Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids ūüéß
Cover van

iPhone SE of iPhone 11: hoe groot is het verschil nou echt?

Auteur: Sven Lamers
3 reacties
iPhone SE of iPhone 11


Lees verder na de advertentie

Woensdag heeft Apple eindelijk de nieuwe iPhone SE 2020 uitgebracht. We hadden hem al een paar keer voorspeld, maar waarschijnlijk verstoorde het coronavirus Apple’s plannen. Hoe dan ook: de iPhone SE is er, en vanaf vandaag om 14 uur kun je hem bij Apple pre-orderen. Op het eerste gezicht lijkt het een supergoede deal: de specificaties van een iPhone 11 in de behuizing van een iPhone 8, voor de fijne prijs van 489 euro. Maar er zitten wat addertjes onder het gras. In dit artikel zetten we op een rij waar de tweede generatie van de iPhone SE identiek is aan de iPhone 11, maar ook wat je mist ten opzichte van het duurdere iPhone-model.

iPhone SE of iPhone 11: overeenkomsten

Laten we beginnen met de overeenkomsten tussen de iPhone SE en iPhone. Ten eerste is dat het hart van de twee apparaten. In beide doet de A13 Bionic-processor (met Neutal Engine voor kunstmatige intelligentie) al het rekenwerk. Ook de gebruikte 12-megapixelcamera in de iPhone SE is een oude bekende – deze komt overeen met de groothoeklens uit de iPhone 11. De SE heeft zelfs ondersteuning voor de portretmodus (foto’s met chique onscherpe achtergrond)!

Wat de connectiviteit met draadloze netwerken betreft, heeft de SE het nieuwste van het nieuwste – net als de iPhone 11. Ultra-snelle Wifi 6, gigabit LTE voor ultra-snelle 4G, Bluetooth 5.0 en ondersteuning voor zogeheten Express Cards (die worden in sommige landen al voor het OV ingezet). Ten slotte is de gebruikte schermtechniek hetzelfde. Bij beide apparaten krijg je een LCD-scherm met een contrast van 1400:1 en dezelfde schermhelderheid van 625 nits . Uiteraard is het scherm van de iPhone 11 dan wel bijna randloos en hij heeft een hogere resolutie.


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Zoals je ziet zijn er dus best veel overeenkomsten tussen de SE en 11. Maar er zijn ook verschillen – zelfs op plekken waar je die misschien niet had verwacht.

iPhone SE kleuren

Minder cameralenzen, geen nachtmodus, geen slofies

Dat de iPhone SE minder cameralenzen heeft dan de iPhone 11 en iPhone 11 Pro, ziet iedereen. Ten opzichte van de 11 mis je de ultragroothoeklens, ten opzichte van de 11 Pro daarnaast nog de telelens voor zoom-opnames. Wat minder duidelijk is dat de iPhone SE een leuke camerafunctie van de 11 mist. Je kunt namelijk geen foto’s in de nachtmodus maken. Hierbij bootst de camera-software een opname met lange sluitertijd na en zorgt voor supergoede opnames onder slechte lichtomstandigheden. Ook de selfie-camera van de iPhone SE is slechter dan bij de iPhone 11. De SE heeft geen TrueDepth-camera, dus moeten we het doen met dezelfde FaceTime HD-frontcamera die we al kennen van de iPhone 8. Geen 4K-opnames van je gezicht en slofies (slow-motion video’s van je smoel) dus. Ook animoji’s en memoji’s maken is niet mogelijk.

Geen Face ID, geen Ultra Wideband-chip

Het ligt misschien voor de hand, maar door de ontbrekende TrueDepth-camera kun je de iPhone SE niet via de gezichtsherkenning Face ID ontgrendelen. Hiervoor gebruik je de oude vertrouwde Touch ID-vingerafdruksensor. Het klinkt als een achteruitgang, maar volgens ons hebben beide manieren van ontgrendelen voor- en nadelen. We vinden Touch ID op de SE niet eens een groot minpunt. Zo kunnen we die telefoon in ieder geval makkelijk ontgrendelen terwijl die plat op ons bureau ligt.

iPhone 11 review

Nog een verschil betreft de draadloze mogelijkheden van de iPhone SE. Eerder zeiden we dat de SE het nieuwste van het nieuwste heeft. Dat klopt ook, maar één chipje heeft Apple weggelaten. De Ultra Wideband-chip uit de 11 en 11 Pro zit niet in de iPhone SE. Hiermee moet het mogelijk zijn om andere draadloze apparaten in de buurt op centimeter-niveau op te sporen. Op dit moment gebruikt Apple die chip alleen voor preciezere aanwijzingen waar AirDrop-apparaten in de buurt zijn (al heeft dat bij ons nog nooit echt goed gewerkt). Vooralsnog vinden we dit dus geen groot gemis, maar misschien komt daar verandering in als Apple de AirTags lanceert. Deze maken naar verluidt gebruik van dezelfde techniek.

iPhone SE of iPhone 11: de kleine dingetjes

Ten slotte zijn er nog een hoop kleine verschillen tussen de iPhones, maar die zijn volgens ons niet heel belangrijk. Voor de volledigheid willen we ze hier nog even vermelden.

Wat de waterdichtheid betreft, verschilt de iPhone SE een klein beetje van zijn duurdere broers. De iPhone 11 Pro mag een half uurtje op vier meter diepte in het water liggen, de iPhone 11 op twee meter en de iPhone SE op één meter. Bij het geluid heeft Apple het erover dat de SE alleen ‘stereo playback’ ondersteunt, de 11 en 11 Pro hebben nog ruimtelijkere ‘spatial audio playback’. Hier komt mogelijk ook de ontbrekende ‘Audio zoom’ voor video’s vandaan. Die heeft de SE niet, in tegenstelling tot de duurdere iPhones. Belangrijk is nog dat de SE door zijn kleinere afmetingen ook een kleinere accu heeft. De batterijtijd is dan volgens Apple ook iets korter dan bij de 11 en 11 Pro (13 uur in plaats van 17 of 18 uur). Hierbij gaat het echter om video’s kijken. Hoe erg het verschil in alledaags gebruik is, zal pas later duidelijk worden.

Welke moet je kiezen?

Rest er dus nog maar een vraag: kies je voor de iPhone SE of iPhone 11? Wat ons betreft is de iPhone SE een erg goede deal – op papier dan, we hebben hem nog niet in het echt. De prijs is uitstekend voor wat je krijgt, en de functies die je ten opzichte van de 11 mist zijn wel te overzien. Alleen de nachtmodus voor foto’s is een echt gemis, de rest vinden we geen groot probleem. Zat je al een tijdje op de nieuwe SE te wachten? Dan is nu het grote moment gekomen. Als je het ons vraagt, is er geen goede reden om de iPhone SE niet te kopen.

Maar voor welke optie je ook gaat; een iPhone blijft een investering, dus een hoesje is onmisbaar. We laten hem tenslotte allemaal wel eens vallen. En schade, dat wil niemand. Maak daarom bijvoorbeeld kennis met het iPhone 11 hoesje van Gustaav. Het bijzondere is dat hij zowel dun als beschermend is, terwijl vaak wordt gedacht dat die twee niet samengaan. En hij ziet er ook nog eens mooi uit.

Prijzen vergelijken

Hieronder zie je de beste deals voor de iPhone 11 en en de iPhone SE van dit moment. Zoals je ziet, is de iPhone SE een heel stuk goedkoper.