Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Poets een oude foto op

Afbeelding van Poets een oude foto op
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Stappen:
1 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Heb je een oude foto? Dan zul je zien dat hij aan tijd onderhevig is. Veel foto’s van pak hem beet een halve eeuw oud hebben opeens een rode of oranje gloed. Ze lijken wat vager te worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kreukels, vlekken en scheurtjes die de foto in de loop der tijd heeft opgelopen. Gelukkig kun je met Foto’s op de Mac je gehavende foto weer oppoetsen. Het gaat te ver om te spreken van retoucheren – daarvoor heb je Photoshop nodig, en een hoop kennis en tijd. Maar met enkele klikken in Foto’s is het resultaat al dusdanig dat het zomaar wat ontroering teweeg kan brengen.

Het mooist is het als je de foto’s kunt scannen met een flatbedscanner. Maar wij laten je zien hoe je met de ingebouwde scanner van je iPhone de foto’s digitaliseert en omzet naar een bestandstype dat je op de Mac kunt bewerken. Daarna is het een kwestie van importeren Foto’s en die app zijn toverkunsten laten toepassen.

Instructiefoto: Scan een oude foto
1

Scan een oude foto

Open de app Bestanden en tik op ‘Bladeren’ om op de hoofdpagina te komen. Tik op de bol met de drie puntjes en op ‘Scan documenten’. Tik bovenin op de drie bolletjes en op ‘Foto’.

Instructiefoto: Bewaar in Bestanden
2

Bewaar in Bestanden

Breng de foto goed in beeld, druk af en doorloop de stappen om je scan op te slaan in Bestanden. Wij bewaren hem op het Bureaublad, want dan verschijnt het bestand direct op je Mac.

Instructiefoto: Omzetten naar jpg
3

Omzetten naar jpg

Open de documentscan op je Mac met Voorvertoning. Het is nu nog een pdf, maar via ‘Archief>Exporteer’ bewaar je de scan als jpg. Kies hierbij voor de hoogste kwaliteit.

Instructiefoto: Foto's
4

Foto’s

Sleep de scan in Foto’s en open hem met een dubbelklik. Klik rechtsboven op ‘Bewerk’. Zoals je ziet, heeft onze zestig jaar oude foto een rode kleurwaas en een hoop kreukels.

Instructiefoto: Rode waas
5

Rode waas

Klik in de zijbalk rechts op ‘Curven’ en zet het menu op ‘Rood’. Je kunt de lijn in de grafiek daaronder verslepen. Maar doe jezelf een plezier, en klik gewoon op ‘auto’. Da’s al bijna magisch.

Instructiefoto: Witbalans
6

Witbalans

Klap ‘Witbalans’ open en zet het menu op ‘huidtint’. Versleep de slider daaronder: huidskleuren blijven onaangeroerd. Bepaal zelf of je het resultaat mooi vindt – het is ook een kwestie van smaak.

Instructiefoto: Scherper
7

Scherper

De foto is wat wazig. Open ‘Scherper’ en beweeg de sliders om de foto meer definitie te geven. Overdrijf het niet, dan krijg je lelijke rafelrandjes. Zoom in op de foto om het beter te kunnen beoordelen.

Instructiefoto: Kreukels
8

Kreukels

Voor de lelijke kreukels is er het nieuwe retoucheergereedschap. Zet de grootte op zo klein mogelijk en klik op het kwastje. Zoom ver in de op de foto en poets de kreukels weg.

Instructiefoto: Preciezer retoucheren
9

Preciezer retoucheren

Met meer precisie te werk gaan? Option+klik dan eerst om een brongebied aan te wijzen – dit wordt dan gekopieerd. Zijn de kreukels te hevig? Dan raden we je de app Pixelmator Photo op de iPhone en iPad aan.