Terug naar Apple Watch Series 9
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Hardware

Apple Watch Series 9

Door Ward Edema27 september 2023 15:105 min. leestijd

Apple heeft de Apple Watch Series 9 aangekondigd! Wat is er nieuw? Hoeveel kost hij? En wanneer was de Apple Watch Series 9 release? Ontdek hier alles over dit slimme horloge.

Apple Watch Series 9

Apple Watch Series 9 in het kort

 • Aankondiging op 12 september 2023, release op 22 september
 • Zelfde formaat en design als de Series 8
 • Verkrijgbaar in zwart, zilver, rood, wit en de nieuwe kleuroptie roze
 • Apple S9-chip
 • Eerste écht nieuwe chip sinds de Apple Watch Series 6 uit 2020
 • Tot 30% sneller CPU
 • Accuduur van ongeveer 18 uur
 • Beschikbaar met FineWoven-bandjes, gemaakt van gerecycled materiaal
 • Prijs: vanaf € 449

Bekend design

Met de Apple Watch Series 9 maakt het oude design van Apple’s slimme horloge een comeback. Zo heeft hij nog steeds dunne schermranden en een groot scherm. De helderheid van dat scherm gaat nu tot wel 2000 nits, en kun je verlagen tot 1 nit. Verder is hij beschikbaar in de formaten 41 mm en 45 mm, en zijn er varianten van aluminium en roestvrij staal.

Apple Watch Series 9 kleur

Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 9 kleuren zijn wat anders dan we gewend zijn. De aluminium Watch heeft er namelijk een lief kleurtje bij gekregen: roze! Verder is hij weer beschikbaar in Middernacht (zwart), Sterrenlicht (wit), Zilver en Product(RED). De roestvrij stalen Watch heeft de kleuren Zilver, Goud en Grafiet.

S9-chip

Apple Watch Series 9

Het hoogtepunt van de Apple Watch Series 9 is de S9-chip. Deze heeft een CPU dat maar liefst 30% sneller is dan de vorige chip, de S8. En eigenlijk is het ook sneller dan die van de processors daarvoor. De chip van de Apple Watch heeft namelijk al zo goed als dezelfde specificaties sinds de S6. De S9 is hierdoor eigenlijk de eerste échte nieuwe chip sinds 2020.

Met de S9 gaat de Watch er dus flink op vooruit qua prestaties en mogelijkheden. Zo kan hij watchOS 10 gemakkelijk aan: animaties en nieuwe functies kunnen ermee goed uit de voeten. Bovendien heeft de S9 een 4-core Neural Engine, waardoor de chip twee keer zo snel is in machine learning dan zijn voorganger.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Batterij

Helaas, de Series 9 heeft geen langere batterijduur gekregen. Laad je de smartwatch één keer op, dan houdt hij het maar liefst 18 uur vol, net als de Apple Watch Series 8. Geen vooruitgang dus, maar 18 uur blijft wel de langste accuduur voor een ‘reguliere’ Watch ooit.

U2-chip

De Series 9 heeft niet alleen een nieuwe S9-chip, maar ook een nieuwe U2-chip. Daarmee wordt Zoek mijn naar een hoger niveau getild. Zo kun je nu ‘Nauwkeurig zoeken’: de Watch leidt je nu rechtstreeks naar apparaten die je zoekt, zoals je iPhone of AirPods. De Watch vertelt je precies in welke richting je dit toestel vindt en welke afstand je nog moet afleggen. Feedback helpt je vervolgens dit toestel te vinden.

Tik Dubbel

Tik Dubbel

De Apple Watch Series 9 introduceert ook ‘Tik Dubbel’. Dit is een handgebaar waarvoor je maar één hand nodig hebt: tik je duim en wijsvinger twee keer tegen elkaar aan, met de kant waar je ook de Watch draagt. De functie komt vooral van pas wanneer je andere hand vol is, bijvoorbeeld met een iPhone of de riem van je hond.

Welke actie je met Tik Dubbel uitvoert, ligt aan de app die je gebruikt. Je bedient er namelijk de hoofdknop van de betreffende app mee: gebruik je Apple Music en doe je het Tik Dubbel-gebaar, dan wordt de muziek ermee gepauzeerd. Ook kun je er telefoongesprekken mee antwoorden of beëindigen. De functie is vanaf oktober beschikbaar, met een latere software-update van watchOS 10.

Siri

Zelfs Siri heeft wat nieuwe trucjes geleerd. Stel je Apple’s stemassistent nu een vraag, dan zoekt ze soms rechtstreeks via de Watch naar een antwoord. In dat geval behandelt ze je vraag ook sneller. Overigens, door de Neural Engine is Siri’s dicteerfunctie ook nauwkeuriger geworden, maar liefst 25%.

Siri weet nu ook meer van je gezondheid. Vraag maar hoeveel je vannacht hebt geslapen of hoe hoog je bloedsuikerspiegel is (mits je hier een sensor hebt). Siri duikt vervolgens even in de Gezondheid-app en geeft je meteen antwoord. Helaas werkt het voorlopig nog niet in het Nederlands, alleen het Engels en Mandarijn.

HomePod

Heb je een HomePod in je boekenkast staan? Dan heeft de Apple Watch Series 9 nog meer trucjes achter de hand. Ga er maar eens maximaal vier meter vandaan staan: als je audio op de speaker afspeelt, kun je dat nu bedienen met je Watch. Speel je nog niets af? Kijk dan eens naar de Slimme stapel – hier geeft de Series 9 wat mediasuggesties voor je HomePod.

FineWoven bandje

Apple Watch FineWoven

Last but not least: er zijn wat nieuwe bandjes! Ze heten ‘FineWoven’, zijn gemaakt van gerecycled afvalmateriaal en voelen aan als suède. Verder hebben ze een magnetische sluiting en een moderne gesp. De leren bandjes zijn met pensioen, in het kader van duurzaamheid.

Wil je het bandje los bestellen? Ook dat kan. Bijvoorbeeld als je een Apple Watch Series 8 of ouder hebt en je alleen een nieuw bandje wilt. Of als je meerdere bandjes voor je Series 9 wilt kopen.

Apple Watch Series 9: prijzen en release

De voorverkoop van de Apple Watch Series 9 begon op de dag van de aankondiging, op dinsdag 12 september. Precies tien dagen later – op vrijdag 22 september – was de Apple Watch Series 9 release en sindsdien ligt hij in de winkels. 

De Apple Watch Series 9 prijzen zijn als volgt:

 • Apple Watch Series 9 (aluminium) 41mm: € 449
  • Met 4G: € 569
 • Apple Watch Series 9 (aluminium) 45 mm: € 479
  • Met 4G: € 599
 • Apple Watch Series 9 (roestvrij staal) 41 mm: € 799
 • Apple Watch Series 9 (roestvrij staal) 45 mm: € 849

Wil je de Apple Watch Series 9 kopen? Dat kan in de (online) Apple Store. Maar ook bij veel bekende webwinkels, waaronder Bol.com, MediaMarkt, Belsimpel en Coolblue.

Wil je graag op de hoogte worden gebracht van de laatste ontwikkelingen rondom de Apple Watch Series 9? En van ander Apple-nieuws? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

De iPhone 15 Pro Max nu zonder aansluitkosten t.w.v. €25

Maximaal voordeel als je thuis al internet van Odido hebt

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Volgend dossier
iPhone 16
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
 • Handige Apple-tips
 • Altijd up-to-date
 • Leuke acties
Aanmelden