Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Samenwerking Apple en OpenAI: zit ChatGPT straks in iOS 18?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Siri Vision Pro

Apple wil de samenwerking aangaan met OpenAI, de maker van ChatGPT, om hun techniek in te bouwen in iOS 18. Maar wat ga jij daar van merken als het plan doorgaat?

Lees verder na de advertentie

Samenwerking Apple en OpenAI

Apple is hard aan het werk om iOS 18 op tijd af te ronden voor de WWDC24, hét Apple-event waarbij Apple alle grote updates van het jaar onthult. Het zou de meest ambitieuze iPhone-update ooit worden, met een totaal vernieuwd design, veel herontworpen ingebouwde apps, en allerlei nieuwe AI-functies. Maar die laatste verbetering is nog niet helemaal klaar.

Wil je het laatste nieuws rondom iOS 18 op de voet volgen? Abonneer je op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

Hoewel de basis er al is voor de functies, zou Apple nog op zoek zijn naar een partner voor de achterliggende techniek. Het bedrijf zou al gesprekken hebben gehad met Google, en eerder al in overleg zijn geweest met OpenAI, maar tot nu toe is er met beiden geen deal gesloten. Toch zou Apple nu opnieuw willen proberen om een samenwerking aan te gaan met OpenAI, dat bij het publiek vooral bekend is om ChatGPT en afbeeldingengenerator Dall-E. Dat beweert Apple-analist Mark Gurman.

Meerdere AI’s in iOS 18

Mochten Apple en OpenAI een deal sluiten, dan zal het waarschijnlijk vooral draaien om het taalmodel van OpenAI, GPT-4. Dit is dezelfde techniek die gebruikt wordt bij de betaalde versie van ChatGPT. Verwacht echter geen Apple-versie van de slimme chatbot: de kans is groter dat Apple GPT-4 wat subtieler wil verwerken in iOS 18. Bijvoorbeeld om Siri te ondersteunen, of hulp te bieden tijdens het typen in Berichten of Notities.

Apple AI iOS 18

Ook zal GPT-4 niet de enige AI-techniek zijn in iOS 18, als de deal erdoor komt. Apple heeft namelijk ook al zijn eigen taalmodel, Ajax, dat volledig lokaal op een iPhone kan draaien. Dit betekent dat je data niet naar een server hoeft, en dat je geen internetverbinding nodig hebt. Die techniek zal sowieso aanwezig zijn in iOS 18.

iOS 18 release

iOS 18 wordt tijdens de WWDC24 aangekondigd, op 10 juni 2024. De update zal vervolgens rond september uit worden uitgebracht. En voor wie dat geduld niet heeft: Apple zal iOS 18 in de zomermaanden testen met een openbare bètaversie!