Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple-event oktober 2023 verwachtingen: veel nieuwe Macs!

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
Apple event oktober 2023 verwachtingen

Verrassing: Apple houdt dit jaar tóch nog een oktober-event! Welke aankondigingen staan er op de planning? Dit zijn onze verwachtingen voor het Apple-event van oktober 2023.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Zoals over alle aankondigingen van het aankomende Apple-event? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Apple-event oktober 2023

Even leek het jaarlijkse oktober-event niet meer door te gaan, maar gisteravond heeft Apple er op de valreep tóch nog een aangekondigd. Het event heet ‘Scary fast‘ en vindt plaats op maandag 30 oktober – één dag voor halloween. Althans, in de Verenigde Staten. In Nederland begint het event pas om 01.00 uur Nederlandse tijd, op de nacht van maandag op dinsdag. Meekijken zit er dus niet voor iedereen in, al zijn die-hard Apple-fans vast van de partij.

kooptip

De hamvraag is nu: welke producten worden er tijdens het event aangekondigd? Zoals gebruikelijk doet Apple er nog erg geheimzinnig over. Maar de uitnodiging bevat een hint: er zit een Finder-icoontje in verwerkt. En gezien de oktober-events doorgaans sowieso in het teken van de Mac staan, verwachten we vooral wat upgrades voor Apple’s laptops en desktops te zien. Hieronder ontdek je welke modellen de meeste kans maken: dit zijn onze verwachtingen voor het Apple-event van oktober 2023.

M3

Apple M3-chip

Het event heet ‘Scary fast’, en naast de verwijzing naar halloween betekent dat maar één ding: M3. Deze is alweer de derde generatie van de Apple Silicon-chip, en is tevens de opvolger van de M2. Waarschijnlijk brengt Apple een standaard M3 uit, en komen er geavanceerdere versies als de M3 Pro, M3 Max en M3 Ultra.

Over de specificaties van de processors gaan ook al enige tijd geruchten. Zo zou de standaard M3 een 8-core CPU en 10-core GPU krijgen, net als de gewone M2. Maar de geavanceerdere chips zouden wél allemaal een stuk krachtiger presteren dan hun voorgangers. Wat de precieze specificaties worden, zal Apple dinsdag onthullen.

iMac

Apple-event oktober 2023 verwachtingen

Zeg je nieuwe chip, dan zeg je ook nieuwe Mac. Het eerste toestel dat vrijwel zeker een M3 krijgt, is de iMac. De huidige versie is namelijk erg toe aan een refresh: hij ligt al sinds 2021 in de winkels en heeft nog steeds een M1-chip, terwijl zo goed als alle Macs al zijn overgestapt op M2. Laatstgenoemde zal hij dus overslaan, aldus Apple-kenner Mark Gurman. En hij verwacht enkele kleine designwijzigingen, maar de kleuren blijven hetzelfde. Wat er verder dan zo nieuw wordt aan deze Mac? We zullen het dinsdag zien.

14- & 16- inch MacBook Pro

MacBook Pro 2023

De 14- en 16-inch MacBook Pro hebben afgelopen januari nog een upgrade gekregen. Zij werden toen uitgerust met M2, specifiek de M2 Pro en M2 Max. Een refresh lijkt dan ook erg vroeg, maar als het aan Mark Gurman ligt, is het volgende week al zo ver. In dat geval zijn M3-processors ook hier onvermijdelijk. Maar ook voor deze toestellen geldt: wat er verder nieuw is, blijft een groot mysterie.

13-inch MacBook Pro

MacBook Pro 13 inch

Over de MacBrook Pro gesproken: hoe zit het met de 13-inch MacBook Pro? Gezien Apple-analist Ming-Chi Kuo verwacht dat het event vooral over de Pro-MacBooks gaat, zal deze ongetwijfeld ook een upgrade krijgen. Helemaal omdat dit model ouder is dan de 14- en 16-inch versie. Om het nog maar even duidelijk te maken: ja, ook de 13-inch versie krijgt waarschijnlijk een M3-chip. Maar we verwachten geen geavanceerde M3 Pro of M3 Max, gezien de huidige versie ook een ‘gewone’ M2 heeft.

Overigens, Gurman heeft al aangegeven dat er volgende week geen MacBook Air op de planning staat. Apple zou momenteel wel werken aan een 13- en 15-inch model met M3, maar die verwacht hij pas in 2024. Net als een nieuwe Mac mini, Mac Pro en Mac Studio. Gaat jouw voorkeur naar een van deze Macs, dan wordt je geduld dus nog even op de proef gesteld.

AirPods Max 2?

AirPods Max 2

Hier een Mac, daar een Mac – hoe zit het met andere producten? Gezien het Apple-event zo uit de lucht is komen vallen, verwachten we tijdens het event weinig tot geen andere producten te zien. Helemaal omdat hier geen geruchten over gaan. Zo verschijnen er dit jaar naar verluidt geen nieuwe iPads meer, zelfs nu er net een nieuwe Apple Pencil met usb-c is.

We kijken nog wel met enige twijfel naar de AirPods Max. Apple’s draadloze koptelefoon ligt al sinds december 2020 in de winkel en heeft vooralsnog geen enkele opvolger gekregen. En dat terwijl hij toch écht toe is aan een usb-c-aansluiting en ondersteuning voor Lossless audio. Is het volgende week dan eindelijk zover voor de AirPods Max 2? Waarschijnlijk niet, maar zeg nooit nooit.

Apple Car?

Apple Car concept

De Apple Car is meer een droom dan een verwachting. Apple werkt al jaren in het diepste geheim aan hun zelfrijdende auto, vooralsnog zonder resultaat. We horen er überhaupt maar weinig over: bronnen geven vrijwel nooit updates over het voertuig – geruchten duiken slechts sporadisch op. Maar met een event-naam als ‘Scary fast’ moeten we er toch aan denken. Een realistisch scenario? Absoluut niet. Hopen we er stiekem toch op? Absoluut wel.