Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Leer je iCloud te beheren met deze gids

iCloud kreeg er de afgelopen jaren steeds meer functies bij. Met deze ultieme iCloud-gids leer je je opslag volledig te beheren.
iCloud opslag beheren
Icon voor iCloud
iCloud
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
40 minuten
Stappen:
33 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

iCloud

iCloud: voor de één een reddende engel, voor de ander een mysterie. Val je onder de tweede categorie, dan is het tijd om hier verandering in te brengen. Helemaal als je constant allerlei data van je iPhone verwijdert om extra opslag vrij te maken. Daarom leer je in deze uitgebreide rondleiding door Apple’s dienst hoe je de iCloud-opslag efficiënt kunt beheren

Wat hoort bij iCloud?

iCloud werkt zo stilletjes op de achtergrond dat je soms niet doorhebt wat er allemaal bij hoort. We geven je een overzicht.

1

Foto’s

Standaard worden alle foto’s en video’s die je op je iPhone en iPad opslaat in je iCloud bewaard. Dat noemt Apple iCloud-foto’s. Dankzij deze functie weet je zeker dat al je vakantiefoto’s veilig zijn, zelfs als je iPhone kapotgaat. Bovendien is dit handig voor eigenaren van een iPhone met beperkte opslag – zo kun je namelijk een hoop ruimte vrijmaken en je iCloud-opslag beheren. Door je kiekjes in iCloud op te slaan, hoef je ze immers niet meer dubbel op je apparaat te hebben.

2

iCloud drive

Hiermee kun je bestanden synchroniseren tussen al je apparaten, net zoals met Dropbox of Google Drive. Je komt bij de bestanden via Finder op de Mac of de Bestanden-app van iOS of iPadOS. Vrijwel elk type bestand kun je zo uploaden en synchroniseren. Daarnaast heb je de optie om de map Bureaublad en Documenten van je Mac op alle apparaten gelijk te houden – je kunt er dan dus ook bij via je iPhone.

3

iCloud mail

Als je een iCloud-account hebt, dan hoort er ook een iCloud-e-mailadres bij. Dat werkt net als elk ander mailadres, met als groot voordeel dat je nergens apart hoeft in te loggen. Ben je ingelogd met je Apple ID, dan heb je al toegang tot je iCloud Mail.

4

Contacten, Agenda’s, Herinneringen en Notities

Het lijkt bijna magisch. Maak een nieuwe contactpersoon op je iPhone, en hij verschijnt ook automatisch op je Mac. Maak op je Mac een agenda-afspraak aan, en hij verschijnt op je iPad. En hetzelfde geldt voor Herinneringen en Notities. Al deze dingen worden gelijk gehouden dankzij iCloud.

5

Safari, Woning, Berichten, siri en meer

Ook gegevens uit andere Apple-apps, zoals Safari, Woning en Siri, worden via iCloud synchroon gehouden op al je apparaten. Zo heb je in Safari op je iPhone dezelfde bladwijzers als in Safari op je Mac, en verschijnt je smart-home apparatuur ook op al je Apple-devices. Daarnaast mogen ook apps van derden gebruikmaken van iCloud. Op die manier heb je ook bij een app die niet door Apple gemaakt wordt, overal dezelfde bestanden en instellingen.

6

Sleutelhanger en Zoek mijn

Sleutelhanger en Zoek mijn zijn de twee veiligheidsdiensten die onder iCloud vallen. Met de eerste maak je krachtige wachtwoorden die meteen bewaard worden in een iCloud-sleutelhanger. Alle apparaten waarop je bent ingelogd met je Apple ID, hebben toegang tot die sleutelhanger. Op die manier gebruik je dus krachtige wachtwoorden, en iCloud zorgt ervoor dat je die niet meer zelf hoeft te onthouden. Met Zoek mijn spoor je al je Apple-producten op waarop je met je iCloud-account bent ingelogd. Sinds kort horen hier ook de AirTags en AirPods bij.

7

Reservekopieën

Ten slotte staan in je iCloud ook de reservekopieën van je iPhone, iPad en Apple Watch. Deze nemen veel ruimte in beslag, maar ze zijn dan ook heel belangrijk en nuttig. Stel nou dat er onverwacht iets met je iPhone gebeurt. Als je een reservekopie hebt, dan kun je al je gegevens in een mum van tijd op een nieuwe iPhone zetten en ben je niets kwijt.

