Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Sorteer iPhone-apps in mapjes op je thuisscherm

Wist je dat je apps op het thuisscherm van je iPhone kunt verdelen in mapjes? Daarmee richt je als het ware een eigen appbibliotheek in!
iPhone apps mapjes
Icon voor Apps
Apps
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
3 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

iPhone-apps in mapjes

iCreate-redacteur Ward: Al sinds iOS 4 ziet mijn thuisscherm er nagenoeg hetzelfde uit. Iets met ‘never change a winning team’. In die update werden namelijk mappen geïntroduceerd, en hoewel je er toen nog maar 12 apps in kwijt kon, zijn dat er inmiddels 135. Genoeg dus om je uitgebreide app­collectie (in mijn geval 220 apps) netjes in te ordenen.

Mijn ­tactiek: plaats de apps die je vaak gebruikt op je eerste scherm, en zet de rest in mapjes op het tweede scherm. Daarmee richt je dus in feite je eigen appbibliotheek in, met mapjes die niet lukraak door Siri in elkaar worden geflanst. Wel zo fijn voor de controlfreak in je.

Aan de slag

iPhone apps mapjes
1

Mapvrij

Op het eerste scherm zijn mapjes verbannen. Hier staan apps die ik vaak gebruik – en toevallig zijn dat eigenlijk alleen maar Apple-apps. Al heeft dat ook deels te maken met dat appicoontjes van derden vaak lelijker zijn dan de nacht.

Om ook het weer in de gaten te houden, staat de Weer-widget er ook bij. Evenals een Foto’s-widget om de boel een beetje op te vrolijken.

2

De rest

Op het tweede scherm staan al mijn mapjes. Dat zijn er maar acht, zodat het niet een al te grote mapmania wordt. En zodat er nog wat ruimte overblijft voor widgets.

Als apps tussen wal en schip vallen, eindigen ze doorgaans onder ‘Tools’ – die map heeft dan ook al tien pagina’s. Je zou natuurlijk voor iedere niche categorie een eigen mapje kunnen maken, maar dan wordt het geheel wel iets minder overzichtelijk.

3

Ergonomische widgets

Omdat er op dit scherm maar acht mapjes staan, zouden ze helemaal bovenaan het scherm terechtkomen als je het scherm verder leeg laat. En dat is natuurlijk niet bepaald handig als je je iPhone met één hand gebruikt – mijn duim doet al pijn als ik eraan denk.

Daarom staan er twee grote widgets op deze pagina die de mapjes naar de onderkant van het scherm duwen. Daar kun je er het gemakkelijkst bij, zonder uitgebreide vingergymnastiek. Een van die widgets is een zogenaamde slimme stapel, die automatisch wisselt tussen de Conditie-widget en de Slaap-widget, afhankelijk van het moment van de dag.

Mapjes en Haptic Touch

Mapjes zijn ook erg handig om de warboel aan notificaties op je iPhone beter te beheren. Heb je een map met daarin al je sociale media-apps bijvoorbeeld, en heb je notificaties gekregen van die apps? Dan krijg je toegang tot een nieuw trucje.

Houd het mapje even ingedrukt, totdat er een klein contextmenu verschijnt. Laat vervolgens los, want anders gaat je thuisscherm spontaan de twist doen. Je ziet nu in een oogopslag welke apps in je mapje nieuwe notificaties hebben, en met een tik ga je ernaartoe.