Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Apple kondigt nieuwe Apple Pencil aan – maar echt beter is hij niet

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Pencil 2023

Apple heeft zojuist een nieuwe Apple Pencil 2023 aangekondigd, maar hij is op sommige vlakken slechter dan de Pencil 2. Hoe zit dat?

Lees verder na de advertentie

Nieuwe Apple Pencil 2023

De nieuwe Apple Pencil is eigenlijk niet zozeer een opvolger van de Apple Pencil 2, maar eerder een opvolger van de Apple Pencil 1 – dat is die met het Lightning-plugje. Hij is namelijk niet bedoeld voor gebruikers van de iPad Pro, iPad Air en iPad mini (al werkt hij daar wel gewoon mee), maar meer voor de normale iPad die geen magnetische aansluiting voor het pennetje heeft.

Apple Pencil 2023 iPad
Je kunt de Pencil wel magnetisch vastmaken, maar je laadt hem er niet mee op.

Je laadt de nieuwe Apple Pencil op met usb-c, en dus niet magnetisch of met de oude Lightning-aansluiting. Het poortje zit verstopt in het dopje aan de bovenkant van de Pencil, dat je nu uit kunt klappen zonder het dopje helemaal los te maken. Je kunt de Pencil overigens wel magnetisch bevestigen aan een iPad – je laadt hem dan alleen niet op.

kooptip

Ontbrekende features

Verder is de nieuwe Apple Pencil een nogal verwarrende mix. Hij heeft hetzelfde matte en vlakke design als de Pencil 2, maar hij mist allerlei functies die we van dat model gewend zijn. Zo heeft hij geen drukgevoeligheid – dat is een functie die zelfs op de originele Pencil wél aanwezig was. Ook ondersteunt de nieuwe Pencil het dubbeltikken-gebaar niet, en is het niet mogelijk om je naam erin te laten graveren.

De vraag is dan ook voor wie deze Pencil precies is. Met name het gebrek aan drukgevoeligheid maakt hem eigenlijk ongeschikt om te tekenen. Het is wat dat betreft dus meer een pennetje voor aantekeningen en om mee te schetsen. Het goede nieuws: hij is wel een stuk goedkoper dan de andere Pencil-modellen, met een prijs van € 95. Ter vergelijking: de originele Pencil (met Lightning) is € 119, en de Pencil 2 is € 149.

Apple Pencil 2023 release

Apple Pencil 2023 usb-c

De nieuwe Apple Pencil komt begin november dit jaar uit, en werkt met alle iPad-modellen met een usb-c-poort. De originele Pencil en Pencil 2 blijven beschikbaar. Uiteraard kun je straks bij iCreate terecht voor een review – abonneer je op onze nieuwsbrief om hem als eerste te lezen:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!