Stel je iCloud in op je Mac …

De meeste opties van iCloud vind je in de Systeemvoorkeuren van macOS. We zetten de belangrijkste zaken op een rij.

iCloud opslag beheren Mac
1

Je iCloud-instellingen

Je opent je iCloud-instellingen op de Mac door naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’ te gaan. Alle apps die met iCloud werken, worden in het hoofdvenster opgesomd. Dat zijn de apps die via iCloud gegevens synchroniseren met je andere Apple-devices. Vink alle apps uit die je niet wilt synchroniseren.

2

Optimaliseer Mac-opslag

Als deze optie is aangevinkt, wordt – mits je voldoende ruimte op je Mac hebt – de hele inhoud van je iCloud Drive op je computer opgeslagen. Zo kun je er gemakkelijk bij. Heb je maar beperkte ruimte op je harde schijf? Laat deze optie dan vooral uit.

3

Je iCloud-opslag beheren

Klik op de knop ‘Beheer’ om je iCloud-opslag te beheren en te bekijken hoe het wordt gebruikt. Van hieruit kun je documenten en gegevens die in iCloud-opslag zijn opgeslagen uit specifieke apps beheren door ze te verwijderen. Met een klik op ‘Koop meer opslag’ of ‘Wijzig opslagabonnement’ schaf je meer opslagruimte aan, mocht dat nodig zijn. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.

4

Toegang tot je Drive

Ga naar ‘Finder>Voorkeuren>Navigatiekolom’ en vink de opties ‘iCloud Drive’ en ‘Gedeeld’ aan. Telkens als je een nieuw Finder-venster opent, kun je nu bestanden in je iCloud Drive openen door erop te klikken in de zijbalk. Via het kopje ‘Gedeeld’ zie je de iCloud Drive-mappen en -bestanden die je via de Deel-knop toegankelijk hebt gemaakt voor andere mensen.

5

Opslaan in iCloud

Klik op het appeltje linksboven in de menubalk en kies ‘Over deze Mac>Opslag>Beheer’ en klik dan op de knop ‘Bewaar in iCloud’. In het geval dat je meer vrije ruimte in je iCloud hebt dan op je Mac, zorgt deze opruim-optie ervoor dat je zo veel mogelijk bestanden in iCloud bewaart. Alleen je meest recente bestanden worden dan nog daadwerkelijk op je Mac opgeslagen.

Optimaliseer opslag voor Foto’s

Je foto’s opslaan in iCloud zorgt er niet alleen voor dat er een back-up wordt gemaakt van al je vastgelegde momenten, maar ook dat de foto’s minder ruimte innemen op je iPhone, iPad of Mac. De plaatjes nemen dan nog steeds ruimte in beslag, maar met een simpele instelling kun je zelf bepalen hoeveel ruimte dat is. Kies bij de instellingen op je iPhone voor ‘Foto’s>Optimaliseer iPhone-opslag’.

Door deze instelling te kiezen, worden foto’s met volledige resolutie automatisch vervangen door kleinere versies. De versies in volledige resolutie kun je beheren door ze op ieder moment terug te vinden in de iCloud-opslag. Hetzelfde is in te stellen op de Mac. Open de Foto’s-app en klik in de menubalk op ‘Voorkeuren’. Ga naar het tabblad ‘iCloud’. Als de optie ‘iCloud-foto’s’ is aangevinkt, kun je kiezen voor de volgende opties: ‘Download originelen naar deze Mac’ of ‘Optimaliseer Mac-opslag’. Kies voor de tweede optie.

… en op iOS en iPadOS

De meeste opties van iCloud vind je in de Systeemvoorkeuren van macOS. We zetten de belangrijkste dingen op een rij.

iCloud opslag beheren iOS
1

Je iCloud-instellingen

Je past je iCloud-instellingen op iOS/iPadOS aan door naar ‘Instellingen>Je Apple ID>iCloud’ te gaan. Alle apps die iCloud gebruiken staan in een lijst, net als in macOS. Zet eventueel schakelaars uit voor alle apps die je niet wilt synchroniseren.

