Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AI: alles over artificiële intelligentie op je Mac en iPhone

Auteur: Ward Edema
0 reacties
AI functies werk

AI maakt tegenwoordig een belangrijk deel uit van je Apple-apparaten en het web. Welke AI’s zitten ingebouwd in je Mac, iPad en iPhone? En welke AI-tools zijn absoluut onmisbaar? Wij zetten het op een rij.

Wat is AI?

De meeste mensen denken bij de term ‘AI’ direct aan een superslimme assistent (zei er iemand Jarvis?) of zelfs een volledige robot. Maar er valt veel meer onder AI, zoals de slimme chatbot ChatGPT, of zelfs ingebouwde functies van je iPhone, iPad en Mac.

In feite is AI tegenwoordig vooral een verzamelterm voor alles wat met machine learning te maken heeft. Dit is een fenomeen waarbij iets niet traditioneel geprogrammeerd wordt, maar waarbij je een computer als het ware leert om iets te doen. Denk aan ChatGPT: dit is een taalmodel dat gevoed is met miljoenen teksten over oneindig veel onderwerpen. Hierdoor kan hij zowel de inhoud als de schrijfstijl van deze teksten perfect nadoen. Wilde je dit op de oude manier gaan programmeren, dan was dat nagenoeg onmogelijk geweest.

AI en Apple

Hoewel Apple nooit de term ‘AI’ bij naam noemt, zit er wel degelijk veel AI-techniek ingebouwd in de Mac, iPad en iPhone. Dit zijn de belangrijkste voorbeelden:

  • Foto’s
    In Foto’s worden gezichten herkend, automatisch diashows gemaakt, en kun je met één tik een foto verbeteren. Dit gebeurt allemaal aan de hand van AI.
  • Siri-suggesties
    Siri-suggesties plaatst een dynamisch kadertje van acht apps op je thuisscherm, dat wordt ingevuld door AI. Merkt je iPhone bijvoorbeeld dat je ’s avonds op je bank vaak de Netflix-app opent, dan schotelt hij die app op het juiste moment en op de juiste plek voor.
  • Livetekst
    Met Livetekst is het mogelijk om tekst uit foto’s en screenshots te selecteren en kopiëren. Ook dit is een echte AI-functie – maar hij gaat nog veel verder dan dat. Door livetekst kun je namelijk ook zoeken in je fotobibliotheek naar woorden die je ooit hebt gefotografeerd.

De 3 beste AI-tools

Op het web heb je een haast oneindige collectie AI-tools die je werk uit handen nemen. Je ziet daardoor al snel door de bomen het bos niet meer. Hieronder vind je de beste tools op een rij, met relevante artikelen van iCreate om je op weg te helpen.

ChatGPT stem

1. ChatGPT

Wie het woord chatbot hoort, denkt waarschijnlijk eerder aan een virtuele gesprekspartner dan aan een hulpje voor het herschrijven van teksten. Toch vervult ChatGPT beide rollen. Met de juiste opdrachten kan ChatGPT bijna alles als het op tekst aankomt: herschrijven, verkorten, vertalen, versimpelen en meer. En uiteraard kan hij ook zijn eigen teksten schrijven voor als de inspiratie ontbreekt. Hoe je van ChatGPT de ultieme schrijftool maakt? Dat lees je in onze andere artikelen:

Midjourney afbeeldingen maken

2. Midjourney

De beste AI om afbeeldingen mee te genereren is Midjourney. Deze is inmiddels zo overtuigend, dat je de plaatjes bijna niet meer kunt onderscheiden van echte foto’s. Zo maak je in een handomdraai een foto voor je website, blog, social media of presentatie. In onze workshop leggen we uit hoe je ermee werkt:

Bing AI

3. Bing

Bing? Dat is toch die rare zoekmachine van Microsoft die niemand gebruikt? Dat klopt, maar het is tegenwoordig ook een superslimme AI die gebaseerd is op GPT – het taalmodel achter ChatGPT. Niet alleen produceert hij goede teksten, maar hij heeft ook toegang tot het internet. Hierdoor kan hij ook bij recente informatie.

