Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple: ‘We delen geen IP-adressen met Chinese tech-gigant’

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
IP-adres china


Lees verder na de advertentie

Apple raakte eerder deze week in opspraak omdat het browser-data, waaronder IP-adressen, door zou spelen naar het Chinese bedrijf Tencent. Apple heeft inmiddels gereageerd op de situatie en zegt dat er geen gegevens worden gedeeld met de tech-gigant – al helemaal niet wanneer je niet in China woont.

Frauduleuze websites melden

Frauduleuze websites

Het heeft allemaal te maken met de iOS-functie ‘Meld frauduleuze websites’. Via ‘Instellingen>Safari>Info over Safari en privacy’ legt Apple uit wat deze functie inhoudt: namelijk dat Safari je een waarschuwing geeft wanneer je een website bezoekt die verdacht wordt van phising. En dan, een paar regels verderop, is het volgende te lezen: ‘Voordat je een website bezoekt, kan Safari informatie uit het webadres naar Google Safe Browsing en Tencent Safe Browsing sturen om te controleren of de website frauduleus is. Deze aanbieders van Safe Browsing registreren mogelijk ook je IP-adres.’

Website-gegevens nooit gedeeld

Dat Google Safe Browsing voor de bovenstaande functie gebruikt werd, is al langere tijd duidelijk. Maar het Chinese Tencent is met de release van iOS 13 stilzwijgend aan de tekst toegevoegd. Er staat letterlijk dat je IP-adres geregistreerd kan worden, maar dat wil Apple nu toch nuanceren. Want de gegevens worden nooit doorgespeeld. Bovendien heb je als iPhone-gebruiker buiten China al helemaal niet met Tencent te maken. Dit is de verklaring van Apple:


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

‘Wanneer de functie actief is, controleert Safari de website-url op basis van lijsten met bekende websites. Safari geeft een waarschuwing als de url die de gebruiker bezoekt, wordt verdacht van frauduleus gedrag zoals phishing. Hiervoor gebruikt Safari een lijst van websites waarvan bekend is dat deze schadelijk zijn van Google. Voor apparaten met hun regiocode ingesteld op het China, ontvangt het een lijst van Tencent. De werkelijke url van een website die u bezoekt, wordt nooit gedeeld met een aanbieder van Safe Browsing en de functie kan worden uitgeschakeld.’

Mocht je de functie inderdaad uit willen schakelen, dan kan dat via ‘Instellingen>Safari>Meld frauduleuze websites’. Houd er dan wel rekening mee dat het middel waarschijnlijk erger is dan de kwaal en je gemakkelijker in aanraking komt met phising-sites.

Bron: Bloomberg