Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Lifehack: zo heb je altijd de app die je nodig hebt op je thuisscherm

app-suggesties
Download:
N.v.t.

Dankzij de widgets is het thuisscherm op je iPhone al veel interactiever geworden. Maar wat nou als ook de app-icoontjes ook automatisch gedurende dag zouden veranderen, al naargelang welke apps je op dat moment nodig hebt? En dat kan, sinds de app-suggesties in iOS 15.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Interactieve apps op het thuisscherm

Valt je iets op aan de app-icoontjes op het thuisscherm in de afbeelding hierboven? Het lijken gewone apps te zijn, maar niets is minder waar. Ze veranderen namelijk continu gedurende de dag. ’s Ochtends staat er de app van nu.nl voor je dagelijkse dosis nieuws, ’s middags Instagram voor wat amusement tijdens de lunchpauze en ’s avonds Netflix voor een gerelaxte avond op de bank. Wil je ook gebruikmaken van deze kunstmatige app-intelligentie op je iPhone? In deze tip laten we je zien hoe dit voor elkaar krijgt.

Siri-suggesties

Doen de interactieve app-icoontjes bij jou een belletje rinkelen? Dat kan, want iOS biedt al veel langer de mogelijkheid om suggesties voor apps te geven die je op dit moment nodig heeft. Dat noemt Apple Siri-suggesties, en de functie vierde zijn introductie in iOS 9 – op het zoekscherm. Met de widgets in iOS 14 was het mogelijk om deze suggesties al op je thuisscherm te plaatsen, maar nu met iOS 15 worden het échte app-icoontjes. Ze staan dus niet meer in een grijs kader met tekst eronder, maar zijn bijna niet meer te onderscheiden van gewone app-icoontjes. De enige hint is de app-naam onder het icoontje, want die is half-transparant in plaats van wit.

Voeg de app-suggesties-widget toe

De widget voor Siri’s app-suggesties heb je zo toegevoegd – het werkt niet anders dan bij de overige widgets.

  1. Houd je vinger even op een lege plek op je thuisscherm tot de apps beginnen te wiebelen.
  2. Tik op het plusje dat bovenin verschijnt.
  3. Zoek bij widgets naar ‘Siri’ en selecteer ‘Siri-suggesties’.
  4. De eerste widget die verschijnt is al ‘App-suggesties’. Tik onderin op ‘Voeg widget toe’.
  5. Plaats hem op je thuisscherm en bevestig met ‘Gereed’.

Zodra je klaar bent met wijzigen, verandert het uiterlijk van de widget in doodgewone app-icoontjes. Deze kun je alleen niet verplaatsen.

Compleet interactief

De widget voor app-suggesties geeft overigens wel coole mogelijkheden. Want het is mogelijk om je thuisscherm uitsluitend met suggesties te vullen. Verwijder álle app-icoontjes van je thuisscherm (zodat ze alleen in de appbibliotheek staan), en voeg vervolgens een aantal app-suggestie-widgets toe. iOS is slim genoeg om geen dubbele apps te tonen.

Als iOS je gebruikspatroon heel goed geanalyseerd heeft, verschijnen dus alleen nog maar apps die je op het moment dat je je telefoon oppakt nodig hebt. En staat er een app tussen die je niet nodig hebt? Dan tik je er even wat langer op en kies je voor ‘Stel [app-naam] niet voor’.