Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Met deze trucjes kun je sneller internetten in Safari

Is je browser te langzaam? Of wil je er meer uit halen? Door deze instellingen van Safari aan te passen, laden webpagina's nog sneller.
Safari sneller
Icon voor Safari
Safari
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Sneller internet met Safari

Na verloop van tijd kan Safari langzamer worden en minder efficiënt werken. Caches hopen zich op, extensies vragen steeds meer van je CPU en websites worden groter en complexer. Gelukkig zij er allerlei manieren om Safari op de Mac sneller te maken. Die leggen we hier graag uit.

1 Updaten

Safari sneller

Het helpt als macOS (en daarmee ook de ingebouwde app Safari) up-to-date is. Open daarom ‘Systeeminstellingen’ en klik links op ‘Software-­update beschikbaar’ om de nieuwste software voor je Mac te installeren.

2 Reader weergave

Safari sneller

Advertenties, navigatiemenu’s en andere elementen: ze leiden af en vertragen je browser. De Reader-weergave filtert ze er echter uit. Selecteer in de instellingen van Safari de tab ‘Websites’, klik op ‘Reader’ en zet de onderste optie op ‘Aan’.

3 Geen reclames

Safari sneller

Door Materiaalblokkeringen aan te zetten, zie je minder opdringerige advertenties. Selecteer bij ‘Websites’ links de optie ‘Materiaalblokkeringen’. Klap de onderste optie uit en selecteer ‘Aan’.

4 Speel niets automatisch af

Safari sneller

Automatisch afspelende video’s kunnen hinderlijk zijn, en het vertraagt de laadtijd. Selecteer links in het paneel ‘Automatisch afspelen’ en kies onderin voor ‘Speel nooit automatisch af’.

5 Blokkeer pop-ups

Safari sneller

Spendeer je kostbare tijd niet aan het wegklikken van pop-ups: ze zijn zelden nuttig. Selecteer linksonder ‘Pop-upvensters’. Stel de onderste optie in op ‘Blokkeer’ en je komt ze niet meer tegen.

Bij de tips die we in stap 2 tot 5 geven, kun je uitzonderingen instellen. Zo bepaal je bijvoorbeeld dat video’s nooit automatisch afspelen, tenzij je op Twitter bent. Zorg dat je de website hebt geopend in Safari en klap het dropdown-­menu uit om de website uit te sluiten.

6 Vermijd extensies

ws_safari_148

Plug-ins vereisen geheugen en processorkracht: zeker als je er veel van hebt is het snelheidsverschil merkbaar. Klik op de tab ‘Extensies’ en verwijder of deactiveer de plug-ins waarmee je prima zonder kunt.

7 Sluit de tabbladen

ws_safari_148

Denk je tabs later nodig te hebben? Sla ze op via ‘Bladwijzers>Voeg bladwijzers toe voor … tabbladen’ en sluit ze af. Via de map tover je ze snel tevoorschijn, zonder dat je tabs op de achtergrond onnodig veel CPU gebruiken.

8 Extra functies

ws_safari_148

Het menu Ontwikkel bevat geavanceerde functies en is daarom standaard verborgen. Schakel het in via ‘Safari>Instellingen>Geavanceerd’ en zet ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’ aan.

Als je het Ontwikkel-menu hebt geactiveerd, kun je ook afbeeldingen uitschakelen. Zo navigeer je soepel door webpagina’s zonder gehinderd te worden door zware afbeeldingen die de laadsnelheid vertragen. Klik op het Ontwikkel-menu en kies ‘Schakel afbeeldingen uit’.

9 Cache legen

ws_safari_148

Caches zijn er om pagina’s sneller te laden, maar na een tijdje loopt de cache vol, wat de prestaties juist vertraagt. Af en toe wissen dus. Klik in de menubalk op ‘Ontwikkel’ en kies voor ‘Leeg caches’.

Safari-tabbladen bij iPhone

Eén voor één op de iPhone iedere tab afsluiten is niet nodig. Tik rechtsonder langer op de twee overlappende vierkanten en kies voor ‘Sluit alle … tabbladen’. Kleine moeite, grote snelheidswinst.