Terug naar iPhone 15 Pro Max
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

iPhone 15 Pro Max

Door Koen van Ekeren27 februari 2023 09:248 min. leestijd

Apple werkt volop aan de beste en grootste iPhone van 2023: de iPhone 15 Pro Max. Wat weten we al over Apple’s toptoestel? Op deze pagina lees je alles over de iPhone 15 Pro Max!

iPhone 15 Pro Max

iPhone 15 Pro Max: de beste iPhone van 2023

De iPhone 15 Pro Max is nog niet uit, maar dankzij betrouwbare geruchten weten al veel over de vernieuwingen. Net als bij zijn voorganger (de iPhone 14 Pro Max) krijgt het vlaggenschip een oled-scherm van 6,7 inch. Daarmee is hij groter dan zijn Pro-broer, die een schermdiagonaal van 6,1 inch heeft.

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

De iPhone 13 nu tot €393 voordeel!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Interessant is dat de iPhone 15 Pro Max waarschijnlijk over een geweldige zoomlens beschikt. Een speciaal periscoop-systeem maakt dit mogelijk. Ook krijgt het toptoestel van 2023 een usb-c-aansluiting. Benieuwd naar de andere iPhone 15 Pro Max vernieuwingen? Lees snel verder!

iPhone 15 Pro Max in het kort

 • Oled-scherm van 6,7 inch
 • Beschikt over een geweldige zoomlens
 • Eerste iPhone met usb-c
 • Voorzien van een A17-chip
 • Aankondiging en release in september 2023

Vier iPhone 15-modellen

Net als in de voorgaande jaren brengt Apple naar alle waarschijnlijkheid vier nieuwe iPhones uit. Wil je de beste en de grootste iPhone, dan kies je voor de iPhone 15 Pro Max. Dit zijn de toestellen die Apple waarschijnlijk lanceert:

De verschillen tussen de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zijn klein. De Max-versie heeft een groter scherm, en omdat er een grotere batterij in past is de accuduur ook beter. Verder zijn de Pro-toestellen waarschijnlijk identiek aan elkaar, al zijn er wel geruchten geweest dat Apple alleen de Pro Max-versie een periscooplens geeft.

iPhone 15 Pro Max camera

iPhone 15 Ultra design

De iPhone 15 Pro Max (en misschien ook de kleinere iPhone 15 Pro) krijgt voor het eerst een periscooplens. Zo krijgt het zoombereik van de iPhone een flinke boost. Volgens geruchten krijgt de iPhone-camera 5x of zelfs 10x optische zoom. De huidige iPhone 14 Pro (Max) komt niet verder dan 3x zoom.

Reken bij de iPhone 15 camera niet op een duikboot-achtige constructie met een lange buis die je aan de achterkant van de iPhone 15 uitschuift. Het zoombereik wordt vergroot door op een slimme manier gebruik te maken van spiegels. Zo kan Apple meer lenselementen in de iPhone stoppen, zonder dat de camera dikker wordt.

Een gerucht van Nikkei beweert dat Sony de leverancier is van de hoofdcamera van de iPhone 15, waarbij Apple kiest voor Sony’s nieuwe ‘state-of-the-art’-sensor. De beeldsensor verdubbelt het verzadigingssingnaal in iedere pixel, waardoor er meer licht kan worden opgevangen om onder- en overbelichting te verminderen. Zo kun je zelfs bij sterk tegenlicht iemands gezicht goed fotograferen.

iPhone 15 dikker

De bovenstaande afbeelding (gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen) laat zien dat de camerabult aan de achterkant aanzienlijk dikker is dan voorheen. Links zie je de iPhone 11 Pro, in het midden de iPhone 14 Pro en rechts de iPhone 15 Pro. Het is een aanwijzing dat het camerasysteem – letterlijk en figuurlijk – een dikke upgrade krijgt. Waarschijnlijk zal Apple het systeem upgraden met nieuwe sensoren of lenzen. De opstelling van de lenzen blijft hetzelfde. Er is een vierkante cameramodule met een groothoek-, ultragroothoek- en telelens.

Geruchten over iPhone 15 Pro Max ontwerp

Bij de iPhone 14 Pro (Max) gaf Apple de iPhone een opvallende verandering: het Dynamic Island. Het is een slimme manier van Apple om in de uitsparing die voor onder meer de selfiecamera wordt vrijgehouden, allerlei content weer te geven – afhankelijk van wat je doet. De iPhone 15 Pro Max heeft deze uitsparing ook.

iPhone 15 met usb-c

De behuizing van het vlaggenschip gaat er waarschijnlijk anders uitzien. Volgens Apple-leaker ShrimpApplePro krijgen de iPhone 15 Pro-modellen dunnere randen en gebogen zijkanten. Het scherm blijft plat, maar de behuizing eromheen buigt af. Volgens een bron die de leaker sprak lijkt dit op het design van de Apple Watch Series 7 en Series 8.

Wat ook verandert aan het iPhone 15 ontwerp, is dat de iPhone 15 Pro-modellen geen knoppen meer heeft. Volgens de betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo vervangt Apple ze voor zogeheten solid state-knoppen. Dit zijn knoppen die niet fysiek bewegen, maar met behulp van een trilmotortje de illusie geven dat je iets indrukt. Het werkt vergelijkbaar met de thuisknop die te vinden is in bijvoorbeeld de iPhone SE 2022. Het voordeel is dat de iPhone minder bewegende onderdelen heeft, wat zorgt voor een duurzamere iPhone. Ook zou het toestel nog waterbestendiger worden.

