Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple M3-chip: hierom is hij het wachten waard

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple M3-chip


Lees verder na de advertentie

De Apple M3-chip komt naar de Mac, en gaat een gigantisch verschil maken voor de prestaties én de accuduur van aankomende Mac-modellen. Wij zetten alles op een rij wat je moet weten over de M3.

Apple M3-chip in het kort

 • Release begin 2024
 • Derde generatie Apple Silicon-chip voor de Mac
 • Wordt (in ieder geval) verwacht in:
  • 13- en 15-inch MacBook Air 2024
  • 13-inch MacBook Pro 2024
  • 24-inch iMac 2024
 • Efficiënter 3-nanometer procedé
 • Tot 40%(!) lager stroomverbruik

Apple M3-chip: grote vernieuwingen

De Apple M3-chip is – hoe kan het ook anders – de opvolger van de M2 die in juni 2022 in de eerste Macs kwam. Hoewel zijn voorganger slechts een bescheiden upgrade van de originele M1 was, wordt de M3 juist een veel grotere stap vooruit.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Om de concurrentie voor te blijven, moest Apple in 2022 wel een snellere chip uitbrengen, ondanks dat de techniek die nodig was voor écht grote verbeteringen nog niet klaar was. Het resultaat was de M2, die in de basis niet meer is dan een M1 met iets meer (en iets snellere) rekenkernen.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

MacBooks met Apple Silicon-chip

Nu is de techniek die Apple voor ogen had wél klaar voor massaproductie. Het gaat om het zogenaamde 3-nanometer procedé, waarmee Apple’s chipfabrikant TSMC inmiddels volop chips produceert. Hiermee worden alle transistors op de chip veel kleiner – de M1 en M2 hebben ter vergelijking een 5-nanometer procedé – en daardoor verbruikt de chip tot 40% minder stroom. Dit zorgt dus voor een véél langere accuduur voor je MacBook, minder hitteproductie, en een minder hoge energierekening.

Apple M3-chip release

Wanneer komt de M3-chip uit? Volgens de laatste geruchten kunnen we de eerste Macs met een M3-chip op z’n vroegst begin 2024 verwachten. Het zou dan gaan om de nieuwe iMac, en geüpdatete versie van de MacBook Air en 13-inch MacBook Pro.

15-inch MacBook Air release

Ongetwijfeld zullen er later meer apparaten volgen. Denk bijvoorbeeld aan de Mac mini, Mac Studio en de 14- en 16-inch MacBook Pro. Die krijgen dan aangepaste versies van de M3, zoals de M3 Pro en M3 Max, met extra cores en meer maximaal werkgeheugen. Ook de iPad Pro krijgt naar verwachting een M3-chip.

Blijf op de hoogte

Wil je het laatste nieuws over de Apple M3-chip – en de Macs waar hij in komt – direct in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!