Andere handige tools

Er zijn nog veel meer kleine tools die een stuk minder veelzijdig zijn dan de bovenstaande programma’s, maar die je daardoor wel voor heel specifieke doelen kunt gebruiken. Een overzicht:

ftr_ai_147

Homestyling

Hoe tevreden je ook bent met de inrichting van je huis, er komt een moment waarop je toe bent aan iets nieuws. Een nieuw meubelstuk hier, nieuwe gordijnen daar, een likje verf op de muur … Maar wat zou nou eigenlijk goed staan? Met Homestyling.ai – een AI van Hollandse makelij – kom je daar snel genoeg achter. Het werkt erg gemakkelijk: maak een account, upload een foto van de kamer die je onder handen wilt nemen, en geef aan wat voor stijl je mooi vindt. De AI doet vervolgens de rest, en genereert meerdere plaatjes van hoe je je kamer zou kunnen inrichten. Wel zijn de meubels, kleedjes, gordijnen en meer volledig fictioneel: het is dus aan jou om opinternet of de woonboulevard spullen uit te zoeken die op de dingen in je inspiratieplaatje lijken. De eerste vijftig plaatjes kosten niks – en dat is meestal al genoeg voor heel wat goede ideeën.

ftr_ai_147

Explain Like I’m Five

Door het internet hebben we toegang tot zowat alle informatie die je maar kunt bedenken, maar dat wil niet zeggen dat die informatie voor iedereen begrijpelijk is.Natuurlijk, je kunt op Wikipedia een artikel lezen over de relativiteitstheorie, maar ongetwijfeld kom je dan taalgebruik en termen tegen waar je moeite mee gaat hebben. Gelukkig is er nu Explain Like I’m Five, een AI die precies doet wat de naam zegt: iets uitleggen zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Voer in wat je wilt weten,zoals ‘Hoe werkt de relativiteitstheorie’ en geef aan hoe slim je je op dat moment voelt. Druk daarna op ‘Run’ en binnen de kortste keren heb je een begrijpelijke uitleg.Iedere dag krijg je een paar gratis prompts: wil je er meer, dan ben je maximaal $ 7 per maand kwijt.

ftr_ai_147

Fliki

Fliki is een perfect voorbeeld van hoe alle ontwikkelingen in de wereld van AI samen kunnen komen. Met deze webapp draai je aan de hand van geschreven tekst een compleet filmpje voor sociale media in elkaar, met bijzonder weinig moeite. Ideaal dus voor als je een blog of eigen website hebt, waarvan je de inhoud wilt delen op andere kanalen. Het werkt als volgt: stel Fliki in op een Nederlandse stem naar keuze (Vlaams accent optioneel), en plak je tekst in meerdere delen. Er worden dan automatisch filmbeelden bij gezocht die passen bij je tekst, en alles wordt uitgesproken én ondertiteld door de AI. Zo ga je dus van een droge tekst naar een compleet filmpje, zonder dat je ook maar iets hoeft te weten over videobewerking. Per maand mag je vijf minuten aan video gratis in elkaar draaien: wie meer wil, moet $ 6 per maand betalen.

ftr_ai_147

DeepL

Vertaalmachines op het web zijn niks nieuws – die hadden we twee decennia geleden ook al. En de meeste opties, zoals Google Vertalen, zijn voor ons gevoel ook niet veel beter geworden in al die jaren. Nog steeds komen er vaak kromme vertalingen uit, waardoor je het eigenlijk niet voor professionele doeleinden kunt gebruiken. Met DeepL, een vertaalmachine die gebruikmaakt van de nieuwste machine learning-technieken, heb je dit probleem niet. Over het algemeen zijn de vertalingen bij deze machine foutloos, en dat maakt hem een stuk beter inzetbaar voor je werk of studie. Ook leuk: gooi je er een pdf of Word-bestand in, dan wordt deze vertaald terwijl de opmaak behouden blijft. DeepL is in principe gratis: alleen wanneer je heel veel documenten gaat vertalen, of teksten langer dan 5000 karakters, dan kost het je € 8,99 per maand.

ftr_ai_147

Tome

Moet je morgen een presentatie houden, maar heb je nog niks voorbereid? Geen paniek, want Tome helpt je hierbij. Voer in waar je presentatie over moet gaan, en Tome schrijft zijn eigen slides, compleet met door AI gegenereerde plaatjes die passen bij de inhoud. Zo heb je in ongeveer 30 seconden een hele diapresentatie die je zo in kunt zetten. En vind je dat wat te ver gaan, dan kun je hem ook een ‘outline’ laten maken, waarin je je eigen teksten in kunt voeren. Het enige nadeel: Tome werkt op dit moment nog niet in het Nederlands, al heeft dat verder geen effect op de outline-functie. Tome werkt overigens met een credits-systeem: je krijgt er 500 gratis – dat zijn ongeveer 30 presentaties – daarna krijg je extra credits door vrienden en familie voor de dienst uit te nodigen.