Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

CarPlay-dashboard ondersteunt nu ook concurrerende navigatie-apps

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Carplay Dashboard


Lees verder na de advertentie

Deze week kwam iOS 13.4 uit voor de iPhone, en dat betekent automatisch ook een update voor CarPlay. De belangrijkste vernieuwing is dat navigatie-apps van andere ontwikkelaars getoond mogen worden in de Dashboard-weergave.

CarPlay iOS 13.4: dashboard veranderd

Het navigatie-dashboard van CarPlay toont de belangrijkste informatie uit verschillende apps. Zo zie je wat je volgende afspraak is, welke muziek er wordt afgespeeld en wat je laatst gebruikte apps zijn. Sinds deze week wordt er ook gespreksinformatie weergegeven op het dashboard.

Een groot deel van het dashboard bestaat uit een plattegrond met navigatie-aanwijzingen. Deze informatie was tot nu toe altijd afkomstig uit Apple’s eigen navigatie-app Kaarten. Concurrerende apps werken wel met CarPlay, maar tot nu toe nog niet in deze specifieke weergave. Je moet deze apps altijd openen in schermvullende weergave, waardoor je de andere info op het dashboard ook niet meer kan zien.

Nog even geduld

Apple heeft het met de komst van iOS 13.4 dus mogelijk gemaakt om kaarten van andere navigatie-apps te tonen in de Dashboard-weergave. Toch kun je hiervan nog niet meteen gebruikmaken: de ontwikkelaars van deze apps moeten eerst nog de ondersteuning inbouwen in hun app. Zelfs de grote namen als Google Maps en Waze hebben dat nog niet gedaan – hoewel ze wel vermeld staan op de CarPlay-website. We verwachten daarom dat het niet al te lang gaat duren.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Het lijkt er overigens op dat Apple steeds soepeler wordt voor wat betreft concurrenten. Vorig jaar maakten een aantal Apple-apps hun debuut op smart-tv’s van fabrikanten als Samsung en Sony. En naar verluidt kun je in iOS 14 straks zelf kiezen wat je standaardapps worden. Als je nu bijvoorbeeld op een linkje in WhatsApp tikt, opent het in Safari, maar straks kun je aangeven dat het in een andere browser moet gebeuren. Het zijn allemaal ontwikkelingen die we enkele jaren terug niet voor mogelijk hadden gehouden.

In iCreate 116 lees je alles wat je moet weten over CarPlay: