Terug naar iCreate Q&A vrijdag 29 mei – Lees hier alle vragen terug
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iCreate Q&A vrijdag 29 mei – Lees hier alle vragen terug

Door Laura Grootaarts28 mei 2020 13:421 min. leestijd109

Update: de Q&A is voorbij! Bedankt voor al jullie vragen. Hieronder kun je alle vragen en antwoorden rustig teruglezen. De leukste vragen krijgen een plekje in iCreate 119. Tot ziens bij een volgende Q&A!

Bij iCreate kun je terecht voor al je vragen over de iPhone, Mac en andere Apple-producten! Eens in de zoveel tijd gaan we daar speciaal voor zitten, tijdens de iCreate Q&A. Vandaag, Vrijdag 29 mei vindt de iCreate Q&A plaats. Tussen acht uur ’s ochtends en vier uur ’s middags beantwoorden we je Apple-vragen. Stel je vragen onder dit artikel bij ‘Praat mee’.

iCreate Q&A

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• Krijg tot €325 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Vragen over Mac, iPhone en meer

Heb je ook een vraag over je iPhone, je Mac of een ander Apple-thema? Alle Apple-gerelateerde vragen zijn welkom! Plaats je vragen hieronder bij de reacties. Weet je juist veel over een onderwerp waarover een andere lezer vragen heeft? Schroom niet, en deel je kennis! De beste vragen krijgen een plaatsje in iCreate 119! Bekijk ook onze eerdere Q&A’s.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

Op mijn Ipad staan verjaardagen van sommige contacten 2 tot 3 keer in mijn IPad agenda. Hoe krijg ik die eruit? In mijn IPhone agenda komen die verjaardagen wel keurig 1 x voor. Agenda instellingen zijn gelijk.
De betreffende contacten staan ook maar 1 x in mijn Contacten, zowel op de IPad als op de IPhone.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

De iCloud-agenda’s hebben soms moeite met synchroniseren, met als resultaat dat ze twee of drie keer op je Apple-devices verschijnen. Ik heb het idee dat hier hetzelfde aan de hand is. Staan in bij de agenda’s in Agenda op je iPad (de optie onderin in het midden) niet toevallig extra versies van de verjaardagen-agenda? Dubbele versies van je verjaardagen-agenda hebben aan de rechterkant een i’tje. Tik daarop en helemaal onderaan vind je een optie voor het verwijderen. Lukt dat niet, dan kun je de agenda’s in ieder geval verbergen door ze op het vorige scherm uit te vinken .

Paul
Lezer
Paul

Sven,
Dank voor de tip. Ik ga er naar kijken. Het blijft wel vreemd dat het op IPhone allemaal wel goed staat.

Hans Verheij
Lezer
Hans Verheij

Ik zet m’n iMac eigenlijk nooit uit maar laat hem naar de sluimerstand gaan. De laatste tijd heb ik regelmatig, als ik m’n email tussendoor check, een pop-up melding dat de account off line is vanwege een netwerk probleem. Via de verbindingsassistent maak ik dan weer verbinding hetgeen altijd zonder probleem lukt. Mijn iMac is bekabeld aangesloten maar wel via een Airport Time Capsule voor back ups. Ik ben op zoek naar de oorzaak van dit “netwerk” probleem. Zou het een korte onderbreking (ik heb niet de indruk dat het gehele netwerk langdurig uitvalt) vanaf de provider kunnen zijn of… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Zo’n moeilijke vraag op de vroege ochtend ? Zoals altijd: dat soort netwerkproblemen zijn op afstand vaak moeilijk op te lossen, maar ik doe een poging. Mijn eerste gedachte was: gaat het bij dat account om een Gmail-postvak? Daarmee heb ik namelijk inderdaad hetzelfde probleem. Helaas is dit een foutje dat alleen Apple of Google kan verhelpen. Heel kort door de bocht: Google gebruikt een e-mailtechniek die net niet standaard is. Apple is te trots om voor Google een uitzondering te maken. Mocht het dat niet zijn kun je inderdaad het beste ‘Houd verbindingsactiviteit bij in een logbestand’ aanvinken. Dat… Lees meer »

Hans Verheij
Lezer
Hans Verheij

Bedankt voor deze poging. Helaas is het niet alleen Gmail maar ook Hotmail, Apple en Telfort die gelijktijdig de fout vertonen.

