Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Freeform is een app voor de iPhone, iPad en Mac die je helpt om al je ideeën te visualiseren. Je krijgt een wit canvas en dat mag je vullen met wat jij maar wilt – er zijn geen regels, geen beperkingen. Apple geeft je een kist vol creatieve gereedschappen waarmee je het eindeloze witte vel papier kunt vol kladderen. Ideaal voor een brainstorm. Of het plannen van een dagje uit. Of het maken van een moodboard. Wees creatief!

Lees verder na de advertentie

Freeform: nieuwe app

Freeform

Freeform is een relatief nieuwe app van Apple. Hij verscheen eind 2022, als onderdeel van iOS 16 en macOS Ventura. Freeform is gebaseerd op het idee dat iedereen een maker is en dat creativiteit geen grenzen kent. Noem het een wit vel papier, een digitaal whiteboard of een blanco canvas: aan jou om het te vullen.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Gereedschappen

Je kunt het blanco canvas invullen zoals jij wilt. Maar waarmee dan? Apple heeft verschillende tools voor je klaargezet. We demonstreren je het aan de hand van de iPad:

iPadOS 16

Tekengereedschappen

Met het pennetje open je de kist met tekengereedschappen. Teken, schets, krabbel en schrijf erop los – op de iPhone doe je dit met je vingers, op de iPad werkt het ideaal in combinatie met de Apple Pencil. Op de Mac moet je dit onderdeel missen.

Post-it

Wat is nu een brainstorm zonder post-its? Je voegt de briefjes toe via het tweede knopje bovenin. Tik dubbel en typ je tekst. Tik één keer voor een menu waarmee je de kleur en het lettertype verandert.

Vormen

Dacht je bij de stap over het pennetje: maar ik kan niet mooi tekenen!? Geen paniek! Via de middelste knop open je de vormenbibliotheek met kant-en-klare-illustraties. Ook de vormen kun je een andere kleur geven.

Tekstblokken

Via het vierde knopje, die met de letter A erin, voeg je een tekstblok toe. Hierin kun je iets typen. Heb je dat gedaan, tik dan eens op het tekstblok om een menu te openen: hier vind je diverse opmaak-opties.

En verder …

Dan is er nog één knop helemaal rechts, en die opent nog een wereld aan mogelijkheden: hiermee voeg je foto’s, stickers, documentscans, linkjes en bestanden toe aan je canvas. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.

Samenwerken

Brainstormen doe je niet alleen. Freeform is een handige tool voor samenwerking, met ruimte voor 100 gebruikers op hetzelfde bord. Ideaal dus voor groepsopdrachten en het plannen van vakanties met vrienden. Gebruikers kunnen anderen eenvoudig uitnodigen voor een bord via Berichten en FaceTime is ingebouwd voor gesprekken. Synchronisatie en iCloud-integratie maken het makkelijk om elkaars wijzigingen te zien. Freeform-borden zijn beschikbaar op iPhone, iPad en Mac en kunnen worden gedeeld via links, e-mails of geëxporteerd als pdf of screenshot.