Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

4 geniale tips voor snellere en veiligere wifi

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
free wifi


Lees verder na de advertentie

Om de wifi bij jouw thuis te verbeteren, hoef je vaak geen ingewikkelde instellingen aan te passen of nieuwe hardware te kopen. Met een paar simpele trucjes maak je je wifi al sneller en veiliger. Hieronder hebben we vier op een rij gezet.

Pas de volgorde van je favoriete wifi-netwerken aan

Maakt je Mac altijd verbinding met het verkeerde wifi-netwerk? Het is mogelijk om je voorkeursnetwerk via een lijst aan te passen. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Netwerk’, kies links voor ‘Wifi’ en open daarna ‘Geavanceerd’. Op het tabblad ‘Wifi’ kun je de netwerken gewoon in de gewenste volgorde slepen – het bovenste netwerk is het belangrijkste. Daarnaast kun je hier de automatische verbinding met bepaalde wifi-netwerken uitschakelen. Haal daarvoor het vinkje weg in de kolom ‘Verbind automatisch’.

Wifi-volgorde

Geef je iPhone internet van de Mac … en andersom

Wanneer je op pad bent met je MacBook en internet nodig hebt, dan gebruik je de functie ‘Persoonlijke hotspot’. Klik op het wifi-icoontje rechtsboven op je Mac, en selecteer daar je iPhone. Meteen ga je via het mobiele netwerk van je telefoon online – je iPhone werkt in dit geval als router. Maar wist je dat dit ook andersom kan? Zit je bijvoorbeeld in een hotelkamer zonder wifi, met alleen een ethernet-aansluiting aan de muur? Via een trucje geef je iPhone internet, via je Mac. Ga op de Mac naar ‘Systeemvoorkeuren>Delen’, activeer links ‘Materiaalcaching’ en zet daar ook een vinkje bij ‘Internetverbinding’. Sluit je je iPhone nu met een Lightning-kabel aan op de Mac, geeft die zijn internetverbinding door.


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Internetdeling

Zo ben je veilig op een openbare hotspot

We krijgen vaak de vraag of het wel veilig is om op een openbare hotspot te surfen. Nou, er zijn uitzonderingen, maar over het algemeen geldt dat een publieke wifi altijd minder veilig is dan je persoonlijke. Openbare wifi-netwerken zonder wachtwoordbeveiliging kun je beter helemaal mijden, netwerken met een wachtwoord zijn iets beter. De beste manier om je op een openbare wifi te beschermen, is om een VPN te gebruiken. Er zijn een heleboel diensten die een VPN voor een maandelijks bedrag aanbieden (bijvoorbeeld Tunnelbear). Installeren van zo’n VPN is een kwestie van een dienst kiezen en de betreffende app op de iPhone downloaden en starten.

Tunnelbear

Gebruik een gastnetwerk

Eerder hebben we al uitgelegd hoe je gemakkelijk je wifi-wachtwoord met vrienden en familie deelt. Een betere manier is echter om een gastnetwerk aan te maken. Vrijwel alle routers, ook die van providers, bieden zo’n optie op de webinterface. De KPN Experia Box bereik je die bijvoorbeeld in de browser via http://192.168.2.254, een Fritzbox heeft het adres http://fritz.box. Voor de AirPort-routers van Apple gebruik je het ‘AirPort-configuratieprogramma’. Zoek bij de instellingen naar de optie om het gastnetwerk in te schakelen en geef het een duidelijke naam en wachtwoord.