Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Creëer je perfecte startpagina in Safari

Hoe ziet jouw ideale startpagina eruit? Met Apple's eigen browser Safari zet je die zo in elkaar! Zo werkt dat op je Mac.
Safari startscherm
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Startpagina in Safari

Wil je de nieuwste versie van Apple’s eigen apps gebruiken, dan heb je daarvoor altijd ook de nieuwste versie van het besturingssysteem nodig. Maar Safari is vaak juist de uitzondering op die regel. Apple’s browser kreeg in macOS Catalina namelijk al een grote update, dus ruim vóór de officiële release van macOS Big Sur.

Deze nieuwe versie biedt onder meer sterk verbeterde privacy-functies, maar het belangrijkst is wellicht de nieuwe startpagina. Deze kun je voortaan helemaal aan je eigen wensen aanpassen. Wat je er allemaal mee kunt, laten we je in deze workshop zien. We bepalen zelf welke items er op de startpagina te zien zijn en gebruiken een wallpaper als achtergrond voor de startpagina.

Lees hier stap voor stap hoe het werkt

Safari startscherm
1

Naar de voorkeuren

Als je naar macOS Big Sur hebt geüpdatet, of gewoon naar Safari 14 in macOS Catalina, dan heb je nieuwe opties in de Voorkeuren. Ga daar naar het tabblad Algemeen en kies bij ‘Open nieuwe vensters met’ de eerste optie: ‘Startpagina’.

Safari startscherm
2

Nieuwe tabbladen

Doe hetzelfde voor de optie ‘Open nieuwe tabbladen met’. De reden dat er twee keer ‘Startpagina’ staat, is overigens gewoon een vertaalfoutje van Apple. Voor de nieuwe startpagina heb je de eerste optie nodig.

Safari startscherm
3

Aanpassen

Wanneer je nu een nieuw venster opent, krijg je je favorieten te zien. Als het er echt te veel zijn, heb je rechtsboven de optie ‘Toon minder’. Klik erop om de favorieten te beperken tot maximaal twee regels.

Safari startscherm
4

Instellingen

Rechtsonder zie je een kleine knop voor de instellingen van de startpagina. Klik erop en er wordt een menu geopend. Hier kun je de verschillende onderdelen selecteren die je graag op je startpagina wilt zien.

Safari startscherm
5

Een achtergrond

Je kunt je startpagina verder aanpassen door een achtergrond toe te voegen. Vink de optie aan in het menu met instellingen en helemaal onderaan verschijnt een kleine browser met afbeeldingen.

Safari startscherm
6

Ingebouwde afbeeldingen

Scrol door de afbeeldingen om alle achtergronden te bekijken die Apple voor je heeft klaargezet. Zit er niks van je gading bij? Klik op het vakje met het plusje helemaal links in de lijst.

Safari startscherm
7

Standaardopties

Standaard wordt de map met de bureaubladachtergronden van macOS geopend. Misschien zit hier al iets tussen dat je goed vindt passen als achtergrond voor je persoonlijke Safari startpagina.

Safari startscherm
8

Eigen foto’s

Uiteraard kun je ook naar andere afbeelding op je schijf browsen, maar praktischer is de optie ‘Foto’s’ in de navigatiekolom. Hiermee open je namelijk je complete Foto’s-bibliotheek en kun je dus een eigen foto kiezen.

Safari startscherm
9

En browsen maar!

Nu heb je je ultieme startpagina gecreëerd. Vanuit hier ga je altijd naar je favoriete pagina’s, je opgeslagen artikelen in de leeslijst of het privacy-rapport van Safari. En dankzij de achtergrond ook met een persoonlijk tintje.