Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPhone-thuisscherm opruimen en sorteren: dit moet je doen

Apps uitzoeken, widgets stapelen, pagina's sorteren - wil je je iPhone-thuisscherm opruimen? Zo doe je dat nauwkeurig én snel!
iPhone thuisscherm opruimen
Icon voor iOS
iOS
Icon voor iPhone
iPhone
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
8 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

iPhone-thuisscherm opruimen

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
1

Maak een selectie

Waarschijnlijk is je iPhone tot de nok toe gevuld met apps, maar er zitten er vast een hoop tussen die je niet elke dag opent. Zo reiken wij vaak naar een berichtendienst als WhatsApp, maar slechts sporadisch naar apps als Dictafoon of Meten. Ze nemen op je beginscherm dan ook onnodig ruimte in beslag.

Maak daarom een keuze: wil je al je apps op je beginscherm? Of alleen een selectie? Ga je voor laatstgenoemde, dan moet je elk overbodig appje één voor één van het thuisscherm van je iPhone opruimen. Houd daarvoor een icoontje ingedrukt, tik op ‘Verwijder app’ en daarna op ‘Verwijder van beginscherm’: de app staat nu alleen in de appbibliotheek – het scherm helemaal rechts na al je beginschermen.

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
2

Apps verslepen

Wanneer je het beginscherm straks gaat inrichten, wil je sommige apps ongetwijfeld een andere plek geven. Nou weet je vast al hoe dit werkt: je vinger op een icoontje leggen, hem naar een nieuwe plek leiden en loslaten. Net als een widget.

Echter weet niet iedereen dat je meerdere apps tegelijkertijd kunt verplaatsen. Houd daarvoor een van de icoontjes vast, en tik vervolgens met een andere vinger op de overige icoontjes die je wilt verslepen. Je iPhone maakt nu een verzameling onder je vinger. Navigeer vervolgens naar de plek waarnaar je ze wilt verhuizen en laat los: je iPhone verspreidt je geselecteerde apps over de pagina, in de volgorde waarop je ze hebt aangetikt.

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
3

Nieuwe apps

De app-selectie op je beginscherm is voor nu naar wens, maar je zult in de toekomst vast nog meer apps downloaden. Waar wil je die hebben: op de eerste lege plek op je beginscherm, of alleen in de appbibliotheek? Wat het antwoord ook is: stel je iPhone ook even op de hoogte.

Ga naar ‘Instellingen>Beginscherm en appbibliotheek’ en vink je voorkeur aan bij ‘Nieuwe appdownloads’. Houd er rekening mee dat geïnstalleerde apps altijd in de Appbibliotheek belanden. En dat je ze vanuit daar alsnog naar je beginscherm kunt slepen.

Instructiefoto: Zoekbalk
4

Zoekbalk

Sinds iOS 16 hebben iPhones met Face ID een ‘Zoek’-icoontje onderaan in het beginscherm. Tik hierop en je opent Spotlight: een zoekfunctie om naar media, gegevens of andere bestanden te zoeken, zowel lokaal op je iPhone als op het internet. Apps, contacten, foto’s, video’s, muziek – Spotlight vindt alles voor je.

Maar eigenlijk is dat Zoek-icoontje maar overbodig, want Spotlight wordt ook geactiveerd zodra je over het beginscherm naar beneden veegt. Vind jij hem daarom ook maar in de weg staan? Ga naar ‘Instellingen> Beginscherm en appbibliotheek’ en zet ‘Toon op beginscherm’ onder ‘Zoek’ op grijs. Het icoontje is nu nergens te bekennen.

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
5

Pagina’s verbergen

Hoe meer pagina’s je beginscherm heeft, hoe meer je moet vegen om bij je app­bibliotheek te komen. En met een boekwerk aan pagina’s heb je nog steeds niets aan een georganiseerd beginscherm – je moet alsnog op speurtocht voor dat ene appje. Gebruik daarom zo min mogelijk pagina’s.

De rest schakel je snel uit: houd een lege plek op het beginscherm vast en tik daarna op het icoon met de bolletjes onderin. Verwijder nu de vinkjes bij de pagina’s die je niet meer wilt zien en ze worden onzichtbaar. Een pagina verwijderen kan ook: tik daarbij op het minteken en kies ‘Verwijder’. De pagina verdwijnt, inclusief de widgets, maar de bijbehorende apps blijven in de appbibliotheek.

Slimme stapels

Werp een blik op een widget en je ziet direct de belangrijkste informatie van een app. In theorie is dit handig, in de praktijk vullen ze je beginscherm nogal op. Zeker als de widgets groot zijn.

Daarvoor heeft Apple een oplossing bedacht: ‘Slimme stapels’. Hiermee kun je je widgets op elkaar zetten, zodat ze in totaal maar één plek in beslag nemen. Je bepaalt zelf welke widget je wilt zien door in de stapel naar boven of beneden te vegen. Stapelen maar!

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
1

Toevoegen

Leg je vinger op een lege plek in het beginscherm, tot de icoontjes gaan wiebelen. Tik bovenin op de plus, scrol naar beneden en kies ‘Slimme stapel’. Kies een formaat voor de stapel door horizontaal te vegen en tik op ‘Voeg widget toe’.

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
2

Wijzig stapel

Je iPhone zet zelf wat widgets in de stapel, maar dit kun je aanpassen. Houd de stapel vast en kies ‘Wijzig stapel’: met de min verwijder je een widget, met de plus linksboven voeg je er een toe in het formaat van de stapel.

ftr_voorjaarsschoonmaak_155
3

Welke bovenop?

Verander de volgorde door de widgets te slepen. Zet eventueel ook ‘Slim draaien’ aan: de Slimme stapel schat welke widget je op een punt van de dag wilt zien en zet die dan bovenop. Met ‘Widgetsuggesties’ komen er mogelijk meer widgets bij.