Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Meta Quest 3 review: spatial computing voor minder

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Meta Quest 3 review

Haal je voor € 549 een goed alternatief voor de Apple Vision Pro in huis? Je leest het in onze Meta Quest 3 review!

Lees verder na de advertentie

Meta Quest 3 review

De Apple­­ Vision­­­ Pro ligt sinds een paar weken in de Amerikaanse winkels, en Apple’s eerste headset is een ware revolutie. Maar de bril heeft één nadeel: de prijs. Want wie in Apple’s realiteit wil duiken, moet daar minstens 3499 dollar voor neerleggen. Daar krijg je hypermoderne techniek voor terug, maar voor de meeste mensen is dit echt een brug te ver.

Gelukkig is er voor hen de Meta Quest 3. Net als de Apple Vision Pro is deze gericht op virtual- én augmented reality en heeft hij een geïntegreerde chip die alles aanstuurt. Maar in tegenstelling tot Apple’s headset kost de Quest 3 slechts 549 euro. Kan het voor zo veel minder dan de Vision Pro echt wat zijn? Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: zie hieronder.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Lange aanloop

Eerst even terug in de tijd, naar 2016. Oculus, toen net een dochterbedrijf van Facebook,­­­ brengt de Oculus Rift uit. Deze bril legt de basis voor het moderne virtual reality, met sensoren­­­ om bij te houden hoe de gebruiker zich door de ruimte beweegt, Touch-controllers waarmee je virtuele objecten kunt ‘aanraken’, en een geïntegreerde koptelefoon om de ervaring compleet te maken. Maar er kleven twee grote nadelen aan de bril: je dient hem tijdens gebruik aan een krachtige pc te hangen, en je moet externe sensoren ophangen die de bewegingen van de bril bijhouden.

Apple AR-headset

Slechts drie jaar later worden deze nadelen al aangepakt met de Oculus Quest. Die heeft voor het eerst een chip die alle beelden zelf berekent (dus een pc is niet meer nodig), en door camera’s aan de buitenzijde van de bril zijn de externe sensoren niet meer vereist. In 2020 kwam al de opvolger, de Oculus Quest 2, met een verbeterde­­­ processor én een lagere instapprijs. Deze bril werd een gigantisch succes: inmiddels zijn er meer dan 20 miljoen verkocht.

Van 2 naar 3

Sinds 2020 is er veel veranderd. Facebook werd Meta, en Oculus werd opgeslokt in Meta Reality Labs. Dus nu is er de Meta Quest 3. Hoewel de naam de suggestie wekt dat dit de opvolger is van de Quest 2,­­­ is het eigenlijk een luxemodel.­­­ De Quest 2 blijft namelijk te koop voor 299 euro.

Dat de Quest 3 bijna twee keer duurder is dan zijn voorganger, heeft veel redenen. Ten eerste heeft de bril een geavanceerder camerasysteem. Waar de Quest 2 een paar wazige monochrome camera’s heeft, is de Quest 3 uitgerust met scherpe­­­ kleurencamera’s. Hierdoor kun je je omgeving­­ door de bril heen zien, net als bij de Vision Pro. Een andere verbetering die de Quest 3 leent van de Vision Pro zijn de pannenkoeklenzen, die minder vertekening en lichtstrepen geven dan de oude fresnellenzen, en scherp zijn van rand tot rand. En dan is er nog de nieuwe XR2 Gen 2-chip, die op grafisch vlak een stuk capabeler is dan de oude XR2-chip en dus software kan draaien met hogere resoluties en meer details.

Plastic fantastic

Pak je de Quest 3 op, dan merk je al hoe compact­­­ hij is. Doordat de afstand tussen de lenzen en de displays kleiner is, is de headset veel dunner dan de Quest 2. De rest voelt echter bekend: een witte plastic behuizing, een hoofdband van elastiek, en speakers die in de hoofdband zijn gebouwd. Echt luxe oogt het niet, maar deze materiaalkeuzes besparen wel gewicht én kosten. Ook de hand­controllers zijn iets compacter geworden, en hebben nu geen losse ring met sensoren meer.