Cees
Lezer
Cees

Hoi hoi,

Op de één of andere manier lukt het mij niet om Finder steeds in dezelfde layout te openen en in beeld te krijgen. De kolommen zijn ‘opeens’ heel breed of ik moet op ‘de lijntjes’ klikken om alles weer een beetje bij elkaar in één beeld te krijgen. Heb je dé tip voor me? Dank voor je reactie.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Normaliter bewaart Finder zijn uiterlijk altijd per map, dus het is vreemd dat-ie dat bij jou niet doet. Maar ik heb een idee! Open je gebruikersmap en kies in de knoppenbalk voor de symboolweergave. Toets daarna Cmd+J in en kies ‘Gebruik als standaard’. Nu krijgen alle mappen automatisch deze weergave. Stel je daarna weer de kolomweergave in, ziet die er weer uit zoals die zou moeten. Hopelijk. Anders kun je met een programma als Onyx (https://www.titanium-software.fr/en/onyx.html) álle wijzigingen van het Finder-uiterlijk terugdraaien, in álle mappen op je Mac. Misschien is dat een laatste uitkomst. ?

Han Schomakers
Lezer
Han Schomakers

Goedemorgen, ik gebruik al heel lang zo’n beetje alle Apple producten. Het mooie is dat die heel lang mee gaan. Zo heb ik nog steeds een Apple TV kastje (ik geloof versie 3) in gebruik, dat het op zich prima doet. Echter, ik kan om mijn televisie geen muzieknummers direct afspelen vanuit Apple Music. Dat kan alleen als ik mijn iPhone via de Apple TV gebruik. Is daar niet een andere oplossing voor? Of kan een nieuwe, recente Apple TV daar wel mee overweg? Ik ben heel benieuwd naar jullie reactie!

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Is er een mogelijkheid om het scherm van je iPhone te delen via een Google Chromecast op je TV?

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Nog een vraagje: Ik heb jullie artikel gelezen in iCreate 118 over de vervanger van JPG: heic. Ik probeerde te kiezen dat mijn iPhone in dat nieuwe formaat foto’s moet schieten, maar ik vind de optie niet om dit te veranderen. Hoe zou dit komen?

Johan
Lezer
Johan

Goeie actie !
Ik zou willen weten hoe ik het geheugen van de ooit gebruikte email adressen kan legen. Er staat allerlei zooi tussen, denk maar eens aan adressen die beginnen met “info”.

Johan
Lezer
Johan

De sortering van de foto’s en films in mijn iMac (Cloud) komen via de Apple TV anders en meer gehusseld over. Hebben jullie enig idee hoe dit te organiseren ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dit heb ik al vaker gehoord, maar helaas heb ik geen goede oplossing. Je kijkt in de Foto’s-app neem ik aan? Misschien werkt het op de Apple TV beter als je Mediadeling gebruikt. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’ op je Mac en zorg ervoor dat ‘Thuisdeling’ en ‘Mediadeling’ zijn geselecteerd en voer de Apple ID en het wachtwoord in waarmee je Thuisdeling hebt ingesteld. Selecteer ‘Deel foto’s met Apple TV’ en klik op ‘Kies’. Klik op het venstermenu ‘Deel foto’s uit’, zorg ervoor dat het aankruisvak bij de foto-app van je voorkeur is ingeschakeld en kies de map die je wilt delen.… Lees meer »

Johan
Lezer
Johan

ga ik uitzoeken. Dank je wel.

Johan
Lezer
Johan

Automator: hoe krijg ik de acties opgestart als ik de iMac aanzet ? Nu met dat thuiswerken moet ik allerlei apps en pagina’s openen.
Maar dan nog moet ik dit opstarten. Of moet ik dan een script aanmaken ? Heb ik nog geen ervaring mee, workshop misschien ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Johan, heb je al een takenreeks in Automator gemaakt? Deze kun je gemakkelijk als app opslaan. Open je takenreeks in Automator en ga in de menubalk naar ‘Archief’. Houd Option (Alt) ingedrukt en kies ‘Bewaar als’. Bij structuur kies je voor ‘App’ in plaats van ‘Takenreeks’. Bewaar de nieuwe app bij je programma’s. Open daarna ‘Systeemvoorkeuren>Gebruikers en groepen’ en ga naar het tabblad ‘Inloggen’. Klik op het plusje en voeg je nieuwe app met de takenreeks toe. Op die manier wordt-ie automatisch bij het opstarten uitgevoerd.

