Terug naar 18 geheime iOS 15 functies die je moet kennen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

18 geheime iOS 15 functies die je moet kennen

Door Laura Grootaarts23 september 2021 09:226 min. leestijd13

Het is het leukste van een grote iOS-update: de enorme rits aan verborgen functies die Apple erin verstopt. Ook in iOS 15 vinden we naast de grote nieuwe functies veel verborgen functies terug die Apple nooit noemde, maar wel erg cool zijn. Deze achttien geheime iOS 15 functies moet je zeker kennen.

1. De Contacten-widget is terug!

Favorieten-widget

Met iOS 14 kreeg je iPhone een reeks compleet vernieuwde widgets die je overal op je thuisscherm kunt plaatsen. Maar Apple stopte juist met een oude widget: de Favoriete contacten-widget, van waaruit je met één klik kunt bellen of sms’en met je favoriete contactpersonen. Met iOS 15 is de functie weer terug van weggeweest, en zet je belangrijke personen weer op je thuisscherm. Wij zijn blij!

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

2. Zie live hoe personen zich verplaatsen

Live locatie delen

Als je de locatie van je gezinsleden bekijkt in Zoek mijn, en ze zijn onderweg van A naar B, dan zie je ze realtime bewegen op de kaart. Voorheen moest je steeds refreshen om de nieuwe locatie te kunnen zien.

3. Thuisschermen verplaatsen

Thuisscherm verplaatsen

Houd je vinger even op een lege plek op het scherm totdat alles gaat wiebelen en duw dan op de balk met de bolletjes onderin. Hier vink je thuisschermen aan en uit. Nieuw is dat je de volgorde kunt aanpassen door ze te verslepen.

4. Deel je huidige locatie

Stuur mijn locatie

Deel supersnel je huidige locatie door het app-icoon van Kaarten langer ingedrukt te houden. Via ‘Stuur mijn locatie’ geef je door waar je uithangt.

5. Wat heb je je geshazamd?

Gebruik je weleens Shazam voor muziekherkenning? Je kunt nu de nummers die je eerder hebt opgevraagd, opnieuw opvragen. Je iPhone houdt je geschiedenis bij. Duw hiervoor wat langer op de Shazam-knop in het bedieningspaneel.

6. Personaliseer je memoji

Memoji kleding

Je kunt je memoji nóg verder personaliseren. Veeg in de memoji-editor helemaal naar rechts, daar vind je de rubriek kleding. Je kunt je kleren drie verschillende kleurtinten geven en je memoji dus aanpassen op je huidige outfit. Voor de liefhebber zijn er ook vernieuwde Memoji-stickers.

7. ‘Fotoboekjes’ in Berichten

Fotostapel in iMessage

Ontvang je een hele reeks foto’s in de app Berichten? Dan worden die weergegeven als een stapeltje foto’s. Veeg erover om ze één voor één te bekijken.

8. Meer opmaak in Notities

Notities opmaak

In notities heb je meer opmaakmogelijkheden, via het contextuele menu en dan de biu-knop. Je kunt geselecteerde tekst nu ook doorhalen of onderstrepen.

9. Nooit meer trackingverzoeken van apps

trackingverzoeken van apps

Word je gek van apps die vragen of ze je mogen tracken? Omdat je antwoord toch altijd ‘nee’ is? Ga naar ‘Instellingen>Privacy>Tracking’ en zet de schuif achter ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ op grijs. Je krijgt de vraag dan nóóit meer: alle trackingverzoeken worden automatisch geweigerd.

10. Het loepje is terug

Loepje iOS 15

Heb je een spelfout gemaakt en wil je een eindje terug in de tekst? Iedereen zocht de laatste jaren naar het vergrootglas waarmee je naar de fout kon navigeren, maar Apple had het verwijderd en in plaats daarvan was het behelpen met dit spatiebalk-trucje. Maar raad eens? In iOS 15 maakt het loepje zijn (weliswaar in iets andere vorm) zijn comeback op je iPhone.

11. Wereldbol in Apple kaarten

Wereldbol in Apple Kaarten

Echt functioneel? Nauwelijks. Esthetisch verantwoord? Absoluut! in de app Kaarten kun je straks net zover uitzoomen totdat je de hele wereldbol ziet. Wissel je vervolgens naar de satelliet-weergave van de kaart, dan zie je precies waar het donker en waar het licht is – en de fonkelende lichtjes van de metropolen.

12. Mail-adres overtypen verleden tijd

Mailadres fotograferen

Een e-mailadres overtypen uit bijvoorbeeld een brief of een tijdschrift, dat is een garantie voor tikfoutjes. In iOS 15 wordt het een stuk eenvoudiger, want je kunt het adres van de ontvanger gewoon kopiëren via de camera.

13. Bekijk de Exif-data van je foto

In de Exif kun je gegevens van je foto terugvinden, zoals de locatie, tijdstip en camera-instellingen. In iOS 15 kun je ze eindelijk rechtstreeks vanuit de Foto’s-app bekijken. Hiervoor open je een foto en veeg je hem naar boven. Je kunt ook op ‘Pas aan’ tikken om de datum en locatie te veranderen. Dit is bijvoorbeeld handig bij ingescande foto’s van vroeger, waardoor je ze gemakkelijker kunt vinden.

