Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Asus ProArt Studiobook 16 OLED review: heerlijk, helder, oled

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Asus ProArt Studiobook review


Lees verder na de advertentie

We zitten bij de iCreate-redactie zó in onze MacBooks, dat we over het algemeen geen idee hebben van wat er in de wereld van Windows gebeurt. Maar eigenlijk is het niet eens zo gek om eens te bekijken wat de concurrentie op dit moment ervan bakt. Wij vouwen daarom een recente laptop van Asus open, en werpen een blik op de other side. Is het gras daar groener?

Asus ProArt Studiobook 16 OLED

Met de introductie van de 14- en 16-inch MacBook Pro heeft Apple de lat behoorlijk hoog gelegd als het gaat om schermtechniek. Het XDR-display heeft een hoog contrast, prachtige kleuren, een hoge piekhelderheid en ververst met een supersoepele 120 hertz. Zo’n scherm is lastig te evenaren, en toch waagt Asus met de ProArt Studiobook een poging.

Baas boven baas

Zodra het scherm van de ProArt Studiobook aan springt, horen we de engelen zingen. Het beeld is krankzinnig scherp. Zo scherp, dat de resolutie hoger is dan van 4K-televisies – en dat op een 16-inch scherm! Het resultaat is dat alle tekst, ieder icoontje, en elk detail in je foto’s en videos er briljant uitziet. Daar komt bovenop dat de ProArt Studiobook een oled-scherm heeft, dus het contrast is ultiem vergeleken met een normale lcd. En dan zijn we nog niet klaar: het display is in de fabriek gekalibreerd, heeft een vrij hoge maximale helderheid van 400 nits, en haalt het volledige P3-kleurbereik – perfect voor creatievelingen.

Zetten we daar de 16-inch MacBook Pro tegenover, dan is het een boeiende strijd. De MacBook wint op drie punten: hij haalt een hogere helderheid van 500 nits (of zelfs 1000 nits voor hdr-beelden), het scherm reflecteert een stuk minder, en hij heeft een hogere verversingssnelheid van 120 hertz. Daardoor voelen alle bewegingen een stuk soepeler dan met de 60 hertz van de Asus. Qua resolutie en contrast wint de Asus dan weer wel. Met name het contrast is belangrijk: het oled-scherm kan iedere pixel individueel verlichten, terwijl het mini-led scherm van de MacBook slechts hele zones aan of uit kan zetten. Met mini-led krijg je daardoor af en toe dat lichte beelden op een donkere achtergrond een kleine gloed om zich heen hebben – met oled overkomt dit je nooit.

Turbo turbo


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

ProArt Studiobook 16 OLED

Een groot voordeel van een 16-inch laptop is dat hij behoorlijk wat ruimte heeft om zichzelf af te koelen. Ons testmodel heeft dezelfde i9-chip als de eerder geteste Zenbook Pro 14 Duo OLED, en een iets snellere videokaart (RTX 3060). Dat zijn erg krachtige chips, maar daarmee ook erg hete chips. De ventilatoren draaien over het algemeen echter geen overuren. Gaan we langdurig zware testsoftware draaien, dan is hij niet zo muisstil als een 16-inch MacBook Pro – maar over het algemeen is het geluidsniveau niet storend.

Ook met de rest van de hardware zit het wel snor. De bouwkwaliteit is goed, het toetsenbord heeft een nummerblok (Apple, kijk mee), en de Asus heeft voor Apple-begrippen een uitgebreid aanbod aan aansluitingen. Alleen al de aanwezigheid van twee normale usb-poorten verdient een pluim – die missen we echt nog steeds op onze MacBooks. Ook leuk is een speciaal wieltje, de Asus Dial, dat in toepassingen als Photoshop en Premiere Pro bepaalde functies bedient. Denk bijvoorbeeld aan de dikte van je penseel, of het scrollen door een tijdlijn. Het gedrag van het wiel kun je zelf instellen via de software van Asus, en daarmee kun je hem laten werken met zowat alle software die je kunt bedenken.

Zoeken we qua hardware nog naar een punt van kritiek, dan is het op het gebied van design. Laat een A.I. een plaatje van een laptop tekenen, en je komt ongetwijfeld op hetzelfde uit: donkergrijs, hoekig en zonder persoonlijkheid. Nu rijden de meeste Nederlanders en Belgen ook in een saaie grijze auto, dus misschien is het perfect voor onze markt, maar iets meer flair zou welkom zijn.

Pluspunten

  • Scherp en spetterend display
  • Zeer snel
  • Veel aansluitingen
  • Stevig gebouwd

Minpunten

  • 60 hertz
  • Scherm glanst iets te veel
  • Mooi is anders