Johan
Lezer
Johan

top, ga ik proberen. Bedankt voor je antwoord !

Peter
Lezer
Peter

Goedemorgen, als ik in de muziek app op mijn iPhone muziek wil afspelen krijg ik de melding “dit apparaat is al geassocieerd met een Apple ID”. Ik moet nu 90 dagen wachten voor ik het kan gebruiken. Is dit op een andere manier te doen/te omzeilen ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Dat is een beveiliging van Apple om te voorkomen dat je Apple ID’s deelt en continu tussen verschillende accounts switcht. Je enige mogelijkheid is om contact op te nemen met Apple Support en uit te leggen waarom je van account moest switchen, maar ik vrees dat ze daar ook weinig eraan kunnen doen ?

Peter
Lezer
Peter

Dank je wel, gewoon in de wachtstand dan maar

Cees
Lezer
Cees

Hoi hoi,

Gaaf hoor, dit vragen-dagje :-). Ik heb er nog eentje over ‘Muziek’. Ik gebruik mijn Macbook om muziek op mijn iPhone te zetten. Als ik Muziek open op mijn Mac dan heb ik een hele andere lijst aan artiesten, afspeellijsten etc. Vooral veel oude meuk, van ‘ooit’, die ik dus niet meer gebruik. Hoe mooi zou het zijn als alles synchroniseert. Ik durf mijn iPhone nu niet aan mijn Mac te hangen, want dan ben ik de inhoud van Muziek die ik met mijn Macbook erop had gezet, kwijt. Dank alvast.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Begrijp ik het goed dat je twee Macs hebt? Is het niet een idee om de muziek van je iMac naar de MacBook te kopiëren, daar in Muziek te zetten en vervolgens met je iPhone te syncen? Zo zou ik dat oplossen denk ik.

Cees
Lezer
Cees

Alle muziek staat op een NAS…

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Als je in Muziek naar voorkeuren gaat (‘Muziek>Voorkeuren’ in de menubalk), en daar op de tab ‘Bestanden’ het vinkje bij ‘Kopieer bestanden naar de map […]’ weghaalt, kun je de muziek vanaf je NAS in Muziek importeren, zonder dat de bestanden op je NAS verdwijnen of dat ze dubbel ruimte innemen op je Mac. Synchroniseren kan dan ook, als je maar verbinding hebt met je NAS. Lost dat het probleem op?

Marijke Ooms
Lezer
Marijke Ooms

Ik krijg een update binnen voor Catalina. Ik heb Catalina niet geïnstalleerd en verwijderd uit systeemvoorkeuren middels jullie suggestie om in Terminal het volgende commando te zetten : sudo software update –ignore “macOS Catalina”.
De melding over de update voor Catalina wil ik nu ook graag kwijt in systeemvoorkeuren.
Kan dat op dezelfde manier als hierboven genoemd? Zo ja, welk commando moet ik gebruiken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Marijke. Apple heeft de mogelijkheid om de update naar Catalina helemaal te negeren in de laatste beveiligingsupdate voor Mojave verwijderd. Maar, we weten nóg een trucje. Met het volgende Terminal-commando verwijder je de melding van Systeemvoorkeuren, totdat je ‘Software-update’ daar weer eens opent. Onderstaand het commando:

defaults write com.apple.systempreferences AttentionPrefBundleIDs 0; killall Dock

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Ik heb een probleempje met AirDrop. Ik kan bestanden versturen via AirDrop naar de iPhone van mijn broer, maar dat lukt niet omgekeerd. Hebben jullie een idee wat de oorzaak zou kunnen zijn en hoe ik dit kan oplossen? Alvast bedankt!

Jitse Vanhoutte
Lezer
Jitse Vanhoutte

Reeds opgelost!

Nanno Kroeze
Lezer
Nanno Kroeze

Vraag: de iPhone8 van mijn vrouw ontvangt ondanks dat zij hem ‘s nachts op vliegtuigmodus zet, toch appjes en berichten; dit is sinds de vorige

Simon Lagendijk
Lezer
Simon Lagendijk

Bij het openen van files op de MacBook moet ik steeds de hele directory aflopen om bij de gewenste file te komen.
Vraag: is er een shortcut om met 1 handeling direct in de juiste directory te komen?

