Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Ontdek de geheimen van het open- & bewaar-menu van Finder

Je kunt veel meer met het open- en bewaar-menu dan je denkt. Wij laten je negen geheime functies zien.
Open- bewaar-menu Finder
Icon voor macOS
macOS
Icon voor Mac
Mac
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
15 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!
ws_finder_142
1

Alternatief bewaar-menu

Het bewaar-menu heeft twee formaten: compact en volledig. De compacte vorm zie je als je voor het eerst een bestand opslaat. Met een klik op het pijltje naast het veld ‘Locatie’ krijg je het volledige menu.

ws_finder_142
2

Slepen maar

Met het compacte bewaar-menu kun je een trucje uithalen. Sleep een map vanuit het Finder-menu en je schakelt daarnaartoe. Heb je de gewenste locatie dus al open staan in Finder? Dan is deze werkwijze veel sneller.

ws_finder_142
3

Je favorieten

Klik eens op het menu naast ‘Locatie’ in het compacte bewaar-menu. De sectie ‘Favorieten’ komt precies overeen met de ‘Favorieten’ uit je Finder-zijbalk. Sleep je mappen naar laatstgenoemde, dan breid je het ‘Locatie’-menu ook uit.

ws_finder_142
4

Met tags bewaren

In het bewaar-menu pas je ook direct tags toe. Klik op het ‘Tag’-veld en kies de gewenste trefwoorden uit. Mis je een tag? Kies ‘Toon alles’. Of typ gewoon een tag in het veld en selecteer ‘Maak nieuwe tag aan’.

ws_finder_142
5

Tags toevoegen bij openen

Als je een bestand opent, voeg je ook gemakkelijk tags toe. Ctrl-klik op een bestand in het open-menu. Nu zie je alle tag-kleuren. Houd de muiscursor erboven en de volledige naam verschijnt.

ws_finder_142
6

Pas de weergave aan

Het open- en bewaar-menu werkt met ­Finder-sneltoetsen. Wil je de navigatiekolom (zijbalk) niet zien? Toets Ctrl+Cmd+S om die te verbergen. Met Cmd+1,2,3 schakel je tussen de verschillende Finder-weergaven.

ws_finder_142
7

Alternatieve navigatie

Toets eens Shift+Cmd+G als je een ­document probeert te openen. Nu krijg je een flexibele tekstweergave van het pad. Typ gewoon in het pad en gebruik de ‘Tab’-toets om map- en ­bestandsnamen automatisch aan te vullen.

ws_finder_142
8

Padbalknavigatie

Nog een laatste tip om uit te proberen in het open- en bewaar-menu (of ook in Finder): houd de Option/Alt-toets ingedrukt om een padbalk weer te geven. Klik op een map en je gaat er linea recta naartoe.

ws_finder_142
9

Verborgen items

Wil je een verborgen bestand openen? Toets dan eens Shift+Cmd+. (punt) in. Hiermee maak je alle verborgen bestanden op je Mac zichtbaar: de bestandsnaam begint dan met een punt. Dezelfde toetscombi maakt ze weer onzichtbaar.

Interactieve afbeelding
Toetscombinaties van Finder

Finder heeft een groot aantal sneltoetsen om navigatie op de harde schijf wat sneller en gemakkelijker te maken. Open een Finder-venster en ga naar het ­‘Ga’-menu bovenin. Naast elke map zie je een toetscombi staan. Deze werken ook in het open- en bewaar-menu.