Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

‘Nieuwe Apple Watch kan zuurstofgehalte bloed meten’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
ECG Apple Watch


Lees verder na de advertentie

De Apple Watch Series 6 die dit najaar moet verschijnen, focust weer helemaal op gezondheid. Nieuw is dat de Watch het zuurstofgehalte in je bloed kan meten. Bovendien wordt de ECG-functie verbeterd. Ook voor oudere Watch-modellen is er goed nieuws.

Apple Watch Series 5

[product apple-watch-series-5-44mm open]

Apple Watch zuurstofgehalte bloed

Zuurstofsaturatie is het gehalte van zuurstof in het bloed. Het zuurstofgehalte – ook wel SpO2 genoemd – ligt bij een gezonde persoon tussen de 95 en de 100 procent. Bij bijvoorbeeld COPD ligt het zuurstofgehalte soms stukken lager. Een waarde van onder de 80 procent kan leiden tot gezondheidsschade aan hart, hersenen en andere organen.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het is de bedoeling dat de nieuwe Apple Watch je een waarschuwing stuurt zodra je zuurstofgehalte gedurende een bepaalde tijd te laag is, zo blijkt uit een gelekte versie van iOS 14. Net zoals de Apple Watch je nu een melding geeft als je hartslag tien minuten lang te hoog of juist te laag is. Naar aanleiding van zo’n melding kun je dan contact opnemen met je huisarts of het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Het zou kunnen dat deze sensor exclusief voor de nieuwe Apple Watch Series 6 is, maar zeker weten doen we dat niet. Mogelijk komt de zuurstofmeter ook naar oudere versies van de Apple Watch. De hardware zou daarvoor in principe al geschikt zijn, maar moet nog geactiveerd worden door middel van een software-update: dit najaar verschijnt watchOS 7.

Ook verbeteringen voor de ECG

Maar er is meer nieuws over de gezondheidsfuncties van de Apple Watch. Met de Apple Watch Series 4 of nieuwer kun je een hartslagfilmpje maken. In bepaalde gevallen wordt zo’n filmpje gekwalificeerd als onbeslist, bijvoorbeeld als je hartslag tussen de 100 en de 120 slagen per minuut zit. Naar verluidt geldt deze beperking niet meer voor de vernieuwde en verbeterde ECG-functie. Ook hiervan weten we nog niet of dit enkel voor de Apple Watch Series 6 geldt, of dat er een software-update komt voor de Apple Watch 4 en 5.

Bron: 9to5Mac