Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maak een geheime map op je bureaublad

Met een geheime map op het bureaublad van macOS houd je bestanden niet alleen verborgen voor nieuwsgierige ogen, je houdt je desktop ook heel gemakkelijk opgeruimd.
Apple Mac eigen chip
Icon voor macOS
macOS
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Waarom?

Als je thuis je Mac met andere mensen deelt, wil je niet dat iedereen bij ieders bestanden kan. De gemakkelijkste oplossing hiervoor zijn uiteraard gescheiden accounts, maar we snappen best dat het soms moeilijk is om andere gezinsleden ervan te overtuigen. ‘Het werkt toch nu ook al’ en ‘ik heb geen geheimen voor je’ zijn dan veelgehoorde argumenten.

Geheime map Mac

Om ook met een gedeeld gebruikersaccount sommige bestanden geheim te houden, kun je een geheime map op je bureaublad aanmaken. Hiermee heb je in een mum van tijd een paar bestanden voor nieuwsgierige ogen verborgen. En anders is het wel een praktische manier om je bureaublad opgeruimd te houden.

geheime map Mac
1

Maak een nieuwe map

Klik op je bureaublad en kies boven in het menu ‘Archief>Nieuwe map’ of druk op Shift+Cmd+N om een nieuwe map aan te maken. Geef hem voor nu een willekeurige naam.

geheime map Mac
2

Screenshot

Voor de volgende stap hebben we een willekeurige afbeelding in Voorvertoning nodig. Dus maak gewoon een screenshot met Shift+Cmd+3 en open hem.

geheime map Mac
3

Verwijder de inhoud

Selecteer je hele screenshot in Voorvertoning door op Cmd+A te drukken. Druk vervolgens op Backspace zodat je een compleet lege afbeelding krijgt en je alleen de grijze achtergrond ziet.

geheime map Mac
4

Kopiëren

Selecteer nu nogmaals de lege afbeelding door op Cmd+A te drukken en kopieer de leegte met Cmd+C naar je klembord. Vervolgens mag je Voorvertoning sluiten.

geheime map Mac
5

Info-venster

Klik nu een keer op de map uit stap 1 en toets Cmd+i in voor het info-venster. Daarin zie je rechtsboven het icoontje van de map. Klik erop om het te selecteren.

geheime map Mac
6

Plakken

Terwijl het map-icoontje geselecteerd is, druk je op Cmd+V om de lege afbeelding te plakken. Zowel het map-icoontje als de map op je bureaublad verdwijnt nu op magische wijze.

geheime map Mac
7

Geheime map Mac

Sluit het info-venster en selecteer de map door op de naam te klikken. Druk dan op Enter om de naam te wijzigen. Maak de map compleet onzichtbaar door drie keer op Spatie te drukken.

geheime map Mac
8

Vinden

Zodra je op een andere plek op je bureaublad klikt, is de map helemaal verdwenen. Om hem weer te vinden, trek je een rechthoek op het bureaublad door de muisknop ingedrukt te houden.

Instructiefoto: Oeps, daar ja
9

Oeps, daar ja

Dat de map niet helemaal onzichtbaar is, zie je als je het bureaublad in Finder opent. In de lijstweergave staat bijvoorbeeld bovenaan een leeg vlak.