Jan Fluit
Lezer
Jan Fluit

Ik heb Catalina nog niet geïnstalleerd op mijn i-Mac omdat er veel problemen waren. Hoe is het nu? Zijn er nog zaken waar ik extra op moet letten?

Harrie Crijns
Lezer
Harrie Crijns

Leuk idee! Hoe kan ik, 81 jaar, op een eenvoudige manier, muziek van mijn Lenovo laptop naar mijn iPhone 7 Plus overzetten en die dan zonder kosten, op mijn iPhone afspelen?
Succes met jullie actie!!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Is iTunes op je Lenovo-laptop geen optie? https://www.apple.com/nl/itunes/ Bij de installatie van iTunes kun je je muziek van je laptop aan het programma toevoegen en dan gemakkelijk bekabeld met je iPhone synchroniseren. Zonder aanvullende kosten.

Pjotr
Lezer
Pjotr

Bedankt voor de mogelijkheid om deze vraag te stellen: Mijn iPhone XS kantelde ik ‘vroeger’ gewoon, als ik een liggende foto schermvullend wilde zien. Zowel bij Foto’s als in WhatsApp. Maar al een hele tijd gaat dat niet meer; de foto blijft klein en kantelt niet. Ik weet niet meer na welke update dit begonnen is. Huidige is 13.15. Ik dacht dit probleem ooit in iCreate te hebben gezien, maar kan het niet meer vinden. Is er een oplossing?

Jos
Lezer
Jos

Mijn iMac 21.5 late 2013 wordt trager. Wat is wijsheid, een ssd schijf erin of wachten tot eind 2020 op de nieuwe iMac?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hm, die iMac van 2013 zal waarschijnlijk nog een jaar of twee updates krijgen, verwacht ik. Met een SSD erin moet die dat zeker volhouden, bovendien zijn de SSD’s van tegenwoordig ook best betaalbaar. Houd er wel rekening mee dat dat SSD inbouwen best wat gedoe is, vooral bij de kleinere iMac.

Die iMac die eind van het jaar komt (of misschien begin 2021) krijgt waarschijnlijk een compleet nieuw design. Soms is het ook slim om de eerste versie van zo’n nieuw design over te slaan ivm kinderziektes. Ik zou dus eerder voor de SSD kiezen.

Gerry Seynaeve
Lezer
Gerry Seynaeve

Op het toetsenbord van mijn iMac heb ik de knoppen F13 tot F19 die voor niks gebruikt worden. Graag had ik hier een functie aan toegekend. Voorbeeld F19 = ga in slaapmodus. Of F13 = neem een screenshot. Zo moet je niet telkens met toetsencombinaties werken. Hoe doe je dat? Ik vind geen info op internet…

Elly Melein
Lezer
Elly Melein

Als ik in Contacten een tweede verjaardag in mijn 5se wil ingeven verschijnen er Chinese tekens. Die kan ik niet verwijderen en een daar een datum ingeven. Oplossing????

Menno
Lezer
Menno

Ik werk met mijn macbook pro regelmatig via mijn hotspot van mijn iPhone. Daarvoor ga ik naar mijn wifi icoontje in mijn bovenbalk en laat m verbinding maken. Meestal verschijnen dan snel de twee ovaaltjes, maar soms krijg ik het bericht dat de persoonlijke hotspot niet ingeschakeld kan worden. Het aan en uit zetten van hotspot op mijn iPhone of inschakelen en naast mijn laptop open hebben veranderen er dan niks aan…. heel irritant dus. Hoe los ik dit op?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poeh, moeilijk! En lastig om op afstand te beantwoorden. Helaas is persoonlijke hotspot via je Apple ID (dat gebruik je namelijk), zo’n functie die normaal altijd werkt. Maar werkt die niet, is er nauwelijks een manier om er achter te komen waarom. Enige tip die ik kan geven is om bluetooth en wifi op je apparaten uit en aan te zetten of eventueel te herstarten. Sorry ?

Menno
Lezer
Menno

ja precies – herstarten is de oplossing die meestal werkt. Hoopte dat te kunnen voorkomen. zal volgende keer ook bluetooth eens aan en uit zetten, dat gaat sneller. Dankjewel!