Een ander gerucht is dat de randen van titanium zijn. Een voordeel is dat het materiaal een relatief hoge hardheid heeft, waardoor de iPhone beter bestand is tegen krassen. De Apple Watch Ultra heeft ook een behuizing van titanium. Bovendien zijn de randen om het scherm naar verluidt een stuk smaller, zoals je op de afbeelding hieronder ziet. De afbeelding is gebaseerd op gelekte CAD-tekeningen van de iPhone 15 Pro.

iPhone 15 randen

iPhone 15 Pro Max kleuren

De iPhone 14 Pro Max verschijnt dit jaar waarschijnlijk opnieuw in enkele klassieke kleuren die we al kennen van eerdere iPhones. Denk aan zwart, zilver en goud. Nieuw bij de iPhone 15 kleuren is waarschijnlijk donkerrood, tegen bordeauxrood aan.

iPhone 15 Pro

iPhone 15: verwachte specificaties

Uiteraard wordt de iPhone 15 Pro Max aangedreven door een nieuwere, krachtigere chip. Dit jaar moet dat de A17 Bionic zijn. Naar verwachting is het de eerste processor die wordt gemaakt met het 3nm-productieproces. Dit vergroot de prestaties en de energie-efficiëntie van de chips. Chipfabrikant TSMC voorspelt een verbetering van 35% in efficiëntie, dus dat is goed nieuws voor de batterijduur van de iPhone 15 Pro Max.

De iPhone 15 krijgt mogelijk ook Wifi 6E. Zo heeft de iPhone toegang tot de nieuwe 6GHz-band, die werkt naast de bestaande 2,4 GHz- en 5GHz-banden. Het maakt internetten stabieler, zeker als je veel slimme apparaten in huis hebt. Je hebt er wel een router met Wifi 6E-ondersteuning voor nodig. Eerder voegde Apple de wifistandaard toe aan de 11-inch en 12,9-inch iPad Pro, 14-inch en 16-inch MacBook Pro en de Mac mini.

Eerste iPhone met usb-c

De iPhone 15-modellen zijn de eerste die beschikt over een usb-c-poort. Dat is een grote verandering voor de iPhone, die je al jaren oplaadt met een Lightning-kabel. Met usb-c heb je straks aan één kabel genoeg om je MacBook, iPad en iPhone van stroom te voorzien. Wel zo makkelijk. Ook zorgt usb-c mogelijk voor snellere oplaadsnelheden.

Een ander voordeel – vooral welkom voor creatieve professionals – is dat de Pro-modellen dankzij usb-c hogere bekabelde overdrachtssnelheden ondersteunen: tot 20 Gbps. Daarmee zet je grote foto-en videobestanden razendsnel over. Met Lightning was dat nog 480 Mbps. De goedkopere iPhone 15 en iPhone 15 Plus hebben een ander soort usb-c (2.0), waarmee gegevensoverdracht beperkt blijft tot 480 Mbps.

Ook het formaat is gelekt

Het iPhone 15 Pro Max formaat is al gelekt middels CAD-tekeningen. Hij wordt iets kleiner en dikker. Het scheelt maar een fractie, maar doordat de randen wat mind recht zijn, zorgt het ervoor dat je wat betere grip hebt op de iPhone. Dit zijn de verwachte maten van de nieuwe Pro Max, vergeleken met het model van vorig jaar:

iPhone 14 Pro MaxiPhone 15 Pro MaxVerschil
Hoogte160,7 mm159,86 mm-0,84 mm
Breedte77,6 mm76,73 mm-0,87 mm
Dikte7,85 mm8,25 mm+0,4 mm
Camera-diepte4,18 mm3,59 mm-0,59 mm
Dikte inclusief camera12,03 mm11,84 mm-0,19 mm

Prijs iPhone 15 Pro Max

De iPhone 14-serie was in Nederland flink duurder dan de generatie ervoor. Dit had onder meer te maken met de sterke koers van de dollar, want in de Verenigde Staten bleven de iPhone-prijzen gelijk. Over de prijzen is nog niets bekend, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat Apple de prijzen voor het tweede jaar op rij verhoogt.

Mocht de iPhone 15 Pro Max evenveel kosten als zijn voorganger, dan zijn dit de prijzen:

 • iPhone 15 Pro Max (128 GB): 1479 euro
 • iPhone 15 Pro Max (256 GB): 1606 euro
 • iPhone 15 Pro Max (512 GB): 1866 euro
 • iPhone 15 Pro Max (1 TB): 2126 euro

iPhone 15 Pro Max release

Apple houdt graag vast aan tradities, en daarom weten we nu al dat de iPhone 15 Pro Max waarschijnlijk in de tweede week van september wordt aangekondigd, op een maandag of dinsdag. Dit jaar is dat op 11 of 12 september. Om dat de eerste datum gevoelig ligt, denken we dat het nieuwste paradepaardje op 12 september uit de doeken wordt gedaan.

De vrijdag erna – 15 september – kun je de iPhone 15 Pro Max waarschijnlijk pre-orderen. Een week later heb je hem dan in huis en ligt het toestel in de winkels.

Dit is de verwachte iPhone 15 release date:

 • iPhone 15 Pro Max aankondiging: dinsdag 12 september 2023
 • iPhone 15 Pro Max pre-order: vrijdag 15 september 2023
 • iPhone 15 Pro Max release: vrijdag 22 september 2023

Blijf op de hoogte

In de komende maanden horen we ongetwijfeld meer over de vernieuwingen van de iPhone 15 Pro Max. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 15 Plus
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden