Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Apple Developer Academy: hier leren toekomstige ontwikkelaars het belang van toegankelijkheid

Auteur: Piet-Jan Lentjes
2 reacties
iOS developer academy

In Napels is er een ware onderwijsherleving aan de gang. In een grote open ruimte zijn studenten druk bezig in groepjes, terwijl de leraar als een soort gids door de ruimte manoeuvreert, altijd klaar om te helpen. De dagen van klassikaal lesgeven lijken hier achter ons te liggen. Aan de muur zie je prints van apps die door de studenten zijn gemaakt en we signaleren buitengewoon veel MacBooks: we zijn te gast bij Apple’s Developer Academy.

Sinds 2016 worden op de Università degli Studi di Napoli studenten uit Italië (en de rest van de wereld) klaargestoomd tot echte app-ontwikkelaars voor iOS. Een kans die jongeren maar wat graag aanpakken. We bezoeken deze universiteit onder begeleiding van Sarah Herrlinger van Apple.

Sarah is de Senior Director Global Accessibility Policy & Initiatives bij het bedrijf uit Cupertino en is onder andere verantwoordelijk voor de toegankelijkheidsfuncties van Apple-apparaten. Apple zet zich in om zijn producten voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom worden de producten van het bedrijf ontworpen met het oog op toegankelijkheid, ongeacht of je slechtziend, slechthorend, motorisch beperkt of dyslectisch bent.

Toegankelijkheidsproof maken

Toegankelijkheid staat bij Apple hoog in het vaandel, en dat is wat Herrlinger bij de studenten van de universiteit nog eens extra onder de aandacht wil brengen. De studenten gaan aan de slag om hun eigen apps (waar ze al een aantal weken mee bezig waren) toegankelijkheidsproof te maken.

Voor sommige apps is dat zo gepiept: studenten kunnen al met een paar aanpassingen hun app beter maken voor mensen met een beperking. Bij andere apps is het wat lastiger. Soms zitten de knoppen in hun app op een lastige plek; dat pas je niet zomaar aan. Maar dankzij een aantal handige hulpmiddelen in de ontwikkelomgeving van Apple wordt ook bij deze apps al snel vooruitgang geboekt.

De Accessibility Inspector in Xcode (een programma waarmee je apps kunt maken voor Apple-apparaten zoals iPhones en MacBooks) geeft zelfs automatisch aan waar mogelijke problemen kunnen ontstaan. Sommige studenten vertellen dat ze er nooit eerder aan gedacht hebben om met toegankelijkheidopties rekening te houden, en dat ze daar voortaan tijdens de ontwikkeling al aandacht aan gaan geven.

Toegankelijkheid wordt vaak vergeten

Toegankelijkheidsfuncties iOS 17

Het punt dat Apple in Napels wil maken is dat toegankelijkheidopties vaak worden vergeten, maar dat ze eigenlijk ontzettend belangrijk zijn: het is van belang dat iedereen met Apple moet kunnen werken. In Nederland alleen al zijn er 2 miljoen mensen met een beperking. Voor deze mensen helpt het al als er één persoon bij een project (of bedrijf) over deze toegankelijkheidsopties nadenkt. Daarna volgt de rest vaak vanzelf.

Apple voegt jaarlijks nieuwe toegankelijkheidsopties toe aan de iPhone, iPad en Mac. Zo maken de AirPods met Live Luisteren het gemakkelijker om gesprekken te volgen in een drukke omgeving. Met Personal Voice in iOS 17 kunnen mensen die het risico lopen om hun stem te verliezen (bijvoorbeeld ALS-patiënten), een kopie van hun stem maken.