Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Bouw zelf een snelle taak voor Finder

Een van de meest praktische functies van macOS Mojave zijn de snelle taken in Finder, waarmee je snel bewerkingen toepast. Zo stel je deze zelf samen.
Nieuwe Finder-functies
Icon voor Finder
Finder
Moeilijkheid:
Tijdsduur:
10 minuten
Stappen:
9 stappen
Download:
N.v.t.

Direct aan de slag?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot alle workshops van de iCreate Academy. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Snelle taak in Finder

Een van de nieuwe en bijzonder handige functies van macOS Mojave zijn de zogeheten snelle taken. Hiermee kun je rechtstreeks vanuit Finder snelle bewerkingen loslaten op geselecteerde bestanden. Deze vind je normaliter in de zijbalk van de Kolom- en Galerij-weergave van Finder, in de andere weergaven activeer je de balk via ‘Weergave>Toon voorvertoning’. Heb je een bestand geselecteerd, dan verschijnen de acties rechtsonder. Een afbeelding kun je bijvoorbeeld roteren, bij een pdf pas je markeringen (annotaties) toe.

Zelf bouwen met Automator

Ontwikkelaars kunnen via apps snelle taken beschikbaar stellen, maar dat vereist uiteraard veel kennis van programmeren. Gelukkig biedt Apple met Automator een veel toegankelijkere methode aan om snelle taken toe te voegen – zo toegankelijk zelfs dat we die hier in negen stappen kunnen uitleggen.

De basis van Automator vormen kant-en-klare acties. Er zitten standaard een hoop acties van alle programma’s van macOS in, daarnaast kunnen programma’s van derden ook weer acties toevoegen. Het samenstellen van een snelle taak is niet moeilijker dan een paar van die bouwstenen onder elkaar te slepen. Dat werkt zo.

Snelle-taak-stap1
1

Automator

We willen een eenvoudige snelle taak maken om elk bestand zonder omwegen in Voorvertoning te openen. Start het programma Automator, begin een nieuw document en kies ‘Snelle taak’.

Snelle-taak-stap2
2

Bouwstenen

Links vind je de bouwstenen voor je takenreeks, onderverdeeld per categorie. De bouwstenen sleep je straks onder elkaar naar de rechterkant van het venster.

Snelle-taak-stap3
3

Zoeken

Gebruik de zoekfunctie boven de bouwstenen om alle mogelijke acties te filteren. We willen een bestand openen, dus zoeken we naar ‘open’. De lijst wordt al heel wat overzichtelijker.

Snelle-taak-stap4
4

Open Finder-onderdelen

Sleep de taak ‘Open Finder-onderdelen’ naar het rechterdeel van het venster. Een groen plusje geeft aan dat je deze taak wilt toevoegen.

Snelle-taak-stap5
5

Kies het programma

De bouwsteen die we hebben toegevoegd, kent maar één instelling: ‘Open met’. We willen het geselecteerde bestand altijd met Voorvertoning openen, dus selecteer dat programma.

Snelle-taak-stap6
6

Mooi maken

Boven je takenreeks vind je een aantal opties om deze aan te passen. Bij ‘Afbeelding’ kies je het icoontje dat in Finder verschijnt, daaronder kies je een ‘Kleur’ – deze wordt op de Touch Bar gebruikt.

Snelle-taak-stap7
7

Opslaan

Sla je taak op via ‘Archief>Bewaar’ en geef hem een duidelijke naam zoals ‘Open met Voorvertoning’. Automator kiest automatisch de goede map, na het opslaan is de taak gereed.

Snelle-taak-stap8
8

Uitproberen

De taak verschijnt in de zijbalk van Finder, mits je de juiste weergave kiest (zie introtekst). Afhankelijk van het geselecteerde bestandstype, zie je hem direct of staat-ie in het menu ‘Meer’.

Snelle-taak-stap9
9

Volgorde

Wil je dat de taak altijd verschijnt? Kies dan ‘Meer>Pas aan’ en sleep ‘Open met Voorvertoning’ naar boven in de lijst. Op die manier staat die ook altijd als eerste in de zijbalk.

Deze workshop komt uit iCreate 104. Daarin vind je ook een workshop waarin we een nog veel ingewikkeldere snelle taak samenstellen.