Jan
Lezer
Jan

Sinds kort vraagt mijn Macbook om een onderhoud van de batterij. Raden jullie dit aan of is het zijn kostprijs niet waard? Het gaat om een Macbook Pro Mid 2015.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Op zich is nu wel een goed moment om een nieuwe MacBook Pro te halen, omdat deze recent zijn bijgewerkt. Anderzijds is de MacBook Pro uit 2015 nog steeds een erg goede machine – sommige experts vinden deze nog steeds een betere ‘pro’ laptop dan de huidige MacBook Pro’s. Bovendien zal die MacBook ook nog een tijdje macOS-updates krijgen. Ik neig ernaar om te zeggen dat een nieuwe batterij (maar dan liever bij Apple direct of bij een authorised reseller) de betere keus is op dit moment ?

Menno
Lezer
Menno

Als ik contacten in mijn iPhone toevoeg verschijnen deze niet altijd automatisch ook in contacten op mijn macbook. Andersom gebeurt dat ook niet… ik vermoed dat ik in meerdere contact/adresboeken langs elkaar heen werk. Hoe stel ik het zo in dat contacten altijd gesynchroniseerd worden in één en hetzelfde adresboek?

Nog een kleine ergernis: kan je instellen dat de ‘functie’ van iemand ook een vast invulveld is als je een nieuw contact aanmaakt? nu moet ik dat altijd doen via ‘voeg veld toe’.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hi. Ben je op beide apparaten met hetzelfde Apple ID aangemeld? Is op beide apparaten ‘iCloud>Contacten’ ingeschakeld? Kijk dan in Contacten op je Mac links dat je altijd in een adresgroep werkt onder het kopje ‘iCloud’ en niet ‘Op mijn Mac’. Eventueel kun je contacten vanuit ‘Op mijn Mac’ ook naar ‘iCloud’ slepen. Je tweede vraag is makkelijker ? Open Contacten op je Mac en ga naar de Voorkeuren (in de menubalk ‘Contacten>Voorkeuren’). Ga naar de tab ‘Sjabloon’ en kies linksboven voor ‘Voeg veld toe’. Hier kies je ‘Functie’. Gek genoeg heb je deze optie niet op de iPhone, maar… Lees meer »

Menno
Lezer
Menno

Hi Sven, dank voor je antwoord. Via iCloud gaat het nu goed (net even getest over en weer). Ik zie dat ik nog contacten alleen op mijn iphone heb staan (niet in iCloud). kan ik die overzetten naar iCloud op een of andere manier?

functie toevoegen op mac gaat goed inderdaad, maar synchroniseert helaas niet mee naar iPhone…

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Gelukkig, daar is een app voor ? https://apps.apple.com/nl/app/contacts-to-csv-export-your-phone-contacts/id1116514235 Hiermee converteer je alle contacten naar een .csv bestand dat je naar jezelf kunt mailen of via AirDrop overzet op je Mac. Daar open je het bestand in Contacten via ‘Archief>Importeer’. Alleen opletten dat je de contactpersonen vervolgens in iCloud importeert ?

Menno
Lezer
Menno

PS het zijn ruim 400 telefoonnummers die in de groep ‘iPhone’ staan, dus hopelijk heb je een slimme truc om het in 1x in iCloud te plaatsen

Menno
Lezer
Menno

‘Zoekt en gij zult vinden!’ 😉 ik ben er zelf achter gekomen: ik heb via instellingen de contacten eerst met iCloud ontkoppelt en daarna weer gekoppeld. Opgelost!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Oh ja! Dat is ook een goede oplossing! Die moet ik onthouden! Complimenten! ? Soms denk ik te ingewikkeld ?

Rob Smit
Lezer
Rob Smit

Ik loop regelmatig tegen ruimtegebrek aan. Nu zie ik dat bij documenten de afbeeldingen veel gb’s in beslag neemt en dat is dan vooral door de Foto’s-bibliotheek. Maar er er staat ook nog Foto’s bij met veel gb’s. Staan ze nu dubbel op de Mac? Het gaat om respectievelijk 44 en 30 gb

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Het zou best kunnen dat je foto’s dubbel op je Mac staan, want standaard kopieert Foto’s bij het importeren afbeeldingen naar zijn eigen bibliotheek. In principe kun je ze dan op de oorspronkelijke locatie verwijderen. Zet je foto’s voor de zekerheid op een externe harde schijf, dan heb je ze nog buiten de Foto’s-bibliotheek.