2

iCloud-sleutelhanger

We raden je aan om deze optie ingeschakeld te houden, want hij bewaart al je wachtwoorden en synchroniseert ze tussen dezelfde apps op verschillende apparaten. Je hoeft nooit meer te worstelen om een wachtwoord te onthouden. Overigens vind je je wachtwoorden ook allemaal terug in ‘Instellingen>Accounts en wachtwoorden’

3

iCloud Mail

Zoals eerder al gezegd, krijgt elke gebruiker een eigen iCloud-e-mailadres. Wil je dat adres beheren of verder aanpassen? Tik dan op ‘E-mail’ onderaan bij de instellingen. Om het gedrag van mailboxen aan te passen en te bepalen wanneer berichten worden verwijderd, tik je ten slotte nog op ‘Geavanceerd’.

4

iCloud Drive

Als iCloud Drive hier op groen staat, betekent dat dat bestanden, documenten, afbeeldingen die vanaf je Mac naar je iCloud Drive hebt gekopieerd, ook te vinden zijn in de app Bestanden op je iPhone en iPad. En vice versa uiteraard.

Digitale erfenis van je iCloud

Overlijdt je partner of familielid, dan was er tot nu toe geen gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot het iCloud-account. Met ‘Digitale erfenis’ vanaf iOS 15 wordt het wel mogelijk om je iCloud-gegevens – zoals je foto’s, video’s, documenten en andere persoonlijke bestanden – veilig door te geven aan je vrienden en familie. Hierbij wijs je maximaal vijf mensen aan als erfeniscontact.

Dit doe je met je iPhone via de Instellingen-app, waar je op je Apple ID tikt en voor ‘Wachtwoord en beveiliging>Erfeniscontact’ kiest. Vervolgens genereert Apple een toegangssleutel voor je account, die je met je erfeniscontact deelt. Na overlijden heeft een erfeniscontact deze digitale sleutel en een kopie van een overlijdensakte nodig om de gegevens uit een Apple ID-account te kunnen gebruiken.

Ontdek de nieuwe mogelijkheden van iCloud+

Afgelopen oktober heeft Apple iCloud+ gelanceerd. Heb je een betaald opslagabonnement voor iCloud, dan geniet je van extra functies. Zo werkt het.

Upgrade je opslagabonnement voor iCloud+

De nieuwe functies van iCloud+ zijn gekoppeld aan een betaald opslagabonnement. Gelukkig is zelfs een 50 GB-opslagabonnement van 1 euro per maand voldoende. De 5 GB opslag die je standaard van Apple krijgt, is anno 2021 sowieso niet al te veel – zeker gezien de mogelijkheden die iCloud allemaal biedt. Daarom is het sowieso een goed idee om te upgraden. En de nieuwe functies van iCloud+ zijn dan mooi meegenomen.

Stap 1
1

Op de mac

In macOS ga je naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’. Kies daar voor ‘Beheer opslag’ en daarna ‘Koop meer opslag’ of ‘Wijzig opslagabonnement’. Kies hier voor 50 GB, 200 GB, of 2 TB en doorloop de stappen voor het afsluiten.

Stap 2
2

In iOS/iPadOS

Op je iPhone en iPad ga je naar ‘Instellingen>Je Apple ID>iCloud’. Kies ook hier voor ‘Beheer opslag’ en daarna ‘Koop meer opslag’ of ‘Wijzig opslagabonnement’. De resterende stappen wijzen zich vanzelf.

iCloud opslag beheren stap1
3

iCloud+

Na de upgrade kun je de ‘Privédoorgifte’ en ‘Verberg mijn e-mailadres’ in je iCloud-voorkeuren activeren. Dat zijn de twee grootste functies van iCloud+. Daarnaast zijn er nog twee kleinere, maar deze leggen we nog allemaal uit.

Privédoorgifte

iCloud opslag beheren privédoorgifte

Privédoorgifte is dus een nieuwe functie van iCloud+. Hiermee verberg je je IP-adres en kun je anoniem internetten. Niemand, ook niet Apple of je provider, kan zien welke websites je bezoekt. Er valt dan ook verder niets in te stellen aan Privédoorgifte. Je schakelt de functie in, en hij werkt en beschermt op de achtergrond je privacy.

