Terug naar 10 geheime iOS 15 functies die je moet kennen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

10 geheime iOS 15 functies die je moet kennen

Door Laura Grootaarts11 juni 2021 10:224 min. leestijd2

Het is het leukste van een grote iOS-update: de enorme rits aan verborgen functies die Apple erin verstopt. Ook in iOS 15 vinden we veel verborgen functies terug die Apple nooit noemde, maar wel erg cool zijn. Deze tien geheime iOS 15 functies moet je zeker kennen.

1. De Contacten-widget is terug!

Favorieten-widget

Met iOS 14 kreeg je iPhone een reeks compleet vernieuwde widgets die je overal op je thuisscherm kunt plaatsen. Maar Apple stopte juist met een oude widget: de Favoriete contacten-widget, van waaruit je met één klik kunt bellen of sms’en met je favoriete contactpersonen. Met iOS 15 is de functie weer terug van weggeweest, en zet je belangrijke personen weer op je thuisscherm. Wij zijn blij!

2. Het loepje is terug

Loepje iOS 15

Heb je een spelfout gemaakt en wil je een eindje terug in de tekst? Iedereen zocht de laatste jaren naar het vergrootglas waarmee je naar de fout kon navigeren, maar Apple had het verwijderd en in plaats daarvan was het behelpen met dit spatiebalk-trucje. Maar raad eens? In iOS 15 maakt het loepje zijn (weliswaar in iets andere vorm) zijn comeback op je iPhone.

3. Wereldbol in Apple kaarten

Wereldbol in Apple Kaarten

Echt functioneel? Nauwelijks. Esthetisch verantwoord? Absoluut! in de app Kaarten kun je straks net zover uitzoomen totdat je de hele wereldbol ziet. Wissel je vervolgens naar de satelliet-weergave van de kaart, dan zie je precies waar het donker en waar het licht is – en de fonkelende lichtjes van de metropolen.

4. Mail-adres overtypen verleden tijd

Mailadres fotograferen

Een mail-adres overtypen uit bijvoorbeeld een brief of een tijdschrift, dat is een garantie voor tikfoutjes. In iOS 15 wordt het een stuk eenvoudiger, want je kunt het adres van de ontvanger gewoon kopiëren via de camera.

5. Bekijk de Exif-data van je foto

In de Exif kun je gegevens van je foto terugvinden, zoals de locatie, tijdstip en camera-instellingen. In iOS 15 kun je ze eindelijk rechtstreeks vanuit de Foto’s-app bekijken. Hiervoor open je een foto en veeg je hem naar boven. Je kunt ook op ‘Pas aan’ tikken om de datum en locatie te veranderen. Dit is bijvoorbeeld handig bij ingescande foto’s van vroeger, waardoor je ze gemakkelijker kunt vinden.

6. Vegen om te refreshen in Safari

In het compleet vernieuwde Safari (de adresbalk zweeft bijvoorbeeld beneden) heb je de mogelijkheid om een pagina te vernieuwen met het pull-to-refresh-gebaar. Zo hoef je niet langer op de knop rechtsboven te tikken om te vernieuwen, maar trek je de pagina naar beneden.

7. Sleep een foto of tekst naar een andere app

Dit is een van de coolste iOS 15-functies, en Apple heeft ons er niets over verteld. Je kunt foto’s, tekst, url’s en andere bestanden naar een andere app verplaatsen, door ze simpelweg te verslepen. Stel dat je een foto wilt toevoegen aan de Notities-app. Je kunt de Foto’s-app openen en langer op de afbeelding drukken; de foto is dan te zien als zwevende miniatuur. Met de andere hand verlaat je de Foto’s-app, open je Notities en laat je de foto los.

8. Verander de achtergrond van Safari

Safari achtergrond aanpassen

Weg met die grijze massa: in het nieuwe Safari kun je de achtergrond van de startpagina aanpassen. Je kunt kiezen uit negen wallappers van Apple, of je voegt vanuit je Fotobibliotheek een eigen foto toe.

9. Je kunt je iPhone áltijd traceren

Met iOS 15 is je iPhone áltijd te vinden via de Zoek mijn-app – ook als je toestel (bijvoorbeeld doordat de batterij leeg is) is uitgeschakeld. In feite is de iPhone niet volledig uitgeschakeld, maar blijft hij in een energiezuinige modus. Hierbij gedraagt hij zich als een soort AirTag. Alle Apple-apparaten die in de buurt zijn kunnen het bluetooth-signaal oppikken, waarna de locatie anoniem met je wordt gedeeld.

10. Verberg je ex in Foto’s

In de Foto’s-app licht Apple memorabele plaatjes uit, zoals bij ‘Terugblikken’ en ‘Uitgelichte foto’s’. Vaak zijn ze leuk, alleen zie je je ex vaker terug dan je lief is. Om je meer controle te geven over welke foto’s je ziet, kun je ervoor kiezen om een specifieke persoon minder vaak te laten zien. In het ‘Voor jou’-tabblad tik je langer op een uitgelichte foto. Met een druk op ‘Stel deze persoon minder voor’ voorkom je dat je ex nog vaak opduikt.

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

Goed om te lezen dat de favoriete contacten widget weer terug komt. Met jullie tips om gebruik te maken van Opdrachten lukte het uiteindelijk ook.
Wel apart is dat mijn favoriete contact op mijn I-Watch altijd is blijven bestaan.

Peter
Lezer
Peter

Ik hoop wel dat met de komst van ios15 het battery drainen van ios14.6 opgelost is.
Heb al een half jaar de Iphone12. Mooi toestel. Lange batt.duur. Bij ios14.6 opeens op einde dag zeker 25-30% minder batt.capa. Bij hetzelfde gebruik vd telefoon.