Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
achtergrond

Zo maakt Apple zijn producten toegankelijk voor iedereen

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties

Apple doet veel om de producten voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom ontwerpt het bedrijf zijn producten zo dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, of je nu slechtziend, slechthorend, motorisch beperkt of dyslectisch bent.

In de afgelopen jaren voegde Apple tal van toegankelijkheidsfuncties toe. Dit zijn de bekendste.

  • VoiceOver. De functie VoiceOver is een schermlezer. Het stelt mensen met een visuele beperking in staat om hun apparaten te gebruiken door teksten en elementen op het scherm voor te lezen. VoiceOver werkt op alle Apple-apparaten, zoals de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch en Apple TV. Met VoiceOver kun je onder andere bellen, berichten versturen, internetten, muziek luisteren, films kijken en boeken lezen.
  • Live Luisteren. Een andere toegankelijkheidsfunctie die Apple biedt, is Live Luisteren. Dit is een functie waarmee je je iPhone of iPad kunt gebruiken als een microfoon die het geluid versterkt en naar je AirPods of een gehoorapparaat stuurt. Zo kun je beter horen wat er om je heen gebeurt, bijvoorbeeld in een drukke ruimte of op afstand.
  • Schakelbediening. Voor mensen met een motorische beperking is er Schakelbediening. Hiermee bedien je een Apple-apparaat zoals de iPhone met aangepaste schakelaars, zoals toetsenborden, joysticks of een simpel geluid. Zo kun je bijvoorbeeld typen, scrollen, tikken en vegen zonder je handen te gebruiken.
  • AssistiveTouch. AssistiveTouch is een functie die handig is voor mensen die moeite hebben met het indrukken van fysieke knoppen, of die nauwkeurigheid missen bij het gebruik van het touchscreen. Zij kunnen met AssistiveTouch hun eigen touchbeweging instellen, of een bluetooth-muis gebruiken om met een cursor op het scherm te navigeren.

Dit zijn nog maar een paar voorbeelden van de toegankelijkheidsfuncties van Apple. Er zijn er nog veel meer, zoals Vergrootglas en Deurdetectie, zoomen, Geluidsherkenning, Achtergrondgeluiden, Stembediening, Oogtracking, Schakelbediening en meer. En in de toekomst komt er ongetwijfeld nóg meer bij: studenten aan de Apple Developer Academy in Napels krijgen van meet af aan instructies om hun apps toegankelijk te maken.

Nieuw in iOS 17

In iedere grote iPhone-update komen er weer toegankelijkheidsfuncties bij, zo ook in iOS 17. Voor mensen die moeite hebben met praten is er Live Speech. Dit is een feature waarbij je kunt typen wat je wilt zeggen, waarna het hardop wordt uitgesproken.

Met Personal Voice wordt met behulp van machine learning een stem gemaakt die op jouw stem lijkt. Hiervoor neem je gedurende 15 minuten verschillende teksten op de iPhone op. Deze stem wordt geïntegreerd in Live Speech, waarbij je bij het telefoneren en videobellen teksten typt die door de stem worden uitgesproken. De functie is bedoeld voor mensen die het risico lopen om hun stem te verliezen, bijvoorbeeld vanwege een spierziekte.