De dienst wordt vaak vergeleken met een VPN (Virtual Private Network). Dat is maar deels terecht. Een VPN maakt ál je internetverkeer anoniem – dat doet Private Relay niet. Het werkt alleen als je Apple’s eigen browser Safari gebruikt.

Wanneer je in een andere browser of via andere apps over het web surft, is je activiteit gewoon zichtbaar. Daarnaast gebruiken veel mensen een VPN om hun geografische locatie te veranderen. Zo krijgen ze bijvoorbeeld toegang tot het grotere aanbod van Netflix in de Verenigde Staten. Ook dat is met Private Relay niet mogelijk.

Verberg mijn e-mailadres

Tegenwoordig moet je om de haverklap ergens je e-mailadres achterlaten. Bijvoorbeeld als je iets koopt in een webshop, als je je inschrijft voor een digitale nieuwsbrief of als je ergens online een account aanmaakt.

Maar eigenlijk wil je niet zo te koop lopen met je persoonlijke mailadres. Bovendien is het vaak gedoe om je weer af te melden. De functie ‘Verberg mijn e-mailadres’ is dan de oplossing.

Met Verberg mijn e-mailadres maak je zelf unieke en willekeurige wegwerp-mailadressen aan. De mail hiernaartoe wordt automatisch doorgestuurd naar je persoonlijke adres. En ben je de mails naar dit adres zat, dan zet je ze ook zo weer stop. We leggen het hier uit voor iOS en iPadOS, maar op de Mac werkt dit op dezelfde manier.

Instructiefoto: Maak een adres aan via Instellingen
1

Maak een adres aan via Instellingen

Om zo’n wegwerp-adres aan te maken, open je de app ‘Instellingen>Je Apple ID>iCloud’. Tik daar op ‘Verberg mijn e-mailadres’ en kies vervolgens ‘+ Maak nieuw e-mailadres aan’.

Verberg stap 2
2

Label je adres

Vanaf hier doorloop je de stappen in het scherm. Geef bij ‘Label je e-mailadres’ aan waarvoor je dit adres wilt gebruiken, en maak daaronder eventueel een notitie. Bijvoorbeeld voor welk merk of bedrijf. Of voor zoiets als ‘Nieuwsbrieven’.

Verberg stap 3
3

Gebruik je adres

Het mailadres dat je op deze manier hebt gemaakt, kun je gebruiken als je je bijvoorbeeld ergens voor aanmeldt. Je kunt het adres dan kopiëren uit Instellingen en in het aanmeldveld plakken. Mail hiernaartoe wordt doorgestuurd naar je gewone mailadres.

Verberg stap 4
4

Deactiveer een adres

Heeft een wegwerp-adres zijn plicht gedaan? Dan deactiveer je het in hetzelfde menu als in stap 1. Tik op het adres dat je wilt deactiveren. Onderaan in het scherm vind je de deactivatie-optie. Je ontvangt dan geen berichten meer die naar dit adres gestuurd worden.

Verberg stap 5
5

Toch weer actief?

Een wegwerp-adres is overigens nooit voor altijd weg. Wil je een adres ooit toch weer activeren? Dat kan, je vindt het dan via de bovenstaande stappen en dan ‘Inactieve e-mailadressen’.

Ook via Safari

Je kunt ook direct in Safari een uniek en willekeurig e-mailadres aanmaken zodat je eigen e-mailadres verborgen blijft. In dit geval tik je op het veld waar je je mailadres moet invoeren. Boven het toetsenbord verschijnt je persoonlijke mailadres, met daarnaast de optie ‘Verberg mijn e-mailadres’. Vervolgens doorloop je de stappen om een adres te genereren. Tik op ‘Ga door’ en ‘Gebruik’ en rond je aanmelding af.

Veilige video in HomeKit

Heb je beveiligingscamera’s met HomeKit-ondersteuning, dan kun je de beelden versleuteld opslaan in iCloud, zonder dat dit ten koste gaat van je opslagruimte. Alleen jijzelf en personen die je toestemming geeft kunnen de beelden bekijken.