Robèrt Cooijmans
Lezer
Robèrt Cooijmans

Beste, Na een update moet ik ineens weer als ik een leesteken heb bv è een getal in tikken. voorheen zat dat op mijn MacBook Pro ( heb de laatste versie) op de touche bar. hoe krijg ik dat terug . persoonlijk vind ik dat fijner. ook krijg ik spotify niet van mijn MacBook af wat ik ook doe. prullenbak dubbel klikken rechter muis knop enz enz

De Beer Marcel
Lezer
De Beer Marcel

Hallo
Wanneer ik de krant lees op mijn imac en wil terug gaan krijg ik telkens de boodschap pas knoppenbalk aan
wanneer ik daar dan op klik en standaardset gebruik is het de volgende keer weer het zelfde .Wat doe ik Fout
Bedankt alvast
Marcel

Rob
Lezer
Rob

Om foto’s uit te zoeken op mijn iMac gebruik ik regelmatig het onderdeel Contactvel in het programma Voorvertoning. Echter de foto’s worden hier vertekend in een vierkant weergegeven. Heel vervelend. Voorheen was dit gewoon in liggend of staand formaat zoals de foto gemaakt is. Is dit aan te passen zoals het voorheen was?

Wim
Lezer
Wim

Hoi, sinds 2 maanden heb ik een iMac. Ik heb de instellingen voor iCloud zo goed mogelijk ingesteld, o.a. voor foto’s. De foto’s die ik laatste 2 maanden op mijn iPhone gemaakt heb zie ik niet terug in de cloud, enig idee hoe dat komt?

Filip Pareyn
Lezer
Filip Pareyn

Heeft er iemand een idee wanneer de nieuwe iMac uitkomt ? Waarschijnlijk niet interessant om nu een nieuwe te kopen .

Frank
Lezer
Frank

Dag beste mensen en dank voor deze ‘vragendag’. Ik heb een vraag over de mobiele hotspot die ik op mijn iPhone XR met IOS 13.5 kan instellen. Als ik mijn iPhone als WIFI wil instellen, dus zonder Bluetooth, dan valt zeer onregelmatig de hotspot gewoon weg. Ik moet deze dan uitzetten en vervolgens weer aanzetten. Op de support pagina van Apple heb ik de instellingen nagelopen en die staan allemaal goed. Weten jullie of hier sprake is van een bug of zie ik iets over het hoofd? Verbinden via Bluetooth is voor mij geen optie omdat de laptop van mijn… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Frank, hierbij geldt helaas weer hetzelfde als bij mijn antwoord over persoonlijke hotspot een stukje verder boven. Persoonlijke hotspot werkt over het algemeen altijd, maar zo niet, dan is het moeilijk om te achterhalen wat de reden is. In dit geval zou het zelfs kunnen dat het met de laptop van je werk te maken heeft. Volgens mij zie je niets over het hoofd en uit en aanzetten is waarschijnlijk de enige goede oplossing op dit moment.

Ed Top
Lezer
Ed Top

Beste redactie. Zie mijn e-mail van 6 mei jl. inzake het “Catalina-upgrade-debacle”. Ik ben er achter dat ondanks het volgen van het ICreate artikel de Mac in de fout ging en mij nu confronteert met een enorm bestand genaamd Container Tolnvert. Zoeken op internet geeft aan dat ik “Fuse” zou moeten downloaden en daarna 8 regels tekst in moet geven (kopie/plak werkt helaas niet op deze plek) waardoor de inhoud van het bestand zichtbaar wordt (nu niet zichtbaar) en bepaald kan worden of dit verwijderd kan worden. Via de prullenbak verwijderen lukt niet, zelfs na een herstart komt Container Tolnvert… Lees meer »

Johan
Lezer
Johan

Ik startte jaren geleden met mijn digitale agenda op Google Calender. Nadien kon ik die agenda perfect synchroniseren met mijn iPhone en iPad, ook op mijn iMac lukt dit prima. Ik slaag er echter niet in om de link te leggen met iCloud. Ik durf ook niet te veel proberen uit schrik alle afspraken kwijt te geraken. Hoe stap ik over op de agenda van iCloud en kan ik Google schrappen zonder dataverlies aub?

