Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Plaats een fotoalbum in een widget op je iPhone, iPad of Mac

Sinds iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma kun je een fotoalbum aan een widget koppelen en die op je thuisscherm of bureaublad zetten. Eerst leggen we uit hoe dit werkt voor de iPhone en iPad, daarna voor de Mac.
fotoalbum widgets
Icon voor Foto's
Foto's
Icon voor iPad
iPad
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
6 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Fotoalbum als widget voor iPhone of iPad

ftr_fotos_widget_153
1

Widget

Eerst halen we de widget voor de dag. Leg je vinger op het thuisscherm, tik op de plus bovenin en scrol naar ‘Foto’s’. Kies nu een van de ‘Album’-widgets uit door naar links of rechts te vegen. Rond af met ‘Voeg widget toe’.

ftr_fotos_widget_153
2

Album

De Album-widget die je hebt gekozen is eerst nog grijs, want je moet het fotoalbum van 2023 er nog aan koppelen. Houd de widget ingedrukt,­­­ tik op ‘Wijzig widget>Favorieten’ en kies het betreffende fotoalbum uit.

ftr_fotos_widget_153
3

Slepen

De widget is gevuld met je fotoalbum, maar misschien staat hij op een onhandige plek. Verplaats ‘m dan even: leg je vinger weer op het scherm (tot de icoontjes gaan wiebelen) en versleep de widget. Zodra hij op de gewenste plek staat, laat je los.

Fotoalbum als widget voor Mac

ftr_fotos_widget_153
1

Widget

Ook voor de Mac geldt: eerst de widget zoeken. Ctrl-klik op je bureaublad en kies ‘Wijzig widgets’. Ga nu naar de categorie ‘Foto’s’, en klik op je favoriete Album-widget – het formaat kies je zelf. De widget wordt nu toegevoegd.

ftr_fotos_widget_153
2

Album

Deze widget moet je ook zelf vullen, net als op de iPhone en iPad. Ctrl-klik op de widget, kies ‘Wijzig ‘Foto’s’>Favorieten’ en klik je fotoalbum van 2023 aan. De widget verplaatsen werkt door erop te klikken en hem te verslepen.

ftr_fotos_widget_153
3

Meldingencentrum

Wil je geen widget op het bureaublad, maar in het Meldingencentrum? Klik rechtsboven op het icoontje met de twee schakelaars en klik onder­­­ in het Meldingencentrum op ‘Wijzig widgets’. Kies nu je widget uit en herhaal stap 2.

Fotoalbum

Misschien heb je nog geen fotoalbum, dus die moet je dan zelf in elkaar zetten. Begin als volgt: open op je iPhone of iPad de app Foto’s, ga naar ‘Bibliotheek>Selecteer’ en vink alle afbeeldingen aan die je in het album wilt zetten. Ga vervolgens naar het ronde icoontje met de drie puntjes, kies ‘Zet in album>Nieuw album’ en bedenk een passende naam. Sla je album op met ‘Bewaar’.

Op je Mac ga je iets anders te werk: selecteer je gewenste foto’s met de Command-toets, Ctrl-klik op je selectie en kies ‘Voeg toe aan>Nieuw album’. Bedenk nu weer een leuke naam. Heb je iCloud-foto’s geactiveerd,­­­ dan hoef je het album maar één keer te maken: je vindt je nieuwe fotoalbum meteen op al je Apple-apparaten.