Bij het opzetten van de bril verdwijnt het gevoel van herkenning. Het gewicht zit een stuk dichter bij je hoofd dan bij de Quest 2, waardoor de bril minder snel afzakt. Bovendien is de hoofdband iets aangepast, wat de druk beter verdeelt over je hoofd. Ook het gezichtskussen is verbeterd, en is nu van stof in plaats van schuim. Alle verbeteringen­­­­ maken de Quest 3 een stuk comfortabeler­­­ dan de Quest 2, al krijg je na een uurtje nog steeds een ‘VR-gezicht’ met striemen.

Heerlijk, helder

Met een druk op de knop springt de Quest 3 aan, en na het Meta-logo komt de boel tot leven. Direct­­­ valt op hoe helder de pannenkoeklenzen zijn ten opzichte van de fresnellenzen. Tekst is beter leesbaar, de randen vertekenen niet, en ook als je de headset niet perfect op je neus hebt, blijft het beeld scherp. Dit maakt een wereld van verschil, want je hoeft zo bijna nooit meer je bril te verstellen – dit was bij de Quest 2 wel anders. Ook bieden de lenzen een grotere kijkhoek, die de hele ervaring wat immersiever maakt. De dekking is echter nog niet van ooghoek tot ooghoek, en het scherm is nog niet scherp genoeg dat we er een hele dag op zouden willen werken – bij de Vision Pro is dit wél het geval.

Meta Quest 3 lenzen

Meta maakt direct duidelijk dat de Quest nieuwe kleurencamera’s heeft, want het hoofdmenu­­­ wordt nu standaard in je omgeving­­­ geplaatst. Je ziet dus door de bril heen, met een virtueel menu voor je neus. En dat is indrukwekkend.­­­ Met name als je kamer goed belicht is, is het camerabeeld scherp en duidelijk. Zelfs het aflezen van een iPhone lukt door de bril heen. Is je kamer wat donkerder, dan komt er wat ruis in beeld. Maar nog steeds is je omgeving duidelijk genoeg om met de bril op je neus door je huis heen te wandelen, en dat voelt onwerkelijk.

Supersnel

Dan: de snellere XR2 Gen2-chip. Apps moeten eerst geoptimaliseerd worden om de extra power te gebruiken. Een vroeg voorbeeld is Red Matter 2, een spel waarin je fictieve Sovjet-ruimtebasissen verkent. Op de Quest 2 was dit spel al waanzinnig, maar op de Quest 3 is er veel meer detail te zien in objecten en omgevingen, en zijn er voor het eerst dynamische schaduwen. Bij virtual reality maakt dit het verschil tussen het spelen van een spel en het gevoel hebben dat je ergens anders bent.

Overigens, Red Matter 2 is dan wel een trendsetter, maar de verwachting is dat veel oudere Quest-software ook snel geoptimaliseerd wordt voor de Quest 3. Al werkt ook alle oude (niet bijgewerkte) software nog prima op de nieuwe headset – en dat is een forse catalogus met fantastische games en handige apps. We zijn benieuwd hoe de App Store op de Apple Vision Pro zich gaat vullen, maar de jarenlange voorsprong van de Quest op dit vlak zal niet zomaar in te halen zijn.

Meta Quest 3 review: conclusie

De Meta Quest 3 is op veel belangrijke fronten verbeterd­­­ ten opzichte van de Quest 2, en dient voor het eerst als VR- én AR-bril. Het resultaat is een indrukwekkend totaalpakket. Zoek je een goedkoper alternatief voor de Apple Vision Pro, compleet met een mooie bibliotheek aan software? Haal dan zeker een Quest 3 in huis – maar dan wel als extraatje, en niet als computervervanger.

Pluspunten

  • Knalscherpe lenzen.
  • Kleurencamera’s laten je door de bril heen kijken.
  • Dunner en comfortabeler dan de Quest 2.
  • Snelle chip.

Minpunten

  • Laat nog steeds striemen achter op je gezicht.
  • Nog niet geschikt als vervanger voor je computer zoals de Apple Vision Pro.