Terug naar iPad Air 2022: nog steeds het beste van twee werelden
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

iPad Air 2022: nog steeds het beste van twee werelden

Door Sven Lamers8 maart 2022 19:323 min. leestijd1

Tijdens het Peek performance-event heeft Apple de iPad Air 5 (2022) gepresenteerd. Is het nog steeds de perfecte iPad voor iedereen die een tablet met moderne looks en hardware wil, maar daarvoor niet de hoofdprijs wil betalen? Dit moet je erover weten.

iPad Air 2022 release

Net als zijn voorganger, de iPad Air 4 uit 2020, combineert de iPad Air 2022 verschillende elementen van de goedkopere standaard ‘iPad’ en de duurdere Pro-modellen. Als het gaat om de looks doet hij dus nog steeds denken aan de iPad Pro 11-inch.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Als je goed kijkt, valt je echter op dat het randloze scherm een fractie kleiner is (10,9 inch), en dat er in plaats van het hele Face ID-camera-systeem alleen een selfiecameraatje zit. Ontgrendelen doe je de iPad Air nog steeds met Touch ID dat ingebouwd zit in de aan/uit-knop.

Een supersnelle processor

De grootste verandering zit hem aan de binnenkant. Als processor gebruikt de iPad Air 5 nu een M1-chip. Ja, je leest het goed. De superkrachtige Mac-chip die eind 2020 voor het eerst gepresenteerd werd, zit nu ook in iPad Air. Daarmee komt die tablet nog een stapje dichter bij de iPad Pro, die afgelopen jaar ook die chip kreeg. Ook is hij daarmee een stukje sneller dan iPad mini 6, die het moet doen met de A15-chip uit de iPhone 13.

Ook nieuw op de iPad Air 2022: 5G-ondersteuning. Hiermee zit de iPad op een lijn met de iPad Pro 2021 en mini 6. De modem maak net zoals de iPhone 12- en iPhone 13-modellen verbinding met sub-6GHz 5G-netwerken. Daarmee wordt mobiel internet een stuk sneller en stabieler.

Betere selfiecamera

Afgelopen jaar maakte Apple behoorlijk wat werk van de selfiecamera op de iPad. Alle modellen die in 2021 zijn verschenen, kregen aan de voorkant een verbeterde 12-megapixelcamera, waardoor de tablet nog beter werd om te videobellen.

Precies deze 12-megapixelcamera heeft de iPad Air nu ook. En daardoor heeft die nu ook nieuw camerafuncties, zoals Middelpunt. Hierbij zorgt iPadOS met behulp kunstmatige intelligentie ervoor dat je tijdens het videobellen altijd gecentreerd in beeld blijft – ook als je bijvoorbeeld door de huiskamer loopt. En zijn er meerdere personen in beeld, dan wordt er automatisch uitgezoomd.

Over de camera aan de achterkant hebben we verder niks nieuws te vermelden. Het is dezelfde camera als bij de voorganger, die misschien net wat betere foto’s maakt door de betere beeldprocessor.

Nieuwe kleuren

De iPad Air 2020 kenmerkte zich door zijn bijzonder elegante pastelkleuren. Voor de update in deze lente kiest Apple voor net wat andere kleurtjes. Er is een blauwe, paarse, rozé, zilveren en zwarte iPad Air 2022. We moeten ze nog in het echt zien natuurlijk, maar tijdens de presentatie en op de persplaatjes worden we wel enthousiast.

Prijs en conclusie

De prijzen van de iPad Air 5 gaan wel een stukje omhoog. De basisvariant gaat nu voor € 698,50 over de toonbank. Daarmee nestelt die zich wel nog steeds precies tussen de ‘gewone’ iPad en de duurdere iPad Pro.

Wat ons betreft, is deze iPad Air nog steeds de gulden middenweg. Precies de functies die écht de moeite waard zijn, zonder de ietwat overdreven kosten van een iPad Pro. Met de M1-chip is hij volgens ons zelfs een nóg betere deal geworden.

Zodra de iPad Air 2022 beschikbaar is, bekijk je hem op onder meer:

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rico Klein
Lezer
Rico Klein

EUR 629? Tel daar gerust bijna EUR 70 bij. Bron: https://www.apple.com/nl/ipad/