Althans, dat beweert de Apple-kenner Mark Gurman van Bloomberg. Volgens een rapport, dat met name over de nieuwe MacBook Pro’s gaat, is Apple tijdelijk gestopt met de ontwikkeling van de grote iMac met Apple-chip om zich volledig te focussen op de nieuwe 24-variant.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

• €72 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Intel en M1 tegelijk

Overigens had Apple afgelopen augustus ook slechts compleet vernieuwde, ‘kleine’ versie van de all-in-one-computer aangekondigd. Deze iMac is beschikbaar in zeven kleuren, heeft een platter design en is dankzij de M1-chip veel sneller dan zijn Intel-voorganger. De oude 27-inch iMac is nog steeds verkrijgbaar in de webshop van Apple. Die heeft nog steeds het oude design, een Intel-chip en kost minimaal 2000 euro.

Volgens het rapport van Bloomberg had Apple al langer aan een Apple Silicon-versie van de grote iMac gewerkt, liep hier echter tegen problemen aan. De computer moet volgens de laatste geruchten een groter scherm krijgen, 30 of 32 inch zijn denkbaar. Verder zijn er speculaties over het gebruik van een mini-led-scherm zoals in het Pro Display XDR, maar deze techniek zou nog te duur zijn voor de iMac.

Betere versie van de M1

Apple maakt intern ook nog werk van een vernieuwde versie van zijn M1-chip op ARM-basis. Zo staan naar verluidt desktop-Macs met tot aan veertig rekenkernen op de planning. Ook meer werkgeheugen (ofwel ‘centraal geheugen’) voorspelt Gurman, op dit moment hebben de M1-Macs hooguit 16 GB RAM. In de toekomst komen er ook Apple Silicon-Macs met tot aan 64 GB. Het is erg aannemelijk dat de grotere iMac met Apple-chip direct een ‘M1X-‘ of ‘M2-‘chip gaat krijgen.

Of Apple ook de kleurtjes en het algehele design van de 24-inch versie van de iMac voor de grotere versie gaat overnemen, is nog niet bekend.

Maar wanneer komt die nou?

Hoelang het nog gaat duren totdat de grotere iMac met Apple-chip in de winkels ligt? Als Apple daadwerkelijk pas nu met de ontwikkeling van deze iMac doorgaat, zoals Gurman stelt, dan achten wij een release eind dit jaar nog erg optimistisch. Waarschijnlijker is een release in het voorjaar van 2022.

Heb je nú een grote iMac nodig, kun je alleen de Intel-versie kopen. Maar de nieuwe versie zal wel zo’n grote stap vooruit zijn, dat de aankoop van deze Mac alleen in speciale gevallen echt slim is. Bijvoorbeeld omdat je per se Windows nodig hebt op je Mac.

Bron: Bloomberg

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
kees
Lezer
kees

2022