Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

7x Dit kun je delen met je gezin in iCloud

iCloud delen met gezin wordt steeds uitgebreider. Wat kun je op dit moment allemaal delen met je partner en kinderen? Wij laten het je zien!
cloud
iOS 11
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
5 minuten
Stappen:
7 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Delen met gezin

Iedereen met een Apple ID heeft een persoonlijke iCloud waarin allerlei gegevens worden opgeslagen. Maar tegenwoordig kun je bijna alles in je iCloud ook delen met anderen, bijvoorbeeld met je gezin. Met je gezin deel je alles, nietwaar? iCloud Delen met gezin maakt het mogelijk en geeft jou de volle controle. Je kunt meer zaken delen dan je misschien denkt!

1

Al je apps en andere aankopen

Voor velen de belangrijkste functie en reden om Delen met gezin te gebruiken: activeer je dit onderdeel, dan mogen alle gezinsleden elkaars aankopen in de App, iBooks, en iTunes Store ook gratis downloaden. Ofwel: alle apps, muziek, films en boeken zijn familiebezit. In de App Store ga je hiervoor naar je account-pagina via de knop met je pasfoto rechtsboven en dan naar ‘Aankopen’. In het overzicht vind je je eigen aankopen, daaronder staan alle aankopen van gezinsleden. In principe werkt dit voor alle digitale content bij Apple, maar ontwikkelaars kunnen ervoor kiezen om hun apps niet beschikbaar te stellen voor Delen met gezin. Dat is gelukkig eerder uitzondering dan regel. In-app aankopen zijn helaas uitgesloten van deelname.

2

iCloud-opslag familie

Deze deelmogelijkheid werd pas met de release van iOS 11 en macOS High Sierra geïntroduceerd. Heb je minimaal 200 GB iCloud-opslag bij Apple gekocht, dan kun je deze delen met je gezinsleden. Hebben die leden zelf geen aanvullend opslagabonnement, dan maken ze automatisch gebruik van de gedeelde opslag. Gezinsleden met een lopend eigen abonnement krijgen eerst de vraag of ze de ‘Gezinsoplossing’ willen gebruiken of hun eigen opslag. Kiezen ze voor het eerste, dan worden bestaande gegevens automatisch gekopieerd. Het eigen iCloud-abo moet nog wel handmatig worden stopgezet.

3

Locaties

Zet je deze optie aan, dan kan elk gezinslid ervoor kiezen om zijn locatie continu te delen met het thuisfront. De locatie is vervolgens op te vragen in de app Zoek mijn vrienden en via de Berichten-app. Overigens hoef je voor het delen van je locatie niet noodzakelijk Delen met gezin te gebruiken, je kunt het ook handmatig instellen. Open een conversatie in Berichten met degene waarmee je je locatie wilt delen, tik op de ‘i’ rechtsboven en kies ‘Deel mijn locatie’. In Zoek mijn vrienden voeg je gewoon een nieuwe vriend toe. Of deel je locatie met WhatsApp.

4

Apple Music

Ook Apple’s streamingdienst is een onderdeel van Delen met gezin. Helaas is het niet mogelijk om je bestaande abonnement (dat voor een tientje per maand) met het hele gezin te gebruiken. Je moet het iets duurdere gezinsabonnement van 15 euro per maand afsluiten. Daarvoor mogen wel zes mensen tegelijk Apple Music gebruiken – ieder met een eigen bibliotheek en aanbevelingen.

5

Gezinsagenda

Zodra Delen met gezin geactiveerd is, staat er in Agenda een nieuwe agenda voor je klaar: ‘Gezin’. Deze wordt automatisch gedeeld met al je gezinsleden. Afspraken die je in deze agenda zet, zijn dus zichtbaar voor je hele gezin.

6

Herinneringenlijst

In Herinneringen vind je de nieuwe takenlijst ‘Gezin’. Deze wordt ook automatisch met alle gezinsleden gedeeld, waardoor hij perfect is om bijvoorbeeld een boodschappenlijst bij te houden. Wil je hem niet gebruiken, verwijder dan de takenlijst. Overigens kun je elke andere takenlijst ook delen, door deze te openen en dan ‘Wijzig>Delen’ te kiezen.

7

Fotoalbum

Ten slotte heb je nog een fotoalbum voor je gezin, genaamd ‘Gezin’. Alle foto’s die je hierin plaatst, kunnen door alle gezinsleden worden bekeken. Wederom geldt: wil je het album niet gebruiken, verwijder het dan gewoon.