Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple-event maart 2022 recap: alle aankondigingen op een rij

Auteur: Ward Edema
7 reacties
Apple-event maart 2022


Lees verder na de advertentie

Het Apple-event van 8 maart 2022 bracht ons de nieuwe iPhone SE met 5G, maar er is nog véél meer getoond. In deze Apple-event recap gaan we alle aankondigingen nog eens langs.

Apple-event maart 2022 recap: Peek Performance

Het thema van het eerste Apple-event van het jaar was Peek Performance. We wisten dus al van tevoren dat de presentatie met name over nóg snellere iPhones, iPads en Macs zou gaan. Dit kwam er allemaal voorbij tijdens het Apple-event maart 2022.

1. iPhone SE 2022 (3e generatie)

iPhone SE 2022

De vorige generatie iPhone SE werd al begin 2020 aangekondigd, en dus werd het tijd voor een upgrade. De belangrijkste vernieuwingen: de iPhone SE 2022 heeft een snellere A15 Bionic-chip – z’n voorganger had een A13 – en hij heeft voor het eerst ondersteuning voor supersnel internet via 5G. De buitenkant van de telefoon is nagenoeg gelijk gebleven, op de aangepaste kleuren na: zwart is nu middernacht, wit is nu sterrenlicht, en de rode variant is iets donkerder geworden.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De nieuwe chip zorgt voor betere prestaties, maar ook voor nieuwe functies. De camera ondersteunt nu namelijk Deep Fusion en Fotografische stijlen voor veel betere foto’s. Doordat de nieuwe chip een stuk efficiënter is, is ook de accuduur erop vooruit gegaan: hij gaat nu ongeveer 15% langer mee. Het slechte nieuws: de nieuwe iPhone SE is 40 euro duurder dan zijn voorganger, en komt nu op € 529 uit voor 64 GB opslag. Hij is te bestellen vanaf aankomende vrijdag, en wordt geleverd vanaf 18 maart.

Lees meer over de iPhone SE in ons artikel: iPhone SE 2022: weinig vernieuwend, wel duurder.

2. iPad Air 2022 (5e generatie)

iPad Air 2022

Ook de iPad Air is onder handen genomen met – je raadt het al – een nieuwe chip. In de Air vind je nu de supersnelle Apple M1-chip, die ook in de iPad Pro en verschillende Macs zit. Hierdoor is hij maar liefst 60% sneller dan de vorige iPad Air. Ook heeft het Cellular-model nu ondersteuning voor 5G.

Aan de voorkant zit nu ook een sterk verbeterde 12-megapixel ultragroothoekcamera met Middelpunt. Hierdoor kun je gemakkelijk met het hele gezin videobellen, omdat het camerabeeld uitzoomt naarmate er meer mensen in beeld zijn. De iPad Air 2022 is beschikbaar in allerlei nieuwe kleuren, vanaf € 698,50 voor een model met 64 GB opslag. Je kunt hem vanaf aanstaande vrijdag bestellen: de vrijdag erop komt hij uit.

Lees meer over de iPad Air 2022 in ons artikel: iPad Air 2022: nog steeds het beste van twee werelden.

3. M1 Ultra

Een nieuw Apple-event, een nieuwe chip: Apple heeft tijdens het event de M1 Ultra aangekondigd. Dit is de allersnelste Apple-processor ooit. Het is eigenlijk een combinatie van twee M1 Max-processors, die vorig jaar met de MacBook Pro werden geïntroduceerd. Ze zitten aan elkaar vast met een speciale connector, waardoor ze razendsnel met elkaar kunnen communiceren.

Het resultaat: een chip met 16 performance-cores, tot maar liefst 64 grafische cores, en maximaal 128 GB centraal geheugen. Ter vergelijking: de normale M1 heeft 4 performance-cores, 8 grafische cores en tot 16 GB geheugen. De M1 Ultra is daarmee de ultieme chip voor professionals die met complexe 3d-modellen, hoge resolutie filmbestanden of geavanceerde muziekprojecten moeten werken.

4. Mac Studio

Apple-event maart 2022

En waar komt die M1 Ultra dan in? De Mac Studio! Deze gloednieuwe Mac zit eigenlijk tussen de kleine Mac mini en de grote Mac Pro in. Niet alleen qua prestaties is het een Mac voor professionals, maar ook qua aansluitingen: een sd-kaartlezer, HDMI, 10 Gbit ethernet, reguliere usb-poorten, Thunderbolt 4 – hij heeft het allemaal.

De Mac Studio is beschikbaar met de M1 Max, en met de nieuwe M1 Ultra. Het instapmodel kost 2329 euro en de variant met de M1 Ultra heb je vanaf 4629 euro. Hij is sinds gisteravond te bestellen, en wordt vanaf volgende week geleverd.

5. Studio Display

Bij een nieuwe Mac hoort ook een nieuw display. Het Studio Display is een stuk betaalbaarder dan de Pro Display XDR, met een prijskaartje van 1779 euro. Daarvoor krijg je een 5K-scherm met 600 nits helderheid, een ingebouwde webcam en microfoons, en een zesdelig speakersysteem. Aan de achterkant vind je drie usb-c-poorten, en één Thunderbolt-poort voor het aansluiten van je Mac. Net als de Mac Studio is het Studio Display vandaag al te bestellen.

Lees meer over de Mac Studio en het Studio Display in ons artikel: Apple kondigt Mac Studio en Apple Studio Display aan.

6. iPhone 13 in het groen

iPhone 13 groen

Eigenlijk zegt de kop het al: de iPhone 13 is er vanaf volgende week in het groen. En de iPhone 13 Pro komt beschikbaar in ‘alpengroen’. Einde bericht.

7. iOS 15.4 en macOS 12.3

iOS 15.4 bèta 4

Het hoge woord is eruit: volgende grote updates voor je iPhone, iPad en Mac komen volgende week uit. Met deze updates wordt het eindelijk mogelijk om je iPhone met Face ID te ontgrendelen met een mondkapje, gebruik je je iPad en Mac naadloos samen met Universele bediening, krijg je toegang tot 37 nieuwe emoji en nog veel meer.

Lees meer over iOS 15.4 in ons artikel: iOS 15.4 release komt eraan: dit moet je weten.

8. HomePod mini

HomePod mini

Last but not least: de HomePod mini komt ein-de-lijk naar Nederland en België vanaf eind maart! De kleine slimme speaker van Apple zal 109 euro kosten. Dit nieuws zat er al een tijdje aan te komen: de HomePod mini spreekt sinds december Nederlands, en krijgt volgende week ook ondersteuning voor stemherkenning in het Nederlands.

Lees alles over de HomePod mini in ons HomePod mini-dossier.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!