Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
nieuws Apple Studio Display Mac Studio

Apple kondigt Mac Studio en Apple Studio Display aan

Auteur: Ward Edema
5 reacties


Lees verder na de advertentie

Apple heeft vanavond de nieuwe Mac Studio en Studio Display aangekondigd. Het is dé Mac voor de meeste professionele taken. Lees hier alles over het nieuwste lid van de Mac-familie.

Apple Mac Studio

De Mac Studio is het eerste gloednieuwe Mac-model van de afgelopen 7 jaar. Net als de Mac mini en de Mac Pro is het een desktop-computer waar je zelf nog een toetsenbord, muis en beeldscherm op aan moet sluiten.

Qua maat zit hij tussen beide modellen in, met een bijna kubusachtige aluminium kast. Hij heeft véél meer poorten dan een Mac mini. Zo heeft hij twee usb-c-aansluitingen en een sd-kaartlezer aan de voorzijde. Aan de achterzijde vind je vier Thunderbolt 4-poorten, 10-gigabit ethernet, twee normale usb-poorten, HDMI en een koptelefoonpoort.

kooptip

M1 Ultra


kooptip

M1 Ultra

De grotere kast van de Mac Studio is nodig voor het koelen van de krachtige nieuwe M1 Ultra-chip. Deze chip heeft 16 performance-cores en 4 efficiency-cores, en is dus eigenlijk een dubbele M1 Max, wat voorheen de snelste Apple-chip was. Hij heeft ook waanzinnige grafische kracht: de M1 Ultra heeft 64 grafische cores, terwijl de M1 Max er maximaal 32 had.

Daarnaast is de nieuwe chip beschikbaar met tot 128 GB centraal geheugen, wat ook gebruikt wordt door het grafische gedeelte van de chip. De M1 Ultra is dus ongelooflijk snel – zelfs 80% sneller dan de allersnelste 28-core Mac Pro – en geschikt voor de zwaarste taken zoals 3D-modellenwerk en 16K-videobewerking.

Model Mac mini (M1) Mac Studio (M1 Max of M1 Ultra) Mac Pro (Intel Xeon)
CPU 8-core: 4 performance-cores en 4 efficiency-cores M1 Max: 10-core: 8 performance-cores en 2 efficiency-cores
M1 Ultra: 20-core: 16 performance-cores en 4 efficiency-cores
8-core tot 28-core Intel Xeon W
GPU 8-core GPU M1 Max: 24-core tot 32-core GPU
M1 Ultra: 48-core tot 64-core GPU

AMD Radeon Pro 580X tot AMD Radeon Pro W6800X Duo

Geheugen Tot 16 GB centraal geheugen M1 Max: 32 tot 64 GB centraal geheugen
M1 Ultra: 64 tot 128 GB centraal geheugen
32 GB tot 1536 GB werkgeheugen

Apple Studio Display

Apple heeft ook een bijbehorend scherm aangekondigd: het Studio Display. De laatste jaren verkocht Apple alleen het 32-inch Pro Display XDR, een waanzinnig geavanceerd mini-led-scherm met een prijskaartje van maar liefst 5499 euro. De Studio Display is eigenlijk het kleinere en goedkopere broertje.

Hij heeft een schermdiagonaal van 27-inch, een 5K-resolutie en een hoge 600 nits helderheid – maar géén mini-led. Intern heeft het display een A13 Bionic-processor voor het aansturen van de webcam, zes(!) ingebouwde speakers en TrueTone. Aan de achterkant zit een poort voor de voeding, en vier usb-c-poorten (waarvan één Thunderbolt 4) waar je je Mac Studio of MacBook op aan kunt sluiten.

Mac Studio en Studio Display: prijzen en release

Het instapmodel van de Mac Studio kost 2329 euro, maar daarvoor krijg je enkel de M1 Max-chip. Wil je de ultiem snelle M1 Ultra, dan ben je 4629 euro kwijt. Het Apple Studio Display kost 1779 euro.

De Mac Studio en Studio Display zijn allebei vanaf vandaag te bestellen via de website van Apple, en vanaf 18 maart worden ze geleverd.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!