Pjotr
Lezer
Pjotr

Beste redactie, sinds ik een XS kocht, gebruikt mijn vrouw mijn vroegere 5S. Als we proberen ieder een eigen naam aan onze telefoons toe te kennen, krijgen we de vraag welk ‘vertrouwde telefoonnummer’ we willen hanteren. Als we er een kiezen, krijgen vervolgens beide telefoons de naam die bij dat nummer hoort. Het moet toch mogelijk zijn dat elke telefoon zijn eigen naam en portretje heeft. Maar hoe dat moet…? (iCloud gebruiken we overigens uitsluitend voor synchronisatie van onze contacten.)

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Pjotr, gebruiken jullie wel twee verschillende Apple ID’s? Het klinkt voor mij alsof jullie allebei jouw Apple ID gebruiken. Wanneer je voor je vrouw een eigen Apple ID aanmaakt, kunnen jullie wel wat gegevens delen via ‘Delen met gezin’ (https://www.icreatemagazine.nl/workshop/delen-met-gezin/). Voor contacten delen hebben we zelfs nog een extra workshop: https://www.icreatemagazine.nl/workshop/iphone-contacten-delen-met-gezin/

jos van hoven
Lezer
jos van hoven

Hoe kan ik een vpn server opzetten sinds Apple deze mogelijkheid uit MacOS server heeft gehaald sinds Sierra ?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Jos, daar is een app voor! http://www.cutedgesystems.com/software/openvpnenablerforcatalina/ Hiermee maak je op Catalina een VPN-server op basis van OpenVPN. De ontwikkelaar geeft echter duidelijk aan dat dit nog een testversie is.

Voor Mojave is er wel een versie beschikbaar die de ontwikkelaar zelfs voor professioneel gebruik aanraadt, zie https://cutedgesystems.com/software/VPNEnablerForMojave/.

Overigens: als het echt puur erom gaat om via een VPN op je eigen netwerk te komen, heb ik nog een andere tip. Haal een Fritzbox-router. Daarmee maak je helemaal gratis én eenvoudig VPN-verbinding met je thuisnetwerk. Zijn echt fijne routers!

Marinus
Lezer
Marinus

Hallo,
Wilde laatst een handtekening toevoegen aan mail. Een geschreven handtekening die via de camera van de Imac wordt opgenomen.
Kan die functie niet meer vinden in mail, graag advies.

Dirk Degreef
Lezer
Dirk Degreef

Goedemiddag,
Ik heb een Apple TV versie 3 en veel films in m’n iTunes staan (omgezet van m’n DVD’s). Thuisdeling staat aan. Echter moet ik steeds m’n iMac en iTunes in m’n bureau aanzetten om in de woonkamer via m’n Apple TV de films te kunnen overlopen / bekijken. Kan dit anders (zonder dat m’n iMac aan moet)?
Dank alvast!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Helaas, met de Apple TV 3 heb je geen andere optie. Op de Apple TV 4 had je VLC kunnen installeren, daarmee kun je een aantal films (tijdelijk) op de Apple TV opslaan, vanaf de Mac. Misschien even wachten op de nieuwe Apple TV 4K die binnenkort verschijnt?

Dirk Degreef
Lezer
Dirk Degreef

Hoi Sven, bedankt voor je antwoord! Ik had zoiets al gevreesd.
Afwachten is de boodschap 🙂

ingrid huybrechts
Lezer
ingrid huybrechts

Hallo, 1)ik heb gisteren een Synology DS218 – NAS – RED 8TB 2x 4TB gekocht. Ik hoop dat dit een goede aankoop is, ga ik gebruiken om reservekopieën, foto’s, video’s op te bewaren ? Is dat makkelijk in gebruik ? 2) Mijn vraagje : ik heb een iPad Pro, een iMac, ze zijn gesynchroniseerd met elkaar en toch zijn er wachtwoorden van accounts van onlinewinkesl die op de ene computer opgeslagen zijn maar dan weer niet op de iPad en omgekeerd en sommige zijn op alle toestellen opgeslagen, is zeer vreemd,ik heb al vanalles gedaan om dit op te lossen.… Lees meer »