Aangepast domein voor je e-mail

Vooral in ‘officiële’ en zakelijke situaties is e-mail nog steeds communicatiemiddel nummer 1. Dat weten Google en Microsoft maar al te goed, en daarom kunnen gebruikers van Microsoft 365 of Google Workspace de e-mailinterface koppelen aan hun eigen domein. Je mailt dan vanuit je eigen domein, maar via de interface van Google of Microsoft. Dat is nu ook mogelijk via iCloud+. Je logt hiervoor in op de webinterface iCloud.com. Ga naar de ‘Accountinstellingen’ en klik bij ‘Aangepast e-maildomein’ op de knop ‘Beheer’. In de vervolgstappen voer je de naam van je domein in, evenals bestaande e-mailadressen op dat domein. De adressen krijgen vervolgens een verificatiemail die je moet bevestigen. Daarna kun je gebruikmaken van je eigen domein, maar via de interface van iCloud Mail.

Je iCloud-opslag beheren: ruim het op

Heb je – ook al heb je een opslagabonnement – niet genoeg ruimte op je iCloud? We geven vier manieren hoe je je iCloud-opslag kunt beheren door het op te ruimen.

Verwijder bestanden uit iCloud drive

Door bestanden uit iCloud Drive te verwijderen en functies te deactiveren, win je snel ruimte terug.

Drive stap 1
1

Bureaublad en documenten

Standaard zet macOS Monterey je Bureaublad en Documenten-map in iCloud Drive. Dat vreet veel ruimte. Je zet de functie uit via ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloudu>iCloud Drive>Opties’.

Drive stap 2
2

Filteren op grote bestanden

Open iCloud Drive in Finder op je Mac. In de zoekbalk rechtsboven typ je een spatie, dan kies je ‘Zoek: iCloud Drive’ en klik je op het plusje rechts. Waar ‘Soort’ staat, kies je ‘Andere>Bestandsgrootte’. Als zoekinstelling kies je ‘is groter dan 2 MB’.

Drive stap 3
3

Verwijderen maar

Zoek nu naar bestanden die weg kunnen. Druk op Cmd+Backspace om ze naar de prullenmand te verplaatsen en uit iCloud te verwijderen – of versleep ze naar je lokale Mac-opslag. Verschijnen er te veel resultaten? Gebruik dan in stap 2 een hogere MB-waarde.

iCloud foto’s opruimen

Gebruik je iCloud foto’s, dan raakt je opslag snel vol – ook al gebruik je deze alleen voor de kiekjes van je iPhone. We verwijderen foto’s op de Mac.

iCloud opslag beheren foto's stap 1
1

Grootte van de bibliotheek

Ook hier is het handig om even op te zoeken hoe vol iCloud-foto’s staat. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Apple ID>iCloud’. Controleer de grootte van ‘Foto’s en video’s’ door met je muis over de kleurtjes in de staafdiagram te bewegen.

iCloud opslag beheren foto's stap 2
2

In Foto’s

In de app Foto’s ga je naar de algemene weergave ‘Alle Foto’s’ rechtsboven. Selecteer hier alle foto’s die je niet meer nodig hebt en verwijder ze met een druk op de Backspace-toets.

Instructiefoto: Recent verwijderd
3

Recent verwijderd

Hoewel het programma meldt dat de foto’s uit iCloud-foto’s worden verwijderd, ben je nog niet klaar. Ze staan nog in het album ‘Recent verwijderd’. Pas als je dit leegt, is de opslag echt vrij.

Verborgen documenten en gegevens weggooien

iCloud Drive heeft nog een onzichtbaar gedeelte dat je alleen via Instellingen in iOS kunt weggooien. En dat werkt zo.

Documenten stap 1
1

Naar de verborgen gegevens

Om deze gegevens te vinden, moet je diep graven in de Instellingen van iOS. Ga naar ‘Je Apple ID>iCloud>Beheer opslag’. Hier zie je alle apps die iets van je iCloud-opslag in beslag nemen en kun je ze beheren.

Documenten stap 2
2

Oude apps?

Je kunt de apps beheren door te tikken op de apps die je niet meer gebruikt of waarvan je de iCloud-opslag wilt verwijderen. Soms heb je de mogelijkheid om specifiek bestanden te verwijderen. Dat doe je met een veeg van rechts naar links op de items.

Documenten stap 3
3

Verwijderen

Vaak genoeg zijn er echter geen losse bestanden te zien. Dan is je enige optie om bovenaan voor ‘Verwijder gegevens’ te kiezen. Je verwijdert hiermee alleen onderdelen van de gekozen app.