Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Photomator: zo bewerk je foto’s op je Mac

Photomator Mac
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Pixelmator Photo is inmiddels omgedoopt tot Photomator en sinds kort ook beschikbaar op de Mac. Goedkoop is de app niet, maar hij doet wonderen voor je foto’s. Ga er daarom mee aan de slag, want met deze basisbeginselen kom je al een heel eind.

Photomator Mac

Downloaden in de App Store

Je kunt Photomator in de App Store gratis downloaden op je Mac en uitproberen op drie foto’s. Daarna kun je de app kopen voor € 99,99, of je erop abonneren – vanaf € 5,49 per maand. Heb je iets tofs geschoten en bewerkt? Stuur je foto dan snel in voor de Asus ProArtist Awards.

1 Je fotobibliotheek

Photomator Mac

Je volledige fotobibliotheek op de Mac is geïntegreerd, dus dat voelt meteen vertrouwd. Bij het eerste gebruik moet je de app toestemming geven om bij al je foto’s te mogen. Wijzigingen worden automatisch bewaard in je bieb.

2 Toverstafje

Photomator Mac

Open een foto: de knop ‘ML Super Resolu­tion’­­ is de snelste manier om je foto’s te verbeteren. Dit verhoogt op een slimme manier de resolutie van de foto – alles blijft scherp en gedetailleerd.

Overal in Photomator kom je ‘ML’ tegen: dat staat voor Machine Learning. Klik je op ML, bijvoorbeeld bij ‘White Balance’, dan kiest Photomator op basis van miljoenen andere foto’s wat de juiste instellingen zijn voor deze specifieke foto. Zo knappen je kiekjes snel op.

3 Pleister

Photomator Mac

De Repair-tool is zonder meer geweldig. Hiermee gum je kleine oneffenheden uit je foto, maar ook complete objecten of personen. Met de schuifbalk onderin bepaal je het formaat van je penseel, voor het subtiele of juist grove werk.

4 Bijsnijden

Photomator Mac

Je foto bijsnijden doe je met de Crop-tool. Zo verwijder je ongewenste elementen of verbeter je de compositie. Met ‘ML Crop’ kiest Photomator zelf de beste uitsnede – hij is hiervoor getraind met miljoenen foto’s!

5 Voorinstellingen

ws_photomator_149

Klik op de drie streepjes (‘Color Adjustments’). Onder de foto verschijnt een balk met voorinstellingen: klik erop om direct te zien wat voor effect ze op je foto hebben. Met de schuifbalken rechts zet je het meer naar je hand.

6 Slepen maar!

ws_photomator_149

De witbalans veranderen, het contrast verbeteren, de intensiteit van een specifieke kleur verhogen: je doet het allemaal met de schuifbalken rechts. De beste manier om deze elementen te begrijpen: ermee experimenteren!

7 Specifiek deel van de foto

ws_photomator_149

Photomator herkent in je foto feilloos de lucht, het onderwerp en de achtergrond. En die elementen kun je los van elkaar bewerken. Klik op het plusje achter ‘Image layer’ en selecteer ‘Sky’, ‘Subject’ of ‘Background’.

8 Bewerk dat deel

ws_photomator_149

Het deel dat je nu gekozen hebt, kleurt rood. Maar dat verdwijnt weer zodra je aan de schuifbalken trekt, of als je onderin voor een voorinstelling kiest. Zo kun je heel specifiek een deel van je foto eruit laten knallen.

9 Meer foto’s tegelijk bewerken

ws_photomator_149

Houd Cmd ingedrukt en klik op meerdere foto’s in je fotobieb. Klik boven op ‘Edit [aantal] Photos’ en ‘More Workflows’. Je kunt dan kiezen uit bewerkingen die je op al die foto’s tegelijk loslaat, zodat ze als een reeks aanvoelen.

Exporteren

Ben je zo tevreden met een bewerkte foto dat je het gevoel hebt dat je er misschien een prijs mee kunt winnen?Exporteer en deel hem dan met de jury van de Asus ProArtist Awards. Tot 15 juli heb je tijd om je creaties in de categorieën ‘Fotografie & Grafisch ontwerp’, ‘Film’ en ‘Animatie’ in te sturen. Alles mag, als het maar past bij het motto: ‘Seeing an Incredible Future’. Best breed dus. En je maakt kans op een hoop coole prijzen, waaronder een gloednieuwe ProArt Studiobook 16 OLED. Dus, waar wacht je nog op?