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Ingrid, eigenlijk beantwoorden we maximaal twee vragen tegelijk, maar vooruit, omdat jij het bent ? 1) De Synology DS218 is inderdaad een prima apparaat voor wat je ermee wilt doen. Een NAS is altijd een beetje technisch, maar Synology maakt het wel relatief gebruiksvriendelijk. Goede keuze dus. 2) Je gebruikt iCloud-sleutelhanger neem ik aan? In iCreate 119 hebben we een grote feature erover. Misschien is het een idee om de sleutelhanger tijdelijk op beide apparaten uit te schakelen en daarna weer te activeren? Dat lost de meeste problemen met de synchronisatie op. Dat doe je in de iCloud-opties bij… Lees meer »

Casper Marie van Haaren
Lezer
Casper Marie van Haaren

Ik kan niet op ‘Voeg toe’ drukken in de Apple Agenda app! Weten jullie hier raad op? Het is echt heel frustrerend, ik kan geen activiteit meer toe voegen!!!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Hoi Casper. Zou het kunnen dat je een gedeelde agenda geselecteerd hebt waarbij je geen rechten hebt om afspraken toe te voegen? Probeer even om een andere agenda te kiezen en daar een afspraak toe te voegen. (Ik neem trouwens aan dat je het over de iOS-app van Agenda hebt?)

Casper Marie van Haaren
Lezer
Casper Marie van Haaren

Ja, klopt! Heel erg fijn bedankt voor de tip!

Marijke
Lezer
Marijke

Sinds ik Catalina installeerde op mijn iMac krijg ik heel vaak problemen met het uitzetten. Meestal duurt het heel lang en start hij gewoon weer op. Ik heb al alle ‘trucs’ gebruikt bij het opnieuw opstarten: telkens krijg ik de melding dat alles oké is. Wat kan de oorzaak zijn van dit euvel aub? En vooral … hoe los ik het op? Alvast bedankt.

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Poeh, dit kan echt van alles zijn. Hoogstwaarschijnlijk is op de achtergrond nog een app actief die Catalina niet afgesloten krijgt. Dat blokkeert dan het uitzetten. Maar welke app dat nou precies is … op afstand nauwelijks te achterhalen. Ik zou in de menubalk beginnen en daar alles afsluiten wat niet standaard bij macOS hoort. Als een van die apps lang nodig heeft om te verdwijnen, heb je de boosdoener gevonden.

Marijke
Lezer
Marijke

Stel dat ik die boosdoener vindt, wat is dan de volgende stap?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nou, het programma verwijderen. Het liefst met een app als AppCleaner (http://freemacsoft.net/appcleaner/) zodat geen achtergrondprocessen op je Mac terugblikken. En daarna kun je proberen om het programma weer opnieuw te installeren en te kijken of het afsluiten weer sneller gaat. ?

Neman
Lezer
Neman

Ik heb een beveiligde externe harde schijf aan mijn iMac hangen waar ik via timemachine backups op neem. Wanneer ik de iMac opstart vraagt die automatisch het wachtwoord van de externe schijf en vervolgens wordt timemachine geactiveerd. Als ik echter bij het opstarten van .de iMac de vraag om het wachtwoord annuleer, wordt de externe schijf niet geactiveerd. Is er een manier om de schijf alsnog te activeren? Nu moet ik de schijf loskoppelen en weer aansluiten en dan wordt opnieuw het wachtwoord gevraagd. Alvast bedankt!

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Daar is een manier voor! Open de app ‘Schijfhulpprogramma’ (via Spotlight of vanuit de map ‘Apps>Hulpprogramma’s). Links in de balk zie je externe schijf. Ctrl-klik (rechtsklik) erop en kies ‘Activeer schijf’. Het is niet de meest intuïtieve manier, maar zo voorkom je in ieder geval dat je de schijf opnieuw moet aansluiten.

Cees pols
Lezer
Cees pols

Mijn met …@icloud.com verzonden mail via mijn MAC komt bij sommige ontvangers niet altijd aan. Waar moet ik de oplossing zoeken?

Sven Lamers
Beheerder
Sven Lamers

Nou, als die slechts bij sommige ontvangers niet altijd aankomen, zou ik het probleem meer bij die ontvangers zoeken eerlijk gezegd. ? Er is geen goede reden te bedenken waarom mailen slechts naar sommige adressen niet werkt. Misschien beland je bij de ontvangers in de spam-map? Gebeurt vaker dan je denkt.