Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Watch Series 9: een tikkeltje vernieuwend

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch Series 9

De Apple Watch Series 9 is meer van hetzelfde. Maar stiekem is het een prima smartwatch, met enkele fijne verbeteringen. Zo is er een nieuw gebaar om de Apple Watch ‘hands-free’ te bedienen. Tijd om over te stappen? Lees het in deze Apple Watch Series 9 review.

Lees verder na de advertentie

Niemand heeft in de gaten dat ik sinds een maand of wat Apple’s allernieuwste horloge draag. De Apple Watch Series 9 lijkt dan ook sprekend op de Series 8 en net zo goed op de Series 7. Hij is er wederom in dezelfde maten; 41 en 45 millimeter. Stiekem had ik gehoopt op een zelf in te stellen Actieknop, zoals op de Apple Watch Ultra en de iPhone 15 Pro. Maar nee: het enige waarmee de Series 9 zich visueel onderscheidt van zijn voorgangers, is de roze kleuroptie waar vast niet iedereen van gecharmeerd is. Al zijn er stiekem nog wat dingen onder de motorkap.

Eindelijk een nieuwe chip

‘Dingen onder de motorkap’ laat zich het best samenvatten tot: de gloednieuwe S9-SiP (System in Package). De specificaties van de S6, S7 en S8 waren allemaal identiek, maar met de S9-chip is er dan eindelijk iets nieuws, snellers en krachtigers. Dit geeft het gevoel dat alles op deze Watch nét wat soepeler werkt. Je zoeft razendsnel door je Slimme stapel met widgets, start zonder vertraging een timer en Siri springt sneller dan ooit voor je in de houding. Bovendien kun je door deze chip je Apple Watch bedienen met een compleet nieuw gebaar: ‘Tik dubbel’.

Tik dubbel

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Dubbeltik

Tik dubbel betekent dat je de duim en wijsvinger aan de kant waar je je Watch draagt, tegen elkaar tikt. Daarmee zet je dan een actie in gang, zonder het scherm van je horloge te beroeren. Speel of pauzeer muziek, beantwoord of beëindig een telefoontje, stop een timer …

Tik dubbel is beschikbaar sinds de update naar watchOS 10.1 eind oktober. Inmiddels hebben we de functie enkele dagen kunnen uitproberen. In sommige situaties vind ik het echt een uitkomst. Zo heb ik op deze manier al een berichtje beantwoord tijdens het uitlaten van de hond, en tik ik regelmatig door de lijst met widgets op mijn wijzerplaat.

Maar op sommige plekken werkt het nog net niet zoals verwacht. Waarom kan ik bijvoorbeeld wel door de widgets scrollen, maar nog niet door de dashboardjes in een app als Activiteit? De Stopwatch reageert dan weer wel, maar omdat er een beetje vertraging in zit, zou ik op deze manier geen nauwkeurige zaken timen.

Zoek je iPhone

De S9 SiP is verder uitgerust met een Ultra ­Wideband-chip van de tweede generatie. Daarmee wordt het gemakkelijker om je iPhone 15 terug te vinden – die heeft precies dezelfde chip. Visuele en auditieve signalen, in combinatie met haptische feedback, helpen je bij het terugvinden van je apparaat. Op het scherm zie je hoe ver je nog van de iPhone 15 verwijderd bent en in welke richting je moet zoeken. Voor oudere iPhones is de informatie helaas wat beperkter, maar dan komt misschien een andere vernieuwing van de Apple Watch Series 9 van pas: het scherm is maar liefst twee keer helderder dan dat van zijn voorganger. Dat merk je als je je Watch gebruikt als zaklamp (of buiten in fel zonlicht).

Verder zijn alle functies die de afgelopen jaren nieuw geïntroduceerd zijn van de partij: de Series 9 helpt bij het bellen van 112 als je hard valt of een auto-ongeluk hebt (crashdetectie), kan hartfilmpjes maken en meet je temperatuur en het zuurstofgehalte in je bloed. Opnieuw dus de ultieme wearable om gezond, verbonden en in beweging te blijven. Maar heb je een nog vrij recente Watch, dan merkt niemand dat je een nieuwe draagt. En zelf vergeet je het eigenlijk ook.

Apple Watch Series 9 review: conclusie

Prima Apple Watch, maar pas interessant als het je eerste Watch is. Of als je een Series 5 of ouder hebt: alle nieuwe functies van de laatste jaren bij elkaar (inclusief het grotere scherm), beginnen dan toch echt wel impact te maken. De functie Tik dubbel is een interessante toevoeging, maar geen reden op zich om de overstap te maken.

Apple Watch Series 9 kopen

De Apple Watch Series 9 heeft een startprijs van € 449. Dan heb je het model van 41mm groot in aluminium, zonder de optie voor mobiele data. Wil je de Apple Watch Series 9 kopen? Dat kan in de (online) Apple Store. Maar ook bij veel bekende webwinkels, waaronder Bol.comMediaMarktBelsimpel en Coolblue.

Pluspunten

  • Handsfree bediening
  • Voelt sneller
  • Roze!

Minpunten

  • Minimale vernieuwingen