14. Vegen om te refreshen in Safari

In het compleet vernieuwde Safari (de adresbalk zweeft bijvoorbeeld beneden) heb je de mogelijkheid om een pagina te vernieuwen met het pull-to-refresh-gebaar. Zo hoef je niet langer op de knop rechtsboven te tikken om te vernieuwen, maar trek je de pagina naar beneden.

15. Sleep een foto of tekst naar een andere app

Dit is een van de coolste iOS 15-functies, en Apple heeft ons er niets over verteld. Je kunt foto’s, tekst, url’s en andere bestanden naar een andere app verplaatsen, door ze simpelweg te verslepen. Stel dat je een foto wilt toevoegen aan de Notities-app. Je kunt de Foto’s-app openen en langer op de afbeelding drukken; de foto is dan te zien als zwevende miniatuur. Met de andere hand verlaat je de Foto’s-app, open je Notities en laat je de foto los.

16. Verander de achtergrond van Safari

Safari achtergrond aanpassen

Weg met die grijze massa: in het nieuwe Safari kun je de achtergrond van de startpagina aanpassen. Je kunt kiezen uit negen wallappers van Apple, of je voegt vanuit je Fotobibliotheek een eigen foto toe.

17. Je kunt je iPhone áltijd traceren

Met iOS 15 is je iPhone áltijd te vinden via de Zoek mijn-app – ook als je toestel (bijvoorbeeld doordat de batterij leeg is) is uitgeschakeld. In feite is de iPhone niet volledig uitgeschakeld, maar blijft hij in een energiezuinige modus. Hierbij gedraagt hij zich als een soort AirTag. Alle Apple-apparaten die in de buurt zijn kunnen het bluetooth-signaal oppikken, waarna de locatie anoniem met je wordt gedeeld.

18. Verberg je ex in Foto’s

In de Foto’s-app licht Apple memorabele plaatjes uit, zoals bij ‘Terugblikken’ en ‘Uitgelichte foto’s’. Vaak zijn ze leuk, alleen zie je je ex vaker terug dan je lief is. Om je meer controle te geven over welke foto’s je ziet, kun je ervoor kiezen om een specifieke persoon minder vaak te laten zien. In het ‘Voor jou’-tabblad tik je langer op een uitgelichte foto. Met een druk op ‘Stel deze persoon minder voor’ voorkom je dat je ex nog vaak opduikt.

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15 Pro: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iOS 15
Bekijk dit dossier

13
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Paul
Lezer
Paul

Goed om te lezen dat de favoriete contacten widget weer terug komt. Met jullie tips om gebruik te maken van Opdrachten lukte het uiteindelijk ook.
Wel apart is dat mijn favoriete contact op mijn I-Watch altijd is blijven bestaan.

Peter
Lezer
Peter

Ik hoop wel dat met de komst van ios15 het battery drainen van ios14.6 opgelost is.
Heb al een half jaar de Iphone12. Mooi toestel. Lange batt.duur. Bij ios14.6 opeens op einde dag zeker 25-30% minder batt.capa. Bij hetzelfde gebruik vd telefoon.

Gemma
Lezer
Gemma

Ik mis de weekweergave erg in de agenda. Je ziet alleen de dagen dat je een afspraak hebt en niet de hele week en/of maand.

M. F
Lezer
M. F

Draai je scherm een kwartslag,zodat je een breed scherm krijgt en dan zie je de hele week🤪

De Vis
Lezer
De Vis

Is nog steeds iphone 1/4 draaien.

Frans van Hoorn
Lezer
Frans van Hoorn

Na update naar iOS 15 doet mijn Apple pen het niet op iPad Pro allebei nieuw ….. toevallig of hebben meer hier last van

Cis
Lezer
Cis

Mijn wzpad is verdwenen op de ipad pro na update ios15. Hebben meer mensen hier last van en eventueel een oplossing?

Wim
Lezer
Wim

Mail-adres overtypen verleden tijd:
Hoe activeer ik hier de camera? Bij mij lukt het niet!

Laura Grootaarts
Lezer
Laura Grootaarts

Check even of bij ‘instellingen>Taal en regio’ Livetekst op groen staat. Dan zou het moeten werken.

Didier V
Lezer
Didier V

Oeps klein foutje in puntje 14? “Zo hoef je niet langer op de knop rechtsboven te tikken om te vernieuwen, ” die refresh knop in Safari op de iPhone zit onderaan bij mij in iOS15. Ik heb er al op gevloekt. Staat de adresbalk bij jullie dan wel nog bovenaan?

Hans
Lezer
Hans

Na update 15.2 kan ik mijn ‘belangrijke locaties’ niet meer uitlezen..(gebruik ze naast mijn agenda).
Staat nu alleen ‘140 bestanden’ (bijgewerkt tot gister) en open leesbaar het laatste bestand van gister, de rest dus niet te openen.
Wie weet hoe ik die 140 bestanden open?

Mirjana
Lezer
Mirjana

Ik heb precies hetzelfde! Ik heb ook mijn belangrijke locaties nodig voor het registreren van mijn aantal gewerkte uren en voor andere zaken, maar ik krijg ook alleen ‘184 bestanden’ te zien en verder niks…

David
Lezer
David

alsook hetzelfde hier, kun je de vorige